Mediteranski dan obale : Čišćenje podmorja Parka prirode Stari Ulcinj

Cilj je podizanje svijesti o problemu zagađenosti našeg mora čvrstim otpadom

2490 pregleda 0 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Shutterstock
Ulcinj, Foto: Shutterstock

Povodom Mediteranskog dana obale koji se tradicionalno obilježava 25. septembra u zemljama Sredozemlja, kao i 31 godine od proglašenja ekološke države Crne Gore, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Institut za biologiju mora- Kotor, Udruženje profesionalnih ribara iz Ulcinja, u saradnji sa Upravom pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, Opštinom Ulcinj i Agencijom za zaštitu životne sredine organizuju akciju čišćenja podmorja na lokalitetu morskog zaštićenog područja Parka prirode Stari Ulcinj.

“Akcija će se održati u petak, 23. septembra, s početkom u 10:00h, u Hladnoj uvali.

Cilj akcije čišćenja koju će sprovesti prije svega ronioci Instituta za biologiju mora, Uprave pomorske sigurnosti, kao i drugi profesionalni ronioci je podizanje svijesti o problemu zagađenosti našeg mora čvrstim otpadom, pa i posebnih područja našeg primorja koja su zbog svojih prirodnih vrijednosti stavljeni pod zaštitu, kao i o potrebi učešća svih nacionalnih relevantnih institucija, privatnog i nevladinog sektora, ali i pojedinaca u rješavanje problema upravljanja otpadom.

Nakon akcije čišćenja, javnost će biti informisana o vrsti i procijenjenim količinama otpada koji je prisutan u ovom području, kao i o prikupljenom otpadu tokom akcije.

Takođe, ovom prilikom biće napravljen i video materijal sa same akcije koji će se koristiti u promotivne i edukativne svrhe.

Posebna pažnja obilježavanju Dana obale posvećena je promociji putem društvenih mreža, gdje su sve zemlje pozvane da svoje aktivnosti označe tagovima #MedCoastDay/#Act4Med/ #BarcelonaConvention.

Kampanja promovisanja Dana obale na nivou Mediterana odvija se pod sloganom “Trebate Mediteranu. Ukoliko stavite školjku na uvo, čućete njegov poziv”.

"Svi zajedno za očuvanje naše prirode i istinski ekološku Crnu Goru!”, navode iz Morskog dobra.

Bonus video: