Janjušević traži od Abazovića da smijeni direktora Nacionalnih parkova

"Zahvaljujući upravljaču danas nećemo proslaviti obnovu nasipa na Ulcinjskoj solani. Zahvaljujući odgovornim licima ovog javnog preduzeća, koji uprkos zaključcima sa sastanka sa ministarkom ekologije gđom Novaković Đurović da ovaj zahtjev potpišu u što kraćem roku još prije 15 dana to nisu učinili", navodi se u saopštenju

19175 pregleda 9 komentar(a)
Sa konferencije, Foto: Centar za zaštitu i proučavanje ptica
Sa konferencije, Foto: Centar za zaštitu i proučavanje ptica

Direktorica Centra za zaštitu i proučavanje ptica, Jovana Janjušević pozvala je premijera Abazovića da smijeni direktora Nacionalnih parkova jer, kako kaže, "opstruira sanaciju jednog ovako vrijednog područja, ne argumentujući svoje nečinjenje, oglušujući se o brojne urgencije, dok nam ističe vrijeme i vrlo kratak vremenski prozor kada smo mogli izvršiti sanaciju bentova".

Ona je na Međunarodnoj konferenciji za zaštitu Ulcinjske solane dodala i da, "zahvaljujući upravljaču danas nećemo proslaviti obnovu nasipa na Ulcinjskoj solani. Zahvaljujući odgovornim licima ovog javnog preduzeća, koji uprkos zaključcima sa sastanka sa ministarkom ekologije gđom Novaković Đurović da ovaj zahtjev potpišu u što kraćem roku još prije 15 dana to nisu učinili".

Zatražila je da se ispita i namjerno nepotpisivanje zahtjeva za sanaciju koji je trebao biti podnešen Agenciji za zaštitu životne sredine, kako bi se krenulo sa radovima na sanaciji nasipa koji predstavljaju žile kucavice Ulcinjske solane.

Ističe, da su"duge četiri godine potrošili na vrlo jednostavnu proceduru, i tada naučili da sa Ulcinjskom solanom ništa nije jednostavno".

Kaže da su tu tezu potvrdili "i kasniji nacrti Prostornog plana posebne namjene za obalno područje koji je inicijalno sadržao čak 1500 kreveta na području same solane što je vjerovali ili ne, 4 puta veći smještajni kapacitet od hotela u kojem se trenutno nalazimo".

"Srećom kampanja koju smo tada vodili osujetila je planove tadašnjeg resora koji je nosio naziv „održivog razvoja“", istakla je Janjušević.

"Potom je uslijedilo očekivanje da će solana dobiti adekvatnog upravljača. Novi rok je kraj ove godine i mi se iskreno nadamo da ćemo dočekati Godoa i doživjeti momenat da Ulcinjskom solanom upravljaju stručni ljudi", navodi se u saopštenju.

Ističe da su za to vrijeme CZIP sa partnerima: njemačkom fondacijom Euronatur, evropskom kancelarijom BirdLife, francuskim Tour du Valat i lokalnom organizacijom Dr. Martin Šnajder Jakobi, sproveli čitav set aktivnosti: kontinuiran monitoring ornitofaune, dok će buduća monitoring šema kompletnog biodiverziteta biti uspostavljena u naredne dvije godine.

Janjušević od konkretnih zaštitarskih mjera, ističe postavljanje tri platforme za gnjiježđenje ptica, čigri i pelikana, obzirom da su prirodna ostrva odnosno nasipi erodirali, dok vrijednost platfomi iznosi 53 hiljada eura.

Naglašava da je u toku i obnova muzeja i sanacija krova uz instalaciju solarnih panela kako bi isti bio energetski efikasan, uključujući mobilijar i edukativnu postavku koja je rađena za potrebe muzeja u Španiji posebnom tehnologijom približne vrijednosti 160 hiljada eura.

"U ovaj iznos spada i obezbjeđenje vode, obnova portirnice u kojoj borave rendžeri koji su takođe dobili komplet uniforme i zimsku opremu. Kroz dvije grant šeme osnažena je lokalna zajednica u ukupnoj vrijednosti od oko 60 hiljada eura za razvoj biznisa baziranog na održivom razvoju u sprezi sa blagodetima koje pruža Ulcinjska solana", kaže Janjušević.

Janjušević
Janjuševićfoto: Centar za zaštitu i proučavanje ptica

Ona je pohvalila, kako kaže svijetlu tačku u proteklih sedam godina, inicijativu Zaštitnice imovinsko pravnih odnosa Crne Gore, da riješi pitanje vlasništva na području bivše fabrike, koja je i bila inicijalna kapisla za ulaganja finansijskih sredstava MAVA fondacije u mjere obnove nasipa.

Janjušević je naglasila, da bi se tako narušeni ekosistem koliko toliko povratio u prvobitno stanje, a biodiverzitetu koji zavisi od čovjeka pružila šansa da servisira desetine hiljada ptica i nekoliko stotina vrsta na zahtjevnoj migraciji. U to ime MAVA fondacija obezbjeđuje 535 hiljada eura.

Iz ovih sredstava, CZIP u dogovoru sa radnom grupom koju je osnovalo Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja, a koju čine i predstavnici Agencije za životnu sredinu, Nacionalni parkovi, Opština Ulcinj i članovi udruženja Martin Šnajder Jakobi, vrši se nabavka i priprema radnji za implementaciju aktivnosti, odnosno četiri mjerila iz Akcionog plana za Poglavlje 27.

Janjušević je naglasila da je to preduslov glavnom dokumentu koji predstavlja sastavni dio zahtjeva za sanaciju solane koji je zakonski jedini ovlašćen da potpiše direktor Nacionalnih parkova, trenutni upravljač ovog lokaliteta, koji se do ovog trenutka osim tokom jedne akcije čišćenja takođe organizovane tokom ovog projekta, nikada nije ni zanimao spustiti niti obići lokalitet kojim upravlja.

Naglašava da Solana gubi bitku za oporavak, pa su prinuđeni vratiti 200 hiljada eura, jer ne mogu iskoristiti novac koji im je dodijeljen.

"Mi možda jesmo nabavili pumpu 31 koja je srce solane, i jesmo angažovali bivše radnike koje iz milošte nazivamo solanskim kardiolozima, ali sve uzalud ako nismo odradili niti jedan bajpas, ako nismo ugradili niti jedan pejsmejker da premostimo do naredne godine da ovaj pacijent kojeg održavamo u životu sve ove godine premosti do naredne značajnije akcije", kazala je Janjušević.

Premijera je pozvala da utvrdi koruptivne radnje u državnim institucijama, kako taj teret ne bi uvijek padao na nevladin sektor.

Bonus video: