Ulcinj se nalazi pred najvećim investicionim periodom u novijoj istoriji: Novi bulevari, hoteli, parkinzi i lice grada

U toku su radovi na parternom uređenju Velike skele ispod Starog grada vrijedni skoro miliona eura, koje izvodi Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, a uskoro će, kako je najavio Bajraktari, biti raspisani tenderi za uređenje dvije mikro lokacije - kod Igmanskih i zgrada pored Opštine

7317 pregleda 2 komentar(a)
Uređenje Velike skele kod Starog grada, Foto: Samir Adrović
Uređenje Velike skele kod Starog grada, Foto: Samir Adrović

Ulcinj u novijoj istoriji vjerovatno nije bio pred izazovnijim investicionim periodom koji bi trebalo da mu donese nove bulevare, luksuzne hotele, dodatne parkinge, ali i da mu umije lice u strogom centru administrativnog dijela grada i ispod drevnih zidina, na pjeni od mora.

Predsjednik Opštine Omer Bajraktari kazao je da će nova vlast znati da odgovori svim izazovima, ističući da će se nakon realizacije svih tih projekata, ulcinjski turizam izdići na znatno viši nivo, čime će, naveo je, oživjetii i druge komplementarne djelatnosti, kao što su poljoprivreda, proizvodnja zdrave organske hrane, ruralni turizam, zanatske djelatnosti, proizvodnja rukotvorina...

”U narednom periodu planiramo da izgradimo dva nova bulevara, od “Okova” do solanskog kanala i od zgrade Pošte do Bulevara Teuta. Za ovaj drugi, svakog dana očekujemo da nam Vlada uplati novac za dogovorene eksproprijacije za zemljišta koja se nalaze na trasi budućeg bulevara”, kazao je Bajraktari “Vijestima”.

On je nedavno, predstavljajući rezultate lokalne vlasti nakon 100 dana rada, najavio gradnju luksuznog hotela sa pet zvjezdica na Velikoj plaži.

Takođe, Vlada, državna kompanija Ulcinjska rivijera” i kotorska kompanija “Sunny Palace”, kao investitor i vlasnik zemljišta, dogovorile su početkom juna gradnju novog hotela “Galeb” koji će imati pet zvjezdica i čija bi gradnja uskoro trebalo da počne. Premijer Dritan Abazović tada je na svom fejsbuk profilu napisao da su se napokon stekli uslovi da Ulcinj na najprestižnijoj lokaciji u srcu grada dobije hotel sa pet zvjezdica, koji će poslovati pod menadžmentom nekih od renomiranijih svjetskih hotelskih brendova.

U toku su radovi na parternom uređenju Velike skele ispod Starog grada vrijedni skoro miliona eura, koje izvodi Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, a uskoro će, kako je najavio Bajraktari, biti raspisani tenderi za uređenje dvije mikro lokacije - kod Igmanskih i zgrada pored Opštine. Istovremeno, radi se i na projektu izgradnje Velikog parkinga iza zgrada u blizini Opštine, kao i iza zgrade same Opštine.

Haos će se riješiti parkingom kod zgrade Opštine
Haos će se riješiti parkingom kod zgrade Opštinefoto: Samir Adrović

U toku su i radovi na izgradnji kanalizacione mreže za četiri ulcinjska naselja: Kodre, Totoši, Bijela Gora i Bratica, vrijedni pet miliona eura, čime će biti riješen jedan od većih ekoloških problema u Ulcinju. Potokom Bratica fekalna kanalizacija, iz ovih naselja, spaja se sa atmosferskom i izliva se direktno u kanal Port Milena, koji je godinama ekološka bomba, oko koje se šire nesnosni mirisi.

Bajraktari je ranije kazao da bi Ulcinj kroz realizaciju milionskog projekta na Velikoj skeli uskoro mogao dobiti prvi granični prelaz na moru, koji bi vjerovatno bio privremenog karaktera. Projektom parternog uređenja Velike skele - pristaništa u zoni morskog dobra, predviđeno je postavljanje tri tipska objekta servisnog karaktera.

”Ti objekti mogu se koristiti na razne načine, ali je moje mišljenje da je prioritet da jedan od njih bude prvi granični prelaz na moru u Ulcinju. Tako vlasnici jahti, jedrenjaka i glisera koji dolaze iz pravca Albanije koji žele ostati u našem gradu ne bi morali da idu u Bar da se registruju. To bi bilo višestruko korisno, a lako ostvarivo”, kazao je tada Bajraktari. Planirana namjena na tom prostoru, koji obuhvata ukupno 4.600 kvadrata jeste trg-pristanište sa zelenim pojasom uz stijene u podnožju Starog grada.

Bajraktari je kazao “Vijestima” da nova lokalna uprava očekuje i investitora za zemljište na Mavrijanu i na lokaciji bivšeg hotela Jadran na rtu Suka.

Uskoro bez haosa iza Igmanskih zgrada i kod zgrada Opštine?

Za dvije tkzv. mikro lokacije iza Igmanskih zgrada i kog zgrada Opštine, uskoro će biti raspisani tenderi i očekuje se da do sljedeće sezone one budu u novom ruhu. Svih ovih godina, posebno je haotično stanje kod zgrada Opštine, gdje postoji neuređeni divlji parking na neobezbijeđenim zelenim površinama.

Takođe, kod kancelarija Biroa rada, smještenih u jednoj od povezanih zgrada, nakon svake kiše stvaraju se ogromne lokve što onemogućava normalan prilaz. Na obje lokacije, planirane su obezbijeđene zelene površine, igrališta za djecu kao i uređeni parkinzi sa 20, odnosno do 30 mjesta. Oba projekta, vrijedna su po oko 50 hiljada eura.

Budući parking iza zgrade Opštine i obližnjih zgrada, koji će biti izgrađen kao jedna cjelina, imaće između 70 i 80 mjesta i njim će gazdovati Parking servis.

Bonus video: