Ministarstvo ćuti, porodice strahuju od iseljenja i ulice

Zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković utvrdila da je resor finansija i socijalnog staranja povrijedio pravo na odgovor porodicama iz Podgorice, koje bi prinudnim iseljenjem mogle ostati bez krova nad glavom...

5908 pregleda 3 komentar(a)
Dvije preporuke Ministrstvu rada i socijalnog starnja: Snežana Mijušković, Foto: Skupština/I.Šljivančanin
Dvije preporuke Ministrstvu rada i socijalnog starnja: Snežana Mijušković, Foto: Skupština/I.Šljivančanin

Nedostavljenjem odgovora u vezi sa zahtjevom za pomoć u rješavanju stambenog pitanja, Ministarstvo finansija i socijalnog staranja povrijedilo je pravo na odgovor porodicama iz Podgorice, utvrdila je zamjenica zaštitnika ljudskih prava i sloboda Snežana Mijušković.

Instituciji Zaštitnika obratili su se stanari Ulice 4. jula u Podgorici. U obraćanju, između ostalog, navode da sa porodicama, neki skoro 40 godina, stanuju u toj ulici i da im prijeti iseljenje, jer je zemljište na kom su domovi u kojima stanuju prodato i predmet je postupka pred javnim izvršiteljem.

Ističu da su se u septembru prošle godine obratili zahtjevom tadašnjem Ministarstvu finansija i socijalnog staranja za pomoć i intervenciju, kao i za prijem na razgovor, imajući u vidu da će nakon eventualnog iseljenja ostati na ulici. U međuvremenu su slali i urgencije, ali nisu dobili nikakav odgovor od Ministarstva. Smatraju da im je time povrijeđeno pravo na odgovor.

Punomoćnica porodica je u usmenom razgovoru sa predstavnicima institucije Zaštitnika obavijestila da su nakon izdvajanja Ministarstva rada i socijalnog staranja i imenovanja novog ministra ponovo slali dopis, ali da im nije ni sada odgovoreno.

Zaštitniku se takođe obratio gradonačelnik glavnog grada Ivan Vuković, od kojeg su stanari tražili pomoć.

Imajući u vidu da se predmetno zemljište ne nalazi u svojini Glavnog grada, gradonačelnik je obraćanje građana dostavio Zaštitniku radi preduzimanja aktivnosti shodno svojim nadležnostima.

Zaštitnik je pokrenuo ispitni postupak i zatražio izjašnjenje od Ministarstva finansija i socijalnog staranja. Kako Ministarstvo nije dostavilo izjašnjenje, a u međuvremenu je došlo i do promjene u nazivu tog resora, Zaštitnik je ponovo uputio dopis - urgirao za dostavljenje izjašnjenja. Međutim, izjašnjenje nije dostavljeno.

”Činjenica je da se u obraćanju koje je dostavljeno Ministarstvu ukazuje na rješavanje stambenih pitanja lica koja se potencijalno nalaze u stanju socijalne potrebe i koja bi prinudnim iseljenjem mogla ostati na ulici. Stoga je Zaštitnik mišljenja da je Ministarstvo rada i socijalnog staranja bilo dužno da se sa posebnom pažnjom odnosi prema ovom pitanju, da isti razmotri i da građanima dostavi svoj odgovor, odnosno stav”, navodi u zaključnim ocjenama Snežana Mijušković.

Zakonom o socijalnom stanovanju propisano je da Vlada donosi program socijalnog stanovanja, na predlog organa državne uprave nadležnog za poslove stanovanja - Ministarstva. Shodno tom Zakonu, socijalno stanovanje je stanovanje odgovarajućeg standarda koje se obezbjeđuje pojedincima ili domaćinstvima koja iz socijalnih, ekonomskih i drugih razloga ne mogu da riješe pitanje stanovanja.

”U obraćanju koje je dostavljeno istaknuto je da bi dugogodišnji stanari navedene lokacije, među kojima i djeca, stari i osobe sa invaliditetom, iseljenjem bili dovedeni u stanje socijalne nužde bez mogućnosti da riješe stambeno pitanje”, navodi se u ocjenama zamjenice zaštitnika.

Ona je dala dvije preporuke Ministarstvu rada i socijalnog staranja. Prva je da bez daljeg odlaganja razmotri obraćanje ovih osoba, a druga je da u budućem radu blagovremeno postupa po zahtjevima Zaštitnika, dostavlja potpune, precizne i konkretne odgovore, jer se drugačije postupanje tretira kao povreda zakonskih odredbi o obaveznoj saradnji sa tom institucijom.

Bonus video: