Bez žurbe za neprijavljenu imovinu po regionu

”Usljed kako organizacionih, tako i kadrovskih promjena dinamika bila usporena... Ministarstvo će u narednom periodu intenzivirati aktivnosti kako bi Zakon što prije bio razmatran na Vladi”, kazali iz resora pravde

13173 pregleda 3 komentar(a)
Tadašnji ministar Leposavić na potpisivanju sporazuma u Beogradu, Foto: RAI-SEE.org
Tadašnji ministar Leposavić na potpisivanju sporazuma u Beogradu, Foto: RAI-SEE.org

Mada je potpisan prije više od 15 mjeseci, u Crnoj Gori se još ne primjenjuje međunarodni sporazum koji omogućava institucijama da ispituju da li crnogorski funkcioneri imaju neprijavljene prihode i imovinu po regionu.

Iz Ministarstva pravde su kazali “Vijestima” da će se potruditi da Zakon o potvrđivanju međunarodnog sporazuma “što prije bude razmatran na Vladi”, poslije čega mora biti ratifikovan.

U obrazloženju Međunarodnog sporazuma o razmjeni podataka u svrhe provjere izjava o imovini se ističe da “mnogi korumpirani javni funkcioneri troše svoje stvarno bogatstvo u inostranstvu”.

”Kupuju nekretnine, posjeduju kompanije ili polažu novac na inostrane bankovne račune. Relativno je lako sakriti bogatstvo. Javni funkcioneri jednostavno ne prijavljuju svoju inostranu imovinu, iako je prijavljivanje imovine u inostranstvu obavezno u većini, ako ne i u svim sistemima za prijavljivanje imovine”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju.

Međunarodni sporazum su sredinom marta prošle godine potpisali predstavnici Crne Gore, Srbije i Sjeverne Makedonije. Tadašnji ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić kazao je na ceremoniji potpisivanja u Beogradu da se često dešava izigravanje zakona time što se imovina prebacuje u drugu državu.

Regionalna antikorupcijska inicijativa (RAI) posredovala je procesu tehničkih i političkih pregovora o Međunarodnom sporazumu. Iz RAI-a su “Vijestima” kazali da je proces ratifikacije sporazuma u “prve tri države potpisnice u toku”.

”To je proces koji se odvija u skladu s unutrašnjim ustavnim poretkom u svakoj od potpisnika”, istakli su iz ove organizacije.

Iz Ministarstva na čijem je sad čelu Marko Kovač kazali su “Vijestima” da su preduzeli “određene aktivnosti u cilju obavljanja konsultacija s relevantnim institucijama kako bi se išlo u pravcu definisanja teksta koji bi išao Vladi na razmatranje”.

”Treba napomenuti da je usljed kako organizacionih, tako i kadrovskih promjena dinamika bila usporena i potrebno je jačati saradnju i učešće svih relevantnih aktera kako bi se definisao nacrt Zakona o potvrđivanju sporazuma. Međutim, prepoznajući kao prioritet potrebu ovaj antikorupcijski mehanizam što prije zaživi, Ministarstvo će u narednom periodu intenzivirati aktivnosti kako bi Zakon što prije bio razmatran na Vladi, i na ovaj način dao vjetar u leđa i ostalim potpisnicima da takođe donesu zakone o potvrđivanju ovog sporazuma”, navodi se u odgovoru resora pravde.

Iz Ambasade Sjeverne Makedonije u Podgorici kazali su da se uskoro očekuje pokretanje postupka za ratifikaciju ovog sporazuma.

”Ratifikacija sporazuma, kao značajnog međunarodnog instrumenta, predstavljaće još jedan pokazatelj opredijeljenosti Republike Sjeverne Makedonije da prepozna i prizna legitimitet interesa opšte javnosti za materijalno stanje funkcionera, kao i preduzimanje mjera za smanjenje rizika od korupcije i obezbjeđivanje vladavine prava,” kazali su iz Ambasade za “Vijesti”.

Iz Ambasade Srbije su novinara uputili na Ministartvo pravde u Beogradu, iz kog juče nisu odgovorili na pitanja o sporazumu.

Predsjednica Upravnog odbora RAI Laura Štefan kazala je ranije u intervjuu “Vijestima” da se nada da će države potpisnice do kraja godine okončati proces ratifikacije.

Bonus video: