Fasada sa zgrade Dječjeg dispanzera u Nikšiću otpada, inventar dotrajao

Zaposleni, najmlađi pacijenti i njihovi roditelji borave u lošim uslovima

8239 pregleda 11 komentar(a)
Dječji dispanzer u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić
Dječji dispanzer u Nikšiću, Foto: Svetlana Mandić

Zdravstvene ustanove u kojima borave ili se liječe najmlađi pacijenti godinama, čak i decenijama, čekaju da budu renovirane. Tako je i sa nikšićkim Dječjim dispanzerom čija oronula i ispucala fasada opominje društvenu zajednicu, državu, jednom riječju odrasle, da je vrijeme da se sjete najmlađih. Zdravstveni radnici ne mogu to da promijene, pa direktorica Doma zdravlja dr Vera Bulatović apeluje na sve koji mogu da im pomognu da “izgrade optimalne uslove za budućnost i zdravije potomstvo”.

”Zgrada Dječijeg dispanzera je napravljena u drugoj polovini 20. vijeka i u jako je lošem stanju koje je posljedica tridesetogodišnje nebrige i odnosa prema najmlađim stanovnicima Nikšića. Dotrajali inventar i medicinska aparatura bi trebalo da se obnove jer smo svjedoci napretka tehnologije i medicine, kako bismo budućim velikim ljudima omogućili što adekvatniju zdravstvenu zaštitu i njegu”, kazala je Bulatovićeva.

U dispanzeru, u prizemlju zgrade, pored izabranog ljekara za djecu i savjetovališta, funkcioniše i Centar za djecu sa posebnim potrebama, dok je na spratu zgrade smješteno dječije odjeljenje koje pripada Opštoj bolnici Nikšić.

”Dobili smo donaciju IPA u vidu projekta energetske efikasnosti koji smo prezentovali Ministarstvu zdravlja i u saradnji sa resornim ministarstvom tražićemo najbolje moguće rješenje za neophodnu rekonstrukciju objekta”.

Vera Bulatović
Vera Bulatović foto: Svetlana Mandić

U Dječijem dispanzeru radi sedam pedijatara, jedan je na specijalizaciji, a tu je i 16 medicinskih sestara i tehničara, dok u Centru za djecu sa posebnim potrebama rade po jedan logoped, psiholog i sociolog.

”U toku prošle godine, preventivnih i kurativnih pregleda, bilo je oko 56.000, od toga 16.000 preventivnih u savjetovalištu, i oko 40.000 kod izabranog doktora. Obavljeno je i 8.000 intervencija i procedura. U Centru za djecu sa posebnim potrebama pruženo je preko 11.000 usluga. Posebno ističem da naši pedijatri i medicinske sestre obavljaju sistematske preglede i vakcinaciju iz obaveznog kalendara vakcinacije u svim školama na teritoriji opština Nikšić, Plužine i Šavnik, bez obzira na udaljenost škole od centra grada”, kazala je direktorica Doma zdravlja.

Prošle godine, kako je navela, Opština Nikšić na čelu sa predsjednikom Markom Kovačevićem, za Dan opštine poklonila im je parking ispred Dječijeg dispanzera koji je omogućio lakšu pristupačnost i komunikaciju. Možda ih ove godine društveno odgovorne kompanije i pojedinci obraduju još jednim poklonom - novom fasadom.

”Iskoristila bih priliku da apelujem na društveno odgovorne kompanije i pojednice da se uključe u adaptaciju ovog prijeko potrebnog i humanog objekta u kom će naši najmlađi sugrađani jačati i unapređivati svoje zdravlje, doprinoseći na taj način, zdravoj budućnosti našeg grada”, poručila je Bulatovićeva.

Bonus video: