UIP: Nadležni blagovremeno obaviješteni o krivičnom djelu u "Lozi", neadekvatnim pristupom naše postupanje obesmišljeno

"Jasno je da su oba organa (Cedis i Elektroprivreda) bila upoznata sa naredbom, a zašto je Cedis nije sproveo na zakonit način i u skladu sa pravima i obavezama iz Pravila za funkcionisanje sistema distributivnog sistema električne energije ostaje da se vidi u daljem postupku"

8437 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Vuk Lajović
Foto: Vuk Lajović

Uprava za inspekcijske poslove saopštila je da su blagovremeno upoznali sve nadležne organe sa saznanjem o vršenju krivičnog djela kod ugostiteljskog objekta „Loza“ i iscrpila sve pravne radnje u skladu sa svojim nadležnostima, ali da je neadekvatnim postupanjem pojedinih organa postupanje Uprave za inspekcijske poslove obesmišljeno i poslata poruka nemoći nad pojedincem.

Iz Uprave su reagovali na navode Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) da je Uprava Naredbom trebala da se obrati Elektroprivredi Crne Gore, kao snabdjevaču električne enerije, za isključenje korisnika sa mreže, a ne CEDIS-u.

Reagovanje prenosimo integralno:

Uprava za inspekcijske poslove je dana 11.jula 2022.godine u prostorije “Elektroprivrede Crne Gore” AD Nikšić, snabdijevanje Budva, u Budvi predala dopis br. 0202-716/22-2876/2 koji je naslovljen i na d.o.o. „Cedis“ Budva, što se vidi iz zavodnog pečata „Elektroprivrede“ na predmetnom aktu br. 2672. Isti akt je upućen „Cedis“-u putem zvanične pošte.

“Elektroprivrede Crne Gore” AD Nikšić obavijestila je Upravu za inspekcijske poslove da je službenim putem proslijedila datu naredbu “Cedisu” na dalje postupanje.

Nakon prijema predmetne naredbe koja je „Cedisu“ upućena i od strane Uprave za inspekcijske poslove i od strane “Elektroprivrede Crne Gore” AD Nikšić, snabdijevanje Budva, u telefonskoj komunikaciji sa službenikom “Cedisa”, Aleksandrom Ljumovićem obaviješteni smo da je “Cedis” nakon konsultacija sa pravnom službom ustanovio da je pravni osnov iz člana 55 Zakona o inspekcijskom nadzoru, na koji im je ukazano, zakonski osnov po kome će postupiti pristupajući isključenju sa elektrodistributivne mreže, ali da u njihovom sistemu piše da Služba mjerenja odbija da postupi po nalogu i da isti nema ingerenciju za postupanje.

foto: Uprava za inspekcijske poslove

Štaviše službenik “Cedis”-a u Budvi je obavijestio turističkog inspektora da je on dužan pribaviti broj brojila, što je besmisleno, ali da se ne bi dao prostor za nepostupanje postupajući inspektor je obavijestio da su brojila prekrivena metalnim vratima i zaključana, te da su ključevi u posjedu “Cedis”-a.

Polemike oko nenadležnosti nije bilo, a da je “Cedis” smatrao da nije nadležan za postupanje, oglasio bi se nenadležnim organom u skladu sa odredbom čl. 62 Zakona o upravnom postupku i predmet vratio “Elektroprivredi” već je naprotiv nakon 20 dana od prijema naredbe i objavljivanja niza članaka u vezi sa ,"Cedis-ovim" nepostupanjem ipak izašao na lice mjesta, ali je navodno “spriječen” od odgovornog lica subjekta nadzora da pristupi isključenju.

foto: Uprava za inspekcijske poslove

U ovakvim situacijama, shodno pozitivnim propisima, organ potražuje asistenciju Uprave policije i pristupa isključenju, što nije učinjeno.

Uprava za inspekcijske poslove je saopštila da „Cedis“ nije reagovao u skladu sa zakonom, jer sporni objekat nikad nije isključen sa elektrodistributivne mreže.

Zašto to nije učinjeno i da li se iza ovakvog postupanja „Cedisa“ krije neka druga namjera, neka ispitaju nadležni organi.

Uprava za inspekcijske poslove je blagovremeno upoznala sve nadležne organe sa saznanjem o vršenju krivičnog djela kod ugostiteljskog objekta „Loza“ i iscrpila sve pravne radnje u skladu sa svojim nadležnostima, ali je neadekvatnim postupanjem pojedinih organa postupanje Uprave za inspekcijske poslove obesmišljeno i poslata poruka nemoći nad pojedincem.

U konačnom, iz svega istaknutog, jasno je da su oba organa („Cedis“ i „Elektroprivreda) bila upoznata sa naredbom, a zašto je „Cedis“ nije sproveo na zakonit način i u skladu sa pravima i obavezama iz Pravila za funkcionisanje sistema distributivnog sistema električne energije („Službeni list CG“, br 72/22 od 11.7.2022), tj. odredbom čl. 7 st.1 tačka 41, na osnovu koje "Cedis“ ima obavezu da obustavi isporuku električne energije i isključi objekte korisnika DS ukoliko korisnik postupa suprotno Zakonu, podzakonskim aktima i zaključenim ugovorim“, kao i onda kada su u pitanju građani koji bivaju isključeni zbog duga od par stotina evra, ostaje da se vidi u daljem postupku.

Bonus video: