U centru Podgorice danas jubilarna, deseta Povorka ponosa

Glavno mjesto okupljanja je Trg nezavisnosti. Povorka ponosa planirana je za 16 sati, a ulazi će biti otvoreni od 15 sati

11876 pregleda 33 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Uz slogan “Nema više ali”, deseti Montenegro prajd biće održan danas popodne u centru Podgorice.

”Svake godine nas je sve više prisutno i vidljivo na prajdu, ali i u svakodnevnom životu. Ostvarujemo ne samo pravne, već i društvene slobode”, kazao je ranije izvršni direktor organizacije “Kvir Montenegro” Miloš Knežević.

Glavno mjesto okupljanja je Trg nezavisnosti. Povorka ponosa planirana je za 16 sati, a ulazi će biti otvoreni od 15 sati.

Time će biti završena Nedjelja ponosa, koja je počela u ponedjeljak, a tokom koje su, između ostalog, održane radionice, izložbe i okrugli stolovi. Među temama bili su vršnjačko nasilje motivisano homofobijom i transfobijom i jednakost pred zakonom u Crnoj Gori.

Iz Uprave policije su saopštili da će od 11 časova biti zatvoreni Bulevar Svetog Petra Cetinjskog, zatim od raskrsnice Ulice Marka Miljanova do raskrsnice Ulice Jovana Tomaševića, Bulevar Stanka Dragojevića, Ulice slobode, Miljana Vukova, Novaka Miloševa, Balšića, Hercegovačka, Trg Balšića, zatim Vučedolska i Karađorđeva ulica.

Ulazi i ruta Prajda
Ulazi i ruta Prajdafoto: FB/Queer Montenegro

”Ukoliko bude potrebno policija može u ovom periodu zatvoriti i druge ulice u centru Podgorice. Povodom navedenog okupljanja policija će preduzeti sve mjere bezbjednosti neophodne za bezbjedno odvijanje okupljanja”, navodi se u saopštenju UP.

Iz UP su kazali da će njihovi službenici tog dana snimati događaj od deset do 19 sati.

Jubilarnom prajdu prisustvovaće, između ostalih, ministri ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka, ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović i ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Bonus video: