Prosvjetari spremni i na štrajk

Sindikat prosvjete tražio od Ministarstva da se zarade povećaju za 45 odsto, riješi pitanje prevoza, isplate jubilarnih nagrada...

62011 pregleda 134 komentar(a)
Prosvjetni radnici ne žele da budu na margini, Foto: Shutterstock
Prosvjetni radnici ne žele da budu na margini, Foto: Shutterstock

Sindikat prosvjete tražio je povećanje zarada za 45 odsto zaposlenima, a odgovor Ministarstva prosvjete, odnosno Vlade, očekuju na sastanku koji će se održati krajem ove ili početkom naredne sedmice.

Prosvjetari ne isključuju mogućnost protesta i štrajka ukoliko nadležni ne budu imali sluha za uvećanje njihovih plata.

Predsjednik Sindikata Radomir Božović “Vijestima” je kazao da su Ministarstvu prosvjete uputili predloge i da je krajnje vrijeme da uvećane zarade budu predviđene planiranim budžetom. Rekao je da je, između ostalog, traženo da se pomoćnim radnicima obračunava minuli staž i poveća koeficijent za zarade, obaveza isplate jubilarnih nagrada, kao i regulisanje prevoza, te da je predloženo pravljenje liste putnika.

”Ne zaslužujemo da smo na margini društva. Nema političara koji nije rekao da smo na margini i zapostavljeni. Članstvu ćemo saopštiti kako teku pregovori i nećemo sjedjeti skrštenih ruku. Nadamo se da će nam se povećati zarade, a ukoliko nas odbiju, pozvaćemo članstvo na proteste ili štrajk i boriti se za naša prava”, poručio je Božović.

On je istakao da su ljekarima i univerzitetskim profesorima uvećane zarade i da protiv toga nemaju ništa, ali da očekuju da i oni dobiju veće plate.

Radomir Božović
Radomir Božovićfoto: Luka Zekovic

”Ljekarima su plate povećane od 35 do 60 i više odsto. Tako ljekar početnik ima koeficijent 15,99, a mi 7,67. I treba uvećati njihove zarade, ali ni mi nijesmo naše diplome kupovali na trafici”, naglasio je Božović.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović u više navrata je ocijenio da treba poboljšati materijalni status prosvjetnih radnika i poručio da će na tome insistirati tokom svog mandata.

Tvrdio je i da povećanje zarada prosvjetnim radnicima koje je pripalo projektom “Evropa sad” nije dovoljno.

Na posljednjem sastanku predstavnika Ministarstva prosvjete i Sindikata prosvjete, održanom u junu ove godine, Vojinović je istakao da u potpunosti dijeli stav Božovića da prosvjetnim radnicima, kao nosiocima obrazovnog sistema, zajedničkim djelovanjem treba vratiti ugled i dostojanstvo tog poziva.

”Naveo je da su naslijeđeni problemi u resoru prosvjete višedecenijske prirode i ujedno je iskazao razumijevanje za sve izazove sa kojima se suočavaju prosvjetni radnici. On je naglasio da je i u prethodnom periodu imao nekoliko susreta sa predstavnicima Sindikata prosvjete, kada se na otvoreni način razgovaralo o problemima prosvjetnih radnika i realnim mogućnostima za njihovo rješavanje. U nastavku je pozvao koleginice i kolege, članove, da upute svoja pitanja sa predlozima o mogućem načinu njihovog rješenja u predstojećem periodu u direktnoj saradnji sa Sindikatom”, saopšteno je tada iz Ministarstva. Najavljeno je da će se do 20. juna formirati Komisija u tom resoru koja će započeti rad na izmjenama i dopunama granskog kolektivnog ugovora za oblast prosvjete.

Osim uvećanja zarada, ministar Vojinović je kazao da će taj resor učiniti sve što je u njihovoj moći da se isplate jubilarne nagrade, kao i da su zainteresovani za rješavanje pitanja prevoza za prosvjetne radnike.

Nastavnici da procijene treba li dopunska nastava

Božović je juče “Vijestima” odgovorio i da prosvjetni radnici sami treba da procijene da li su djeci potrebni časovi dopunske nastave, kako bi se nadoknadilo gradivo propušteno u toku prethodne dvije godine zbog pandemije kovida-19.

On je kazao da je Zavod za školstvo uputio preporuku za realizaciju dopunske nastave za sve đake i to od samog početka školske godine, ali da to nije zakonska obaveza i teško je izvodljivo u praksi. Pojasnio je da postoji problem prebukiranosti u velikim školama koje imaju po četiri ili pet smjena, te da bi djeca sa obaveznom dopunskom nastavom od šestog do devetog razreda imala do 40 časova sedmično što je veliko opterećenje.

Sindikat je apelovao na prosvjetne radnike da sami utvrde da li djeci treba dopunska nastava i da pronađu model za nju, a na uprave da ne vrše pritisak da se organizuje pošto-poto.

Bonus video: