Potpisan Memorandum o saradnji između tri zdravstvene sindikalne organzacije

Održana pres konferencija povodom potpisivanja Memoranduma koji su potpisale Sindikalna organizacija IJZCG, Sindikat Hitne medicinske pomoći i Sindikat slobodnih radnika KCCG

2071 pregleda 1 komentar(a)
Potpisan Memorandum o saradnji između tri zdravstvene sindikalne organzacije, Foto: PR Centar
Potpisan Memorandum o saradnji između tri zdravstvene sindikalne organzacije, Foto: PR Centar

Potpisivanje Memoranduma o saradnji je početak udruživanja tri zdravstvene sindikalne organizacije koje nijesu zadovoljne zdravstvenim sindikatima, naročito nakon potpisivanja granskog kolektivnog ugovora.

To je poručeno na pres konferenciji povodom potpisivanja Memoranduma koji su potpisale Sindikalna organizacija Instituta za javno zdravlje, Sindikat Hitne medicinske pomoći i Sindikat slobodnih radnika Kliničkog centra Crne Gore.

Cilj saradnje i udruživanja je, kako je saopšteno na pres konferenciji, alternativa reprezentativnim Sindikatima koji svoj posao rade veoma loše i sa kojima većina članstva u Zdravstvu nije zadovoljna.

Predsjednica Sindikalne organizacije Instituta za javno zdravlje, Biljana Popović Kolašinac, kazala je da su povod za potpisivanje Memoranduma o saradnji svi propusti koji su u posljednjih godinu napravljeni u zdravstvenom sistemu, prenosi PR Centar.

Prema njenim riječima, potpisivanje Memoranduma nije početak saradnje tri sindikalne organizacije, već logičan slijed događaja višemjesečne borbe za prava zdravstvenih radnika.

„Zdravstveni radnici moraju u posljednje vrijeme da se bore više za svoja prava, jer smatramo da jedino zajedničkim djelovanjem možemo spasiti urušavanje zdravstvenog sistema“, kazala je Popović Kolašinac.

Ona je napomenula da su nadležne institucije imale sluha i krenule su bile ka rješavanju određenih grešaka i zakidanja prava zaposlenih u zdravstvenom sistemu.

„Pozivam sve druge sindikate zdravstvenih radnika i zaposlene u zdravstvu da nam se pridruže, jer nam je jedini cilj zastupanje najboljih interesa“, poručila je Popović Kolašinac.

Predsjednica Sindikata slobodnih radnika Kliničkog centra Crne Gore, Jelena Brajković, kazala je da je Memorandum o saradnji početak udruživanja sindikalnih organizacija koje nijesu zadovoljne granskim zdravstvenim sindikatima, naročito poslije potpisivanja diskriminatorskog kolektivnog ugovora.

„U narednom periodu očekujemo i produbljivanje saradnje i potpisivanje Memoranduma sa drugim zdravstvenim sindikatima“, rekla je Brajković.

Predsjednica Sindikata Hitne medicinske pomoći, Maja Radišević, rekla je da je kredibilitet postojećih granskih sindikata potpuno urušen i poljuljan.

„Potpisnici zadnjih izmjena granskog kolektivnog ugovora su pokazali da su samo puki potpisnici odluka koje neko drugi donosi“, istakla je Radišević.

Radišević je istakla da snaga sindikata i uspjeh njegovog djelovanja zavisi od toga koliko sindikata ima, koliko su dobro organizovani i koliko su aktivni.

„Ideja koja je i moto udruživanja tri sindikalne organizacije jeste borba za svakog člana Sindikata, inicijative u pravcu ostvarivanja prava radnika, ispravljanje diskriminacije potpisane zadnjim izmjenama granskog kolektivnog ugovora i set novih aktivnosti koje će ići u pravcu zaštite prava radnika zaposlenih u sistemu zdravstva“, navela je Radišević.

Ona je napomenula da su tri sindikalne organizacije od januara kroz razne dopise i medijska istupanja pokazale interesovanje da se ispravi diskriminacija.

„Dobijenim mišljenjem od Ombudsmana smo i dokazali našu snagu koja se danas autorizuje potpisivanjem ovog Memoranduma. Pozivam sve sindikalne organizacije na nivou Crne Gore da se pridruže našem djelovanju i da budu potpisnice nečega što će biti pravi primjer sindikalizma u Crnoj Gori“, zaključila je Radišević.

Bonus video: