Kovačević: Uprava za saobraćaj kriva za izolaciju Pljevalja

Predsjednik Opštine oštro reagovao na tvrdnje direktora Radomira Vuksanovića i optužio ga da ništa nije preduzeo da riješi pitanje prekida radova na putevima prema Bijelom Polju i graničnom prelazu Metaljka

10052 pregleda 7 komentar(a)
Put Vrulja - Mijakovići, Foto: Goran Malidžan
Put Vrulja - Mijakovići, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik opštine Pljevlja Rajko Kovačević optužio je direktora Uprave za saobraćaj Radomira Vuksanovića da ništa nije preduzeo da riješi pitanje prekida izvođenja radova na putevima prema Bijelom Polju i prema graničnom prelazu Metaljka.

”Opština Pljevlja dobila je od direktora Uprave za saobraćaj odgovore na pitanja koja pogađaju sve građane naše opštine, a koja smo postavili prije gotovo mjesec dana - 27. maja. Sudeći prema odgovorima direktora Uprave za saobraćaj Radomira Vuksanovića, problem izolacije Pljevalja nema izgleda da uskoro bude riješen, a sam Vuksanović još nije preduzeo mjere iz svoje nadležnosti, odnosno nije uradio ništa konkretno da pokrene proces rješavanja problema za koje je nadležan. Iz odgovora, koje stavljamo na uvid javnosti, ispostavlja se da direktor Uprave za saobraćaj još nema rješenje za prekid radova na putnim pravcima Pljevlja - Bijelo Polje i Pljevlja - Metaljka”, naveo je Kovačević u reagovanju na dopis Vuksanovića.

Ističe da je Vuksanović u odgovoru dostavljenom lokalnoj samoupravi naveo da su radovi na ova dva putna pravca trebalo da budu nastavljeni tek 1. maja.

”I laicima je jasno da su vremenski uslovi takvi da nije trebalo čekati 1. maj. Sada direktor Uprave za saobraćaj čeka 1. jul da odluči da li će obavljati poslove iz svoje nadležnosti kada je riječ o putnom pravcu ka Bijelom Polju. Za putni pravac Pljevlja - Metaljka navodi da je ‘nakon sastanka održanog 15. 6. izvođač preuzeo obavezu da nastavi radove’. Uprava za saobraćaj dužna je građanima Pljevalja odgovore na pitanja: Šta je direktor Uprave za saobraćaj uradio i zašto čekao do 15. juna? Ako je već radove trebalo nastaviti 1. maja, što je inače kasno, zašto nije reagovao već 2. maja? Šta je direktor Uprave za saobraćaj Radomir Vuksanović do sada preduzeo iz svoje nadležnosti prema izvođačima koji ne poštuju obaveze za šta su plaćeni novcem iz budžeta Crne Gore, odnosno novcem građana? Šta direktor Uprave za saobraćaj uopšte radi kada već ne radi svoj posao”, naveo je Kovačević u reagovanju.

Put Pljevlja - Metaljka
Put Pljevlja - Metaljkafoto: Goran Malidžan

Kazao je da rat u Ukrajini i globalni poremećaji cijena goriva i građevinskog materijala ne pogađaju samo Crnu Goru, ali da su mnoge države, među kojima su i zemlje u našem okruženju, riješile ove izazove.

”Crna Gora još nije, a Uprava za saobraćaj ne pokazuje i ne objavljuje da ima ideju kako da izađe iz ovakvog stanja. Potrebno je da Uprava za saobraćaj hitno inicira razgovore s investitorima odnosno s nadležnima u Vladi Crne Gore i Evropskom investicionom bankom. To je trebalo da uradi odavno. Ovako neodgovorno ponašanje nanosi ogromnu štetu državi i ugrožava svakodnevni život građana”, rekao je Kovačević.

Iz Uprave za saobraćaj “Vijestima” su nedavno odgovorili da će radovi na rekonstrukciji dionice puta puta Pljelja - Metaljka biti nastavljeni u narednih desetak dana. Preduzeće “Crnagoraput” obavjestilo je Upravu za saobraćaj da ne može da izvodi radove u skladu s ugovorom, zbog rasta cijena materijala i energenata, ali je, kako tvrde, na sastanku održanom polovinom mjeseca dogovoreno da se ipak radovi nastave.

Iz Uprave za saobraćaj nijesu naveli šta je dogovoreno na tom sastanku i kako će biti riješen problem s finansiranjem radova, s obzirom na to da Uprava za saobraćaj nema mogućnosti da odstupi od potpisanog ugovora.

Radovi su prekinuti u novembru prošle godine, kada je i povučena sva mehanizacija. Vrijednost potpisanog ugovora je 12.097.955 eura s PDV-om. Dužina trase je 16.3 kilometara, a rok izvođenja radova je bio 540 dana od dana uvođenja izvođača u posao. U Upravi za saobraćaj očekuju da će radovi biti završeni u toku 2022.

Zbog povećanja cijena građevinskog materijala i energenata i kompanija “Tehnoput MNE” obavjestila je Upravu za saobraćaj da ne može da izvodi radove na putu Vrulja - Mijakovići, po ugovorenim cijenama.

Prema nezvaničnim informacijama, firmi “Tehnoput” više odgovara da Uprava aktivira bankarske garancije u iznosu od 400.000 eura, nego da nastavi izvođenje radova po sadašnjim cijenama.

Ugovor o izgradnji nove trase puta Pljevlja - Bijelo Polje, u dužini od oko 7,5 kilometara, Uprava za saobraćaj potpisala je 2019. s firmom “Tehnoput MNE”. Izgradnjom ove dionice značajno bi se poboljšala saobraćajna povezanost Pljevalja s ostalim gradovima sjevera Crne Gore. Ranije je rekonstruisana i dionica puta od Slijepač mosta do Vrulje.

”Tehnoput” je ponudio cijenu od 8,69 miliona eura, što je za oko dva i po miliona eura bilo manje od procijenjene vrijednosti radova. Prema ugovoru, izvođač je radove trebalo da završi za 365 dana, odnosno do 8. juna 2020.

Iz Uprave za saobraćaj “Vijestima” su kazali da će raskinuti ugovor ukoliko izvođač radova uskoro ne nastavi radove.

Od tri puta koja su odavno trebala biti završena, trenutno se jedino radi na putu Pljevlja - Mihajlovica do granice sa Srbijom. U Upravi očekuju da će radovi biti okončani do kraja godine.

Rekonstrukcija trinaest kilometara puta Pljevlja - Mihajlovica do granice sa Srbijom počela je 18. avgusta 2020. godine.

Ugovorena vrijednost radova je 8,2 miliona eura, a cio posao koji se se finansira iz kredita Evropske investicione banke, trebalo je da se završi za godinu dana.

Bonus video: