Kako uštedjeti i pripremiti se za sezonu grijanja?

Sajamske ponude u Okovu važe od četvrtka do subote, u svim prodajnim centrima, kao i na Okov webshop-u.

14598 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Okov
Foto: Okov

Ukoliko razmišljate o kupovini opreme za grijanje, imamo fantastične vijesti za vas - ovog četvrtka, petka i subote u svim Okov centrima se održava Sajam grijanja, a tim povodom se odobrava popust na sve peći, šporete, kamine i grijalice. U ponudi su modeli čuvenih brendova: Alfa Plam, Smederevac, Plamen, Tesy, a kompletan asortiman možete pogledati na Okov webshop-u.

Ako ste u nedoumici za koju vrstu grijanja da se opredijelite, donosimo kratak pregled načina funkcionisanja i cijena svih vrsta sistema za grijanje.

Drva, pelet ili struja?

Vječita dilema svih onih koji žele da obezbijede toplu zimu je - za koju vrstu grijanja se opredijeliti. Potrebno je sagledati sve aspekte kako biste odlučili koja vrsta grijanja najviše odgovara vašim potrebama i mogućnostima.

Grijanje na drva

Najveći broj crnogorskih domaćinstava se odlučuje za grijanje na drva, naročito u sjevernoj regiji. Savremena tehnološka rješenja u proizvodnji daju veći stepen iskorišćenosti toplote pa se kupovina novog šporeta pokazuje kao pametna investicija.

Na sajtu Okova, jednog od najvećih prodavaca opreme za grijanje u Crnoj Gori, možete vidjeti da se cijene šporeta kreću od 204 do 659,90 eura. Od tradicionalnih Smederevaca do šporeta minimalističkog dizajna, stiče se utisak da u Okovu svako može pronaći model po svojoj mjeri.

Kada su u pitanju peći na drva, njihova cijena se kreće od 187,90 do 743 eura. Simbol prave topline i doživljaja doma su bezvremenski kamini, koji su prije svega odličan način grijanja, ali i izvanredan centralni motiv za uređenje dnevnog boravka. Cijene kamina u Okov prodajnim centrima se kreću od 485 do 849,90 eura.

Grijanje na pelet

Kada govorimo o praktičnosti, pelet je svakako prvi izbor. Ne zahtijeva cijepanje, zauzima manje prostora i samo loženje je dosta jednostavnije. Korišćenje peći na pelet ostavlja manje prljavštine u domaćinstvu, a i skladištenje je lakše. Osim toga, u svakom trenutku možete kontrolisati temperaturu, a peći posjeduju rezervoare koji jednim punjenjem mogu grijati nekoliko dana.

U Okovu možete pronaći veliki izbor peći i kotlova na pelet, a njihova cijena se kreće od 879,00 eura pa naviše.

Grijanje na struju

Lakoća korišćenja i održavanja električnih grijalica, kao i činjenica da stambene zgrade uglavnom nemaju prostor za skladištenje drva, dovoljno su jaki razlozi da se zažmuri na visoke račune za struju. Zato se veliki broj domaćinstava, posebno u centralnoj i u južnoj regiji, odlučuje za grijanje na struju, to su najčešće inverter klime i panel konvektori.

Panel konvektori su dizajnirani da poboljšaju cirkulaciju toplog vazduha u prostoriji velikom brzinom i efikasnom distribucijom. Kupci kao najveću prednost panel konvektora ističu to što se njihovim korišćenjem, zahvaljujući specijalnim aluminijumskim grijačima, ne isušuje vazduh.

Cijene panel konvektora u Okov prodajnim centrima se kreću od 36,00 do 188,90 eura, a zavise od snage grijača i dodatnih funkcija poput mogućnosti kontrole temperature putem Wi-fi.

Sajamske ponude u Okovu važe od četvrtka do subote, u svim prodajnim centrima, kao i na Okov webshop-u.