Tivćani pisali Vladi: Vratite nam Pine

Lokalna uprava traži da Vlada besplatno ustupi gradsku rivu i pristanište opštini

26627 pregleda 11 komentar(a)
Detalj sa gradske rive i pristaništa Pine u Tivtu, Foto: Siniša Luković
Detalj sa gradske rive i pristaništa Pine u Tivtu, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat zatražila je od Vlade da joj država, bez naknade, ustupi na korišćenje gradsku rivu i pristanište Pine u tim gradu.

Pozivajući se na Zakon o državnoj svojini, gradonačelnik Tivta Željko Komnenović u dopisu upućenom Vladi i premijeru Dritanu Abazoviću, traži da država lokalnoj upravi Tivta bez naknade ustupi pravo korišćenja rive i pristaništa, kojima trenutno u ime države upravlja JP Morsko dobro.

Pine je “srce” Tivta i predstavlja njegov centar i mjesto na kojem, kao i u svakom drugom mediteranojm gradu na njegovoj gradskoj rivi, pulsira lokalni život. Uprkos tome, država na koju se zvanično kao vlasnika vodi ovaj dio morske obale Tivta, prethodnih godina nije pokazivala volju da uvaži specifični značaja gradske rive za Tivćane, već je Pine povjerila na upravljanje Morskom dobru, koje ga je u nekoliko navrata iznosilo na licitaciju i čak sklapalo ugovore o zakupu sa privatnim kompanijama sa kojima se Opština Tivat preko svog Komunalnog preduzeće morala na tržištu takmičiti da ponudi veću zakupninu i na taj način dođe u poziciju da se uopšte nešto pita sa načinom na koji se Pine koriste.

Opština, odnosno Komunalno preduzeće je u avgustu prošle godine sa Morskim dobrom potpisalo Sporazum o ustupanju na korišćenje pristaništa Pine, ukupne površine 365 kvadrata. Radilo se o samo o zakupnu uskog pojasa uz cijelu dužinu operativne obale gradske rive i pristaništa, a za što su Tivćani bili pristali da Morskom dobru kojeg vode funkcioneri URA Blažo Rađenović predsjendik Upravnog odbora i DF Mladen Mikijelj izvršni direktor, plati godišnju naknadu od čak 32.000 eura. Do toga, međutim, nije došlo jer bivša Vlada premijera Zdravka Krivokapića nikada nije dala formalnu saglasnost na sporazum, pa je on ostao “mrtvo slovo na papiru”, a tivatskom gradskom rivom i pristaništem i dalje je nastavilo da upravlja JP iz Budve.

Ipak, u postupku pripreme dokumentacije vezane za eventualno davanje sagalasnosti na ovaj Sporatzum za sjednicu bivše Vlade, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma kao obrađivač tog predloga, zatražilo je zvanično mišljenje nadležnog organa za državnu imovinu, tadašnjeg Ministarstva finansija i socijalnog staranja. Ovaj resor kojim je tada rukovodio ministar Milojko Spajić je u postupku izdavanja mišljenja, u novembru prošle godine donio akt u kojem je, između ostalog kazao “da je članom 33 stav 1 Zakona o državnoj imovini (“Sl.list CG” br. 21/09 i 40/11) utvrđeno da Vlada može, na zahtjev opštine, odlučiti da nepokretne i pokretne stvari i druga dobra u imovini Crne Gore, koja ne koriste državni organi ili javne službe čiji je osnivač Crna Gora, ustupi opštini na privremeno upravljanje i korišćenje, sa ili bez naknade”, te je stoga Ministarstvo finansija i socijalnog staranja uputilo na ovu mogućnost davanja na korišćenje između Vlade i opština i kada su Pine u pitanju.

Stoga su Tivćani, sada kada je već istekao rok važenja nesuđenog ugovora koji su Komunalno i Morsko dobro lani trebalo da sklope za zakup samo obalne linije Pina plaćanje godišnje nakande od čak 32 hiljade eura budvanskom JP po tom osnovu, odlučili da od odlazeće Vlade traže da ona gradu besplatno ustupi na korišćenje cijelu površinu njegove gradske rive i pristaništa.

”Polazeći od prednje istaknutog upućenja Ministarstva finansija i socijalnog staranja, a sa uporištem u članu 33 stav 1 Zakona o državnoj imovini (“Sl.list CG” br. 21/09 i 40/11), Opština Tivat se obraća Vladi Crne Gore ovim zahtjevom i traži davanje na korišćenje, bez naknade, dio obale u Tivtu - čvrsto izgrađeno pristanište Pine, označenog kao katastarska parcela 4888 KO Tivat, površine 5.044 m2, koje u naravi predstavlja “pristanište”, a čiji titular prava svojine je u LN 339 KO Tivat upisana Država Crna Gora, sa pravom raspolaganja Vlade Crne Gore. Opština Tivat ovaj zahtjev podnosi iz strateškog interesa da upravlja ovim djelom operativne obale, a koji je kao takav prepoznat u svim razvojno strateškim planovima Opštine Tivat”, navodi se u dopisu koji je Komnenović upravo uputio zvaničnoj Podgorici.

Bonus video: