Kad se privatniku ne isplati, ispaštaju građani

Privatni prevoznik Haris Alivodić tvrdi da mu se ne isplati da održava linije ka Zeti, Lijevoj Rijeci i Kokotima. Iz Glavnog grada kažu da će danas ponovo razgovarati sa njim, čekaju i odgovor nadležnog Ministarstva

15846 pregleda 21 komentar(a)
amo jedna od četiri nove linije vodi do  udaljenog naselja (ilustracija), Foto: Mediabiro.tv
amo jedna od četiri nove linije vodi do udaljenog naselja (ilustracija), Foto: Mediabiro.tv

Građani iz najudaljenijih prigradskih naselja, uključujući i Gradsku opštinu Golubovci, od danas nemaju gradski prevoz, a ispaštaju ni krivi ni dužni.

Privatni prevoznik Haris Alivodić tvrdi da mu se ne isplati da održava linije ka Zeti, Lijevoj Rijeci i Kokotima, a Glavni grad i Vlada još nisu ponudili konkretnu pomoć i način rješavanja ovog pitanja.

Alivodić juče, kao ni sedmicu ranije, nije odgovorao na pozive i pitanja “Vijesti” u vezi sa najavljenom obustavom saobraćaja. Ni iz Ministarstva kapitalnih investicija juče nisu odgovorili da li su im se Glavni grad ili Alivodić, koji je najavio ukidanje većine prigradskih linija od čega su najfrekventnije prema Golubovcima i Kokotima, obraćali za pomoć i ima li načina da se pomogne prevozniku, a time i građanima Podgorice.

Iz Glavnog grada juče su “Vijestima” kazali da su i ovoga puta spremni da pruže podršku firmama koje obavljaju linijski prevoz putnika na teritoriji Podgorice.

Poručili su da u narednom periodu slijedi reorganizacija linija, ali i da će biti još jedna nabavka autobusa za potrebe gradskog prevoza.

”Podsjećamo, na posljednjem sastanku sa predstavnicima Glavnog grada, koji je u više navrata pružio značajnu finansijsku pomoć pomenutim firmama, prevoznici su istakli da se suočavaju sa ozbiljnim problemima nastalim usljed višestrukog poskupljenja nafte i naftnih derivata koje je uzrokovalo i značajno povećanje ukupnih troškova njihovog poslovanja.

Međutim, jasno je da jednokratna pomoć neće trajno riješiti problem koji već predugo traje u ovoj privrednoj grani”, kazali su iz Glavnog grada.

Istakli su da su se obratili resornom Ministarstvu kapitalnih investicija zahtjevom da se nadležni iz ovog ministarstva aktivno uključe u rješavanje ovog problema kroz novčanu pomoć, ukidanje akciza na gorivo za privrednike koji obavljaju gradski linijski prevoz ili kroz neku drugu aktivnost koja će dati željene rezultate, što u krajnjem znači da građanima Podgorice bude omogućeno da nesmetano koriste usluge javnog prevoza.

”Kako odgovor na obraćanje Glavnog grada još uvijek nije stigao, predstavnici gradske uprave će već sjutra upriličiti novi sastanak sa pomenutim prevoznikom kako bi pružio pomoć pri rješavanju ovog problema, te građanima Podgorice omogućio da nesmetano koriste usluge javnog prevoza”, piše u odgovoru.

Alivodić je prije dva dana medijima kazao da će sve četiri linije vratiti danas Sekretarijatu za saobraćaj, o čemu ih je obavijestio. U pitanju su linije 12-13 (Podgorica-Bioče- Lijeva Rijeka- Veruša-Uvač), zatim na linija 23 (Podgorica - Botun), linija 28 (Podgorica-Golubovci-Vukovci-Ponari-Žabljak Crnojevića), ali i na linija 54-55 (Podgorica-Kokoti-Grbavci).

”Na sastanku smo prošle sedmice dobili obećanje da će nam se pomoći i akcenat je tada stavljen na to da i Vlada treba da nam pomogne. Pošto od tada do danas nije urađeno ništa, a svakodnevno smo u teškoj situaciji, odlučio sam da vratim liniji L 12-13, L 23, L 28 i L 54-55. Nismo u mogućnosti da od 1. jula vozimo na ovim linijima jer radnika ima sve manje, a nemamo goriva. O ovoj namjeri sam obavijestio Sekretarijat. Sekretarka za saobraćaj je uvijek komunicirala sa nama i trudila se, nije do nje. Ona je učinila koliko je mogla, valjda neko drugi koči tu pomoć. Pretpostavljam da nama ljudi ne vjeruju, ali eto ima novih autobusa pa neka se voze”, saopštio je Alivodić medijima.

Glavni grad je nedavno pustio u rad 16 novih autobusa, gazduje gradsko preduzeće “Putevi”, a kako su “Vijesti” ranije pisale, tek jedan će povezivati udaljenija područja Podgorice sa glavnim gradskim centrima i tačkama. Nijedan novi autobus nema liniju prema naseljima koje do sada Alivodić pokrivao.

Prevoz do grada dobiće naselje Rogami, ali, prema odgovorima Glavnog grada, građani koji putuju prema Gradskoj opštini Golubovci ili dalje od privatnog Univerziteta “Donja Gorica”, zasad se neće voziti novim autobusima.

Nova prevozna sredstva koštala su grad oko dva miliona eura, kapaciteta su za 69 putnika (sjedenje + stajanje), prilagođeni su potrebama osoba sa invaliditetom (platforma za ulaz/izlaz osoba sa smanjenom pokretljivošću, zvučno obavještenje o nazivima stanica namijenjeno osobama sa oštećenim vidom, led-displeji namijenjeni osobama sa oštećenim sluhom), imaju ugrađen video-nadzor, ali i internet signal i klimatizaciju.

Gradski prevoz na četiri nove linije startovao je ove sedmice, a besplatan je do 5. jula ove godine.

Bonus video: