"Montefarm": Duguju nam skoro 73 miliona eura, nemoguće obezbijediti ljekove bez redovnih uplata države

Iz "Montefarma" pojasnili da nemaju mogućnost da planiraju realne količine potrebne javnim zdravstvenim ustanovama, potom da utiču na isplatu planiranih sredstava, niti sredstava namijenjenih pokrivanju višegodišnjih naslijeđenih dugovanja, već da su ustanove čija je to nadležnost, na državnom nivou, zadužene za njihov kontinuirani priliv

20675 pregleda 25 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Boris Pejović
Ilustracija, Foto: Boris Pejović

Ukupan dug prema "Montefarmu", od strane javnih zdravstvenih ustanova, Fonda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva finansija, zaključno sa 31. julom, iznosi ukupno 72.924.274,56 eura.

To su saopštili iz te ustanove povodom, kako navode, sve češćih pitanja o povremenim problemima u nabavci i distribuciji ljekova, naročito kada je u pitanju terapija namijenjena onkološkim pacijentima.

Pojasnili su da "Montefarm" nema mogućnost da planira realne količine potrebne javnim zdravstvenim ustanovama, potom da utiče na isplatu planiranih sredstava, niti sredstava namijenjenih pokrivanju višegodišnjih naslijeđenih dugovanja, već da su ustanove čija je to nadležnost, na državnom nivou, zadužene za njihov kontinuirani priliv.

"Montefarm", kako su kazali, ima zadatak da obezbijedi građanima neophodne ljekove i medicinska sredstva, pruži im adekvatnu, bezbjednu i efikasnu farmaceutsku uslugu, ali poručuju da je to nemoguće bez redovnih finansijskih uplata od strane države.

"Poštujući Zakon o javnim nabavkama i odredbe koji isti propisuje, Montefarm procedure nabavke pokreće onog trenutka kada se, sem zakonskih uslova, obezbijede i sredstva kojima se garantuje plaćanje svim dobavljačima. Budžetska sredstva namijenjena nabavci ljekova za potrebe sistema javnog zdravstva opredjeljuje Fond za zdravstveno osiguranje, te vrši uplatu Montefarmu, koji potom plaća dospjele obaveze na mjesečnom nivou, u zavisnosti kako one pristižu na naplatu, što je regulisano potpisivanjem ugovora sa prvorangiranim dobavljačima.

"S obzirom da je FZOCG već godinama direktno zavistan od Ministarstva finansija, tj. Državnog trezora, a nakon nedavnog ukidanja doprinosa za zdravstvo pomenuta Institucija je apsolutno izgubila finansijsku nezavisnost, samim tim nije u mogućnosti da odgovori na potraživanja koje Montefarm u datom trenutku zahtijeva", navodi se u saopštenju.

Naglašavaju da upravo u tim situacijama nastaju ključni problemi - kontinuitet uplate raspodijeljenih sredstava "Montefarmu" nema dinamiku koja je neophodna, iako, kako navode, ta ustanova upozorava nadležne istitucije na državnom nivou na vrijeme, mnogo prije nego što zalihe ljekova i medicinskih sredstava budu na minimumu.

Iz "Montefarma" ističu da je predmet finansiranja javnog zdravstva višegodišnji problem, te da dugovi iz prethodnih perioda konstantno otežavaju njihovo poslovanje i samim tim usporavaju blagovremenu, količinski dovoljnu nabavku i distribuciju ljekova i medicinskih sredstava, komplikuju saradnju sa dobavljačima, "a krajnji rezultat je nezadovoljan i ugrožen građanin".

Dostavili su na uvid i potraživanja "Montefarma", odnosno dugovanja JZU, FZO i Ministarstva finansija na osnovu prošlogodišnjeg Zaključka Vlade br.04-5486/2 od 12. novembra 2021. o proširenju Plana javnih nabavki ljekova.

Dug JZU, prema njihovim podacima, iznosi 2.897.051,60 eura, dug FZO 26.867.171,92 eura, a dug po osnovu proširenja Plana javnih nabavki ljekova 43.160.051,04 eura, odnosno - ukupan dug prema "Montefarmu" iznosi 72.924.274,56 eura.

Naglašavaju i da "Montefarm" još uvijek nije imao uplata iz Državnog trezora na osnovu navedenog Zaključka Vlade, iako je ta ustanova, upravo oslanjajući se na opredijeljena sredstva, raspisala tendere i izvršila nabavku ljekova i medicinskih sredstava za potrebe građana do aprila ove godine. Nabavka je izvršena, ljekovi do navedenog perioda utrošeni, dok je finansijska realizacija po ovoj odluci od strane države izostala, ističu iz "Montefarma".

"Iz svega navedenog sasvim je jasno zašto povremeno kasne isporuke ljekova, i prema javnim zdravstvenim ustanovama i apotekama koje posluju u našem sastavu, uprkos blagovremenim procjenama", dodaje se u saopštenju.

Poseban problem su, ističu, i planirane količine koje su morale biti uklopljene u raspodijeljena budžetska sredstva, iako su sve JZU "iskazale znatno veće potrebe od onih koje su shodno raspoloživim finansijama dostupne sektoru zdravstva".

"Da rezimiramo, Montefarm nema mogućnost da planira realne količine potrebne javnim zdravstvenim ustanovama, potom da utiče na isplatu planiranih sredstava, niti sredstava namijenjenih pokrivanju višegodišnjih naslijeđenih dugovanja, već su ustanove čija je to nadležnost, na državnom nivou, zadužene za njihov kontinuirani priliv.

"Stoga, važno je da građani Crne Gore, naše kolege iz svih JZU, kao i predstavnici medija koji pitaju u ime građana, prihvate činjenicu: Montefarm postoji 31 godinu i ima zadatak da obezbijedi građanima neophodne ljekove i medicinska sredstva, pruži im adekvatnu, bezbjednu i efikasnu farmaceutsku uslugu, što je nemoguće bez redovnih finansijskih uplata od strane države", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: