Opština Budva dobila spor, Akva park mora da plati 215.000 eura: Slijede nove tužbe

”Potvrđuje se presuda Privrednog suda od 20. maja ove godine, te odbija žalba punomoćnika ‘Aquaterra solution’ kao neosnovana”, piše u presudi

12238 pregleda 5 komentar(a)
Akva park na Toplišu, Foto: Aquapark Budva
Akva park na Toplišu, Foto: Aquapark Budva

Apelacioni sud potvrdio je presudu podgoričkog Privrednog suda kojom je usvojen tužbni zahtjev Opštine Budva, odnosno Sekretarijata za zaštitu imovine, kojom je kompaniji “Aquaterra solution” naloženo da isplati 215.000 eura na ime duga iz 2019. za zakupninu opštinske zemlje na brdu Topliš, gdje se nalazi veliki akva park.

To piše u presudi u koju su “Vijesti” imale uvid.

”Potvrđuje se presuda Privrednog suda od 20. maja ove godine, te odbija žalba punomoćnika ‘Aquaterra solution’ kao neosnovana”, piše u presudi.

Kako se navodi u obrazloženju, presudom Privrednog suda odlučeno je da se “usvaja tužbeni zahtjev, pa se obavezuje ‘Aquaterra solution’ da na ime duga zbog neplaćene zakupnine Opštini Budva isplati 215.447,19 eura sa zakonskom zateznom kamatom od 9. jula 2019. pa do konačne isplate u roku od osam dana od pravosnažnosti presude”.

Kako je “Vijestima” kazao sekretar za zaštitu imovine Đorđe Zenović, biće podnijete tužbe i za naplatu zakupnine za 2020, 2021. i 2022. koje nije platila kompanija “Aquterra solution”.

Sekretarijat za zaštitu imovine je još početkom 2020. podnio tužbu, zatraživši da se izmiri dugovanje za tu godinu.

”Opština Budva je sa tuženom zaključila 24. decembra 2014. ugovor o davanju u dugoročni zakup nepokretnosti za izgradnju akva parka. Potom je zaključeno više aneksa ugovora za svaku godinu zakupa, posljednji aneks III ugovora je zaključen 2. jula 2019. u iznosu 255.447,91 euro. Obaveza je bila da kompletan iznos bude uplaćen u roku od sedam dana, odnosno 9. jula 2019”, navodeno je u tužbi.

Zakupac je tek 13. avgusta 2019. uplatio 40.000 eura i više nije izmirivao ugovorene obaveze.

”Kako ‘Aquaterra solution’ i pored više opomena nije platio cjelokupni iznos zakupnine, Opština podnosi tužbu i predlaže da sud donese presudu kojom se tuženi obavezuje da izmiri obavezu”, piše u tužbi.

Zakupnina za akva park nije izmirena ni za 2020, ali ni za 2021, ali ni za 2022. Iiako je akva park radio.

Sekretarijat za zaštitu imovine je još uoči ljeta saopštio da su se stekli uslovi za raskid ugovora, a od Sekretarijata za privredu je tražio da se ukine odobrenje za rad dok se ne izmire dugovanja za zakupninu.

Projekat izgradnje akva parka promovisan je 2006. kada je tadašnji ministar Predrag Nenezić položio kamen temeljac. Cijeli projekat pada u vodu jer kiparska kompanija “Numerico trade limited” ne uspijeva da realizuje ideju, ostavljajući milionske dugove Opštini.

Slučaj u januaru 2011. preuzima tužilaštvo, kada u Opštinu Budva ulaze inspektori i plijene kompletnu dokumentaciju, ali i odnose i kompjutere. Iako je tada bilo govora o jednoj od najvećih korupcionaških afera, jer su dugovi kiparske kompanije pali na leđa poreskih obveznika, nikada nije podignuta optužnica.

Opština, dok njome upravljaju kadrovi DPS-a, uspijeva da krajem 2014. animira “Aquaterra solution”, koja dostavlja na tenderu najpovoljniju ponudu. Firma iza koje je stajao ruski kapital dobija na trodecenijski zakup 41.889 kvadrata opštinske zemlje na Toplišu i pristaje da za dva miliona eura otkupi i opremu španskog proizvođača “Action waterscapes S.L.”, koju je ranije nabavila kiparska kompanija, a koja je godinama bila lagerovana u barskoj luci.

”Aquaterra solution” je uspjela da ispoštuje sve ugovorene obaveze i za dvije godine izgradi veliki vodeni grad, čije je svečano otvaranje bilo u junu 2016. godine, kada je vrpcu presjekao tadašnji gradonačelnik Budve Srđa Popović (DPS). Na više od četiri hektara izgrađene su 53 vodene atrakcije, a proteklih godina u akva parku je radilo 140 radnika tokom sezone, uz svakodnevno više hiljada posjetilaca. Opština nikada nije pristala da inostranom partneru umanji cijenu vode, pa su troškovi bivali sve veći.

Bonus video: