Vlaović: Umrežavanjem sa referentnim imenima evropske kulture doprinijećemo promociji CG

Kvaran je poručio da su Crno Gori potrebne sistemske promjene doživljaja kulturnih politika

1764 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Ministarstvo kulture i medija
Foto: Ministarstvo kulture i medija

Ministarka kulture i medija, Maša Vlaović, saopštila je da umrežavanje sa referentnim imenima evropske kulture će doprinijeti promociji kulturnih politika Crne Gore.

Kustos Gunar B. Kvaran, na poziv Vlaović boravio je u Crnoj Gori, gdje je, kako navode, posjetio galerijske prostore i muzeje na Cetinju i u Podgorici, kao i kreativni hab u Starom Baru, Virpazar i tvrđavu Besac.

Iz Ministarstva kulture i medija saopšteno je da umrežavanje sa referentnim imenima evropske kulture, kao što je Kvaran, doprinijeće promociji kulturnih politika i razvoju međunarodnih odnosa u domenu kulturne diplomatije za Crnu Goru.

Vlaović je kazala da ostvarivanje komunikacija i saradnje sa referentnim imenima kao što je Kvaran otvara mogućnost uspostavljanja mreža za jačanje kulturnih kapaciteta aktera u kulturi, te pružanju podrške u transnacionalnom djelovanju u oblasti kulturnih politika.

Kvaran je, kako je saopšteno, istakao da je zadivljen kulturnim potencijalnom Crne Gore.

“Crnoj Gori su potrebne sistemske promjene doživljaja kulturnih politika, kako bi njen potencijal zaživio na zahtjevnom i vrlo konkurentnom kulturnom tržištu kao što je evropsko. Dobar primjer je Island, koji je dobrim kulturnim politikama zauzeo svoje mjesto na kulturnoj mapi Evrope”, rekao je Kvaran.

Tokom obilaska galerijskih prostora direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo Milena Mijović Durutović upoznala je Kvarana sa aktuelnom likovnom scenom u Crnoj Gori, te dogovorila sa njim okvir buduće saradnje.

Ona je kazala da će Gunar svojim refenerntnim iskustvom dati doprinos timu Ministarstva koji nastoji da izlagačku scenu u Crnoj Gori stimuliše bogatim programom i aktivnostima, ali i da je, kako je kazala, na najefikasniji način otvori.

Kako bi time, kako je kazala, crnogorskim stvaraocima učinili dostižnim i dostupnim druga evropska tržišta.

Poručila je da je kultura katalizator kreativnosti i inovacija ne samo kulturnih politika, već i međunarodnih odnosa.

Prilikom obilaska Starog grada Bar akcenat je, kako navode, stavljen na potencijal Starog Bara i kreativnog haba unutar njega, ali i bogatu multikulturalnost koja se veže za ovaj crnogorski grad.

"Neophodno je da kulturni potencijal Bara učinimo vidljivijim i da adekvatnom valorizacijom kulturnog nasljeđa i umjetničkog stvaralaštva na ovom području Crne Gore pozicioniramo Stari grad Bar visoko na ljestvici kreativnih centara kako Crne Gore tako i regiona", istakla je Vlaović.

Vlaović je ocijenila da Tvrđava Besac predstavlja primjer uspješnog obezbjeđivanja adekvatnog tretmana, funkcionisanja i upravljanja kulturnim dobrom na održivoj osnovi, koje je od direktnog uticaja na mijenjanje svijesti šire javnosti o benefitima kulturne baštine koja se nalazi u njihovoj okolini, koja pored nesumnjivih istorijskih i estetskih vrijednosti, može imati značajne ekonomske efekte.

Navode da Ministarstvo kulture i medija vidi kao značajnu razmjenu ideja sa ciljem ostvarivanja saradnje sa značajnim imenom svjetske kulturne scene kao što je Kvaran, cijeneći njegovu referentnost kojoj svjedoče brojni projekti realizovani se vodećim imenima savremene umjetničke scene kao što je Anselm Kiefer, Damien Hirst, Sindi Šerman, Endi Vorhol, Joko Ono, Ero i drugi

Bonus video: