Izdato 2,8 miliona pakovanja ljekova za četiri mjeseca

Najviše korišćena terapija protiv visokog pritiska, bolova, anksioznosti... U apotekama Montefarma izdata terapija koja je koštala 13.652.061 eura, a u svim privatnim oko sedam miliona

25795 pregleda 13 komentar(a)
Najviše je izdato pakovanja lijeka Concor Cor, betablokatora koji usporava srčani rad (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC
Najviše je izdato pakovanja lijeka Concor Cor, betablokatora koji usporava srčani rad (ilustracija), Foto: BORIS PEJOVIC

Građani su tokom prvog kvartala ove godine (januar - april) u apotekama realizovali više od dva miliona recepata i podigli terapiju vrijednu oko 20,66 miliona eura.

Iz Fonda za zdravstveno osiguranje (FZO) “Vijestima” su odgovorili da je od januara do kraja aprila preko apoteka, koje su u ugovornom odnosu s tom ustanovom realizovano 2.074.679 recepata i izdato 2.805.363 pojedinačnih pakovanja ljekova.

”U navedenom periodu je najviše realizovano recepata/ljekova koji se koriste u tretmanu kardiovaskularnih oboljenja (liječenje hipertenzije, insuficijencije rada srčanog mišića, terapiju bola kod mišićno-koštanih oboljenja, terapiju nedostatka folne kiseline (liječenje anemija), terapiju anksioznosti”, odgovorili su iz FZO.

Prema podacima ove ustanove najviše je izdato pakovanja lijeka Concor Cor. ConCor je lijek koji se koristi u tretmanima hroničnih kardioloških problema-povećanog krvnog pritiska, angine pektoris i umjerene, do teške insuficijencije rada srčanog mišića

U apotekama je tokom četiri mjeseca ove godine izdato više od 92.000 pakovanja ovog lijeka, vrijednosti oko 150.000 eura.

Podaci FZO pokazuju da je drugi po potrošnji lijek Rapten Duo, nesteroidni antiinflamatorni lijek koji se koristi za ublažavanje bolova i zapaljenskih procesa. Na trećem mjestu po potrošnji je Monopril plus protiv visokog krvnog pritiska.

Za ovaj lijek je od januara do aprila izdato oko 46.000 recepata, a građani su podigli ukupno 55.438 kutija.

Među prvih deset medikamenata koji se najčešće propisuju su i concor, takođe betablokator, presolol protiv hipertenzije, diuretik fursemid, folna kiselina, kao i bromazepam koji se koristi u liječenju anksioznosti...

Iz FZO je saopšteno da je od ukupnog broja pakovanja ljekova u državnim Montefarm apotekama realizovano 1.218.704, a u privatnim koje imaju ugovor s tom ustanovom 1.586.659. U Montefarm apotekama realizovano je 898.241 recepata, a u privatnim 1.176.438. Ipak, vrijednost terapije koja je podignuta u državnim apotekama gotovo je duplo veća nego u privatnim.

Tako je u Montefarm apotekama izdata terapija koja je koštala 13.652.061 eura, a u svim privatnim oko sedam miliona.

Građani su prošle godine potrošili oko 139 miliona eura na Ijekove, pokazuju podaci 15 registrovanih veledrogerija, koji su objedinjeni u izvještaju Instituta za Ijekove i medicinska sredstva.

Lani je potrošnja ljekova, kako onih koji se podižu na recept u apotekama, tako i onih koji se kupuju, porasla za 20 odsto u odnosu na 2020. godinu, koju je obilježio početak pandemije kovid-19.

Kao i prethodnih godina najviše su korišćeni ljekovi za liječenje kardiovaskularnog sistema i ta grupa medikamenata čini 30 odsto utrošene terapije, dok se najviše novca izdvajalo za liječenje malignih bolesti.

Iz Instituta su ranije “Vijestima” kazali da rast potrošnje ljekova nije samo naša specifičnost, već je globalno prisutna.

”Na primjer, u zemljama Evropske unije godišnji prosjek porasta potrošnje ljekova iznosi oko 3,8 odsto. Razlozi leže u činjenicama produženja životnog vijeka i demografskih promjena, odnosno starenja populacije, što je povezano s većom incidencom pojednih bolesti.”

Tada su pojasnili da do porasta u potrošnji ljekova dolazi i zbog novih bolesti koje su posljedica savremenog načina života, povećanja rezistencije na postojeće ljekove što dovodi do potrebe za uvođenjem novih terpija, ali i činjenici da se sprovode razni preventivni programi i da su danas dostupne dijagnostičke metode koje dovode do porasta broja otkrivenih i liječenih pacijenata, odnosno uvođenja terapije u ranijim fazama bolesti.

Iz FZO su prije dvije godine poručili da iz godine u godinu raste potrošnja ljekova po glavi stanovnika, koja uključuje i sve ono što građani direktno iz džepa plate u apotekama.

Bonus video: