Ako nema termina u ambulanti, ima kod privatnika

Ministarstvo zdravlja, ali ni Fond za zdravstveno osiguranje ne odgovaraju o rezultatima provjere rada doktora u privatnim zdravstvenim ustanovama. Iz KC-a tvrde da vode računa o tome da se saglasnost ne daje zaposlenima organizacionih jedinica koje imaju liste čekanja

39414 pregleda 74 komentar(a)
Ministarstvo zdravlja i FZO ne odgovaraju o rezultatima provjere rada doktora u privatnim zdravstvenim ustanovama, Foto: Savo Prelević
Ministarstvo zdravlja i FZO ne odgovaraju o rezultatima provjere rada doktora u privatnim zdravstvenim ustanovama, Foto: Savo Prelević

Zdravstvene vlasti su još prije dva i po mjeseca najavile kontrolu dopunskog rada zdravstvenih radnika, ali do danas nije poznato šta je utvrđeno, da li je neko sankcionisan i koliko ljekara državnih ustanova može raditi u privatnom sektoru.

Iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” nijesu odgovorili na pitanja u vezi sa kontrolom, dok su iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) kazali da saglasnost za obavljanje dopunskog rada izdaju u skladu sa naredbama Vladinog resora. Istakli su da “svakako vode računa da se saglasnost ne daje zaposlenima organizacionih jedinica koje imaju liste čekanja”.

”Nakon što ažuriramo podatke o broju izdatih saglasnosti za obavljanje dopunskog rada u privatnim zdravstvenim ustanovama, iste ćemo Vam dostaviti”, piše u odgovoru KCCG.

Iz Ministarstva, kojim rukovodi Dragoslav Šćekić, početkom jula su saopštili da će u saradnji sa Fondom za zdravstveno osiguranje (FZO) kontrolisati to da li komisije za kontrolu kvaliteta zdravstvene zaštite poštuju odredbe Pravilnika, ali i da će pozvati na odgovornost menadžmente zdravstvenih ustanova koje odobravaju pravo na dopunski rad svojim zaposlenima. To je najavljeno nakon što su, kako tvrde, uočili sve češću pojavu plaćenog marketinga od privatnih ustanova, gdje upravo ljekari iz javnog zdravstva promovišu svoje usluge.

Iz FZO “Vijestima” nisu odgovorili da li su komisije te institucije kontrolisale poštovanje Pravilnika o dopunskom radu, šta je utvrđeno, da li je i ko sankcionisan.

”Svjedoci smo značajnog uvećanja zarada zdravstvenim radnicima, što oni i te kako zaslužuju. Takođe, smo svjedoci i sve češće prakse da upravo ti ljekari u koje ulaže država, svakodnevno učestvuju u promociji ličnog angažmana u privatnim zdravstvenim ustanovama i na taj način usmjeravaju pacijente da za usluge koje mogu dobiti u javnom zdravstvenom sistemu, odlaze u privatne ordinacije i ambulante”, poručili su prije dva i po mjeseca iz Ministarstva zdravlja.

Ljekari
foto: Shutterstock

Direktorica KCCG Ljiljana Radulović kazala je prošle sedmice, gostujući na TV Vijesti, da se u toj ustanovi najduže čeka na specijalističke preglede endokrinologa i reumatologa, a zatim na preglede na radiologiji.

Ona je, međutim, govoreći o razlozima dugih listi čekanja navela problem nedolazaka pacijenata na zakazane termine.

”Postoji priličan nemar kada treba da se otkaže pregled”, rekla je Radulovićeva.

Prema podacima sa sajta KCCG, prvi slobodni termini za pregled kardiologa su 4. novembar, gastroenterologa 12. decembar, psihijatra 7. decembar.

Pregled magnetnom rezonancom moguće je obaviti tek u novembru ili decembru.

Iz Ministarstva zdravlja su u više navrata pojasnili da Pravilnik o bližim uslovima za obavljanje dopunskog rada iz 2017. godine jasno propisuje uslove pod kojima zdravstveni radnik može raditi dopunski u privatnim ustanovama.

Iz ovog resora ponovo su, 25. avgusta, saopštili da su pokrenuli kontrolu dopunskog rada.

Kazali su da su od zdravstvenih ustanova tražili da dostave Registre pisanih saglasnosti za obavljanje dopunskog rada, koje su u obavezi da vode u skladu sa Pravilnikom.

Iz Ministarstva zdravlja prošlog mjeseca su poručili da im namjera nije da ospore pravo ljekara na dopunski rad, ali da se, prije svega, mora voditi računa o potrebama matičnih ustanova u kojima rade i ispunjavaju radne zadatke u skladu sa propisima i ljekarskom etikom. Ponovo su poručili da su se na taj korak odlučili zbog dugog čekanja na specijalističke preglede i dijagnostiku u javnim ustanovama, dok im se iste usluge od istih ljekara nude za mnogo kraće vrijeme kod privatnika.

Bonus video: