pozvali na vakcinaciju i poštovanje epidemioloških mjera

IJZ: Rast broja registrovanih pozitivnih slučajeva koronavirusa

"Institut za javno zdravlje Crne Gore na dnevnom nivou prati epidemiološku situaciju i djelovaće brzo i efikasno u cilju kontrole trenutne epidemiološke situacije, ukoliko bude neohodno, svim mehanizmima koji su nam na raspolaganju,"

9370 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Luka Zeković
Foto: Luka Zeković

Institut za javno zdravlje (IJZ) saopštio je da virus SARS-CoV-2, uzročnik oboljenja COVID-19 u Crnoj Gori trenutno pokazuje nizak intezitet aktivnosti, široku rasprostanjenost i blagi trend porasta.

"U poslednje dvije nedjelje bilježi se porast u broju registrovanih pozitivnih slučajeva za oko 17 odsto, dok je broj hospitalizovanih slučajeva za oko 30 odsto manji. Zato i ovom prilikom apelujemo na građane a posebno rizične grupe, osobe starije životne dobi, osobe sa problemima u imunom odgovoru i/ili sa hroničnim bolestima, da se obavezno vakcinišu, a ako već jesu, prime svoje "buster", odnosno dodatne doze 6 mjeseci nakon primovakcinacije ili primoinfekcije", navodi se u saopštenju IJZ.

Ističu da je neophodno pridržavati se osnovnih epidemioloških mjera, nošenje zaštitne maske, naročito u zatvorenim prostorima, pravilne higijene ruku i držanje adekvatnog odstojanja.

Podsjetili su da je obavezno nošenje zaštitne maske u zdravstvenim ustanovama, kolektivnim centrima i sredstvima javnog prevoza.

"Napominjemo, da su Vlada Crne Gore i Ministarstvo zdravlja obezbjedili dovoljan broj besplatnih, bezbjednih i djelotvornih vakcina za sve građane Crne Gore, pa bi vakcine trebalo i iskoristiti u cilju zaštite stanovništva od epidemijskog širenja bolesti i širokog društvenog odgovora na ovu pandemiju. Institut za javno zdravlje Crne Gore na dnevnom nivou prati epidemiološku situaciju i djelovaće brzo i efikasno u cilju kontrole trenutne epidemiološke situacije, ukoliko bude neohodno, svim mehanizmima koji su nam na raspolaganju, ali svakako da su nam pomoć građana i medija neophodni kako bi zajedno priveli pandemiju kraju", zaključuje se u saopštenju.