Morska voda dobrog kvaliteta

Rezultati potvrđuju da je morska voda na kupalištima sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju, navode iz Morskog dobra

2951 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: shutterstock
Ilustracija, Foto: shutterstock

Rezultati analize kvaliteta morske vode za 110 lokacija, koju je Institut za biologiju mora sproveo u periodu od 30. avgusta do 3. septembra, pokazali su da je na 84,5 odsto lokacija morska voda bila odličnog kvaliteta, na 9,1 odsto lokacija dobrog, dok je na 6,4 odsto lokacija voda bila zadovoljavajućeg kvaliteta.

Ovi rezultati, kako su saopštili iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, potvrđuju da je morska voda na crnogorskim kupalištima dobrog kvaliteta, odnosno da je sanitarno ispravna, te bezbjedna za kupanje i rekreaciju.

Podsjećaju da se klasifikacija voda za kupanje, u okviru ovogodišnjeg Programa praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode, vrši u skladu sa članom 8 Pravilnika o načinu i rokovima za sprovođenje mjera obezbjeđivanja očuvanja, zaštite i poboljšanja kvaliteta vode za kupanje , kojim se vode za kupanje klasifikuju kao: "odlične", "dobre", "zadovoljavajuće" i "loše".

“U opštini Ulcinj, od ukupno 18 lokacija na kojima se realizuje Program praćenja sanitarnog kvaliteta, morska voda je bila odličnog kvaliteta na njih 15 dok je na 3 ona bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Analize su pokazale da je morska voda bila odličnog kvaliteta na 11 lokacija u opštini Bar, dobrog na 2 lokacije, te zadovoljavajućeg kvaliteta takođe na 2 lokacije u ovom gradu. Kada je u pitanju opština Budva, Program se realizuje na 32 lokacije, od kojih je na njih 28 voda bila odličnog kvaliteta, a na presotale 4 lokacije dobrog kvaliteta. U Bokokotorskom zalivu, u opštini Tivat, od ukupno 9 lokacija voda je bila odličnog kvaliteta na njih 8, dok je na 1 lokaciji ona bila zadovoljavajućeg kvaliteta. Analize su pokazale da je u Kotoru na 11 lokacija voda bila odličnog, na 3 lokacije dobrog i na 1 zadovoljavajućeg kvaliteta. U Herceg Novom uzorkovana je voda na ukupno 21 lokaciji, od čega je na njih 20 ona bila odličnog, a na 1 dobrog kvaliteta”, saopštili su iz JP ”Morsko dobro”.

Bonus video: