Radulović: Lijepo je dijeliti flajere, ali ste morali da uradite više

Član Senata DRI Branislav Radulović, između ostalog, podsjetio je da je izvještaj pokazao da u periodu od pet godina nije obezbijeđena potrebna oprema, kadar, donesene procedure, uspostavljen sistem za prikupljanje i upravljanje dobijenim podacima...

15146 pregleda 4 komentar(a)
Branislav Radulović, Foto: Screenshot/Youtube
Branislav Radulović, Foto: Screenshot/Youtube

Nadležni moraju da se ozbiljnije bave problemom raka dojke, s obzirom na činjenicu da u Crnoj Gori godišnje oboli oko 400 žena, a umre svaka peta oboljela.

To je ocijenjeno na skupštinskom Odboru za rodnu ravnopravnost, koji danas raspravlja o izvještaju Državne revizorske institucije (DRI) o reviziji uspjeha pod nazivom “Uspješnost sprovođenja Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke”.

DRI je 27. septembra objavila izvještaj, u kome je zaključeno da se zaključi da se Nacionalni program za rano otkrivanje dojke u periodu od januara 2016. do januara 2020. sprovodio neuspješno.

Član Senata DRI Branislav Radulović, između ostalog, podsjetio je danas da je izvještaj pokazao da u periodu od pet godina nije obezbijeđena potrebna oprema, kadar, donesene procedure, uspostavljen sistem za prikupljanje i upravljanje dobijenim podacima...

Rekao je da 70 odsto ciljne populacije nije pozvano na skrining, iako je to bilo planirano, već je bilo pozvano svega 40,41 odsto...

Podsjetio je da je program sprovođen samo u četiri opštine, te da nije bio nacionalni, kao i da na osnovu odgovora nadležnih nije rađena studija izvodljivosti.

Radulović je rekao i da nije obezbijeđeno da žene koje imaju negativan mamografski nalaz ponovo budu pozvane...

On je istakao da svaka peta žena koja oboli od karcinoma dojke u Crnoj Gori umre, te da skrining mora biti prioritet...

Radulović je nadležnima poručio da je "jako lijepo kada dijelite edukativne flajere na Cetinjskom putu, ali ste za 728.576 eura morali da uradite više".

Predsjednica Odbora Božena Jelušić podsjetila je da to tijelo nije nadležni, ali jeste zainteresovani odbor za ovu temu i ocijenila da je potrebno da se ozbiljno uhvatimo u koštac sa ovim problemom.

Direktorica Instituta onkologiju KCCG Sanja Lekić kazala je da je skrining sekundarna prevencija, koja se odnosi na određenu dob, dok se akcija dijeljenja flajera odnosi na sve građanke i njihovu edukaciju...

Ona je istakla da je važno što je predočeno koji su nedostaci programa i da možda treba raditi na dodatnim edukacijama, te da je trebalo pozvati i izabrane ljekare kako bi se čulo koji su razlozi njihove nemotivisanosti za sprovođenje ovog skrininga.

Ivana Živković iz Ministarstva zdravlja kazala je da se ovaj skrining odnosi na period od 2016. do 2020. godine i da aktuelni menadžment veoma aktivno radi na ulaganju u budućnost i da će pokrenuti još dva skrininga - karcinoma debelog crijeva i raka grlića materice.

Ona je kazala da ministarstvo danas sprovodi akciju dijeljenja edukativnih flajera, ali da su obezbijedili pola miliona eura za dva digitalna mamografa na sjeveru i jugu zemlje.

Radulović je odgovorio da Ministarstvo zdravlja za desetak dana mora da donese akcioni plan, a za četiri mjeseca izvještaj o preporukama. Podsjetio je da je od januara 2020. godine prošlo dvije i po godine i da sada nemamo ni akcioni plan.

Radulović je pitao i da li se dva mamografa koje pominje Živković kupuju od sredstava koji su obezbijeđeni od donatora za pandemiju kovid-19. Poručio je da će, ako se radi o tome, u direktnim konsultacijama morati porazgovaraju o prirodi tih sredstava.

Poslanica Zdenka Popović ocijenila je da je porazno što Crna Gora ima samo dva digitalna mamografa, u KCCG i podgoričkom Domu zdravlja.

Kazala je da je Ministarstvo, bez obzira na Odluku Vlade da preusmjeri novac za kupovinu dva digitalna mamografa, moralo da upozna donatore i skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet o tome, s obzirom da je riječ o strogo namjenskim sredstvima oprediljenim za kovid.

Bonus video: