Obustaviće prodaju Brkovićeve zgrade

Morsko dobro od početka zainteresovano da atraktivnu imovinu stotinak metara udaljenu od budvanskog Starog grada preuzme u svoje vlasništvo

17067 pregleda 8 komentar(a)
Zgrada JRB nadomak Starog grada u Budvi, Foto: Vuk Lajović
Zgrada JRB nadomak Starog grada u Budvi, Foto: Vuk Lajović

Stečajni upravnik “Vektre Montenegro”, shodno Zakonu o svojinsko-pravnim odnosima, pokrenuće postupak transformacije prava korišćenja u pravo svojine na kompleks nekadašnjeg Jugoslovenskog rječnog brodarstva (JRB) u Budvi.

To je “Vijestima” rečeno u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom, koje je od početka zainteresovano da tu atraktivnu imovinu stotinak metara udaljenu od Starog grada preuzme u svoje vlasništvo.

Do tada, kako je pojašnjeno, neće biti oglašena prodaja imovine koja je nekada pripadala kompaniji biznismena Dragana Brkovića.

Na odluku stečajnog sudije o prodaji imovine Brkovićeve posrnule firme, žalila se Zaštitnica imovinsko-pravnih interesa Crne Gore Bojana Ćirović, smatrajući da zemljište ne može biti predmet prodaje jer je u državnom vlasništvu, a da je “Vektra Montengero” u katastru samo njegov korisnik. Apelacioni sud je prihvatio njene argumente i naložio Privrednom sudu da ponovo razmotri odluku.

Na prodaji je 5.500 kvadrata zemljišta čiji je “Vektra Montenegro” korisnik i zgrada nekadašnjeg Jugoslovenskog rječnog brodarstva od 815 kvadrata u vlasništvu te firme u stečaju, za ukupno 7,5 miliona eura. Na prvoj prodaji cijena je bila osam miliona eura.

Upravni odbor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, kao i Opština Budva, najavili su mogućnost da učestvuju na javnom pozivu stečajne uprave za kupovinu ovog kompleksa.

Kako je ranije kazao direktor JP “Morsko dobro” Mladen Mikijelj, to preduzeće ne odustaje od imovine Jugoslovenskog rječnog brodarstva (JRB), pitanje je samo da li će se ući u proces kupovine ili preuzimanje zemljišta.

Javno preduzeće Morsko dobro zatražilo od budvanske filijale Uprave za katastar i državnu imovinu dostavu hronologije upisa na katastarskim parcelama na kojima se nalazi JRB, kako bi se riješila sporna pitanja imovinsko-pravnog režima.

Ministarstvo finansija podržalo je inicijativu za kupovinu nepokretnosti bivšeg Jugoslovenskog rječnog brodarstva iz sopstvenih izvora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, ukoliko bude izabrano kao najpovoljniji ponuđač, uz napomenu da konačnu odluku donosi Vlada.

Dragan Brković, blizak političkom vrhu DPS-a, trgovao je atraktivnu nekretninu prije gotovo dvije decenije za tri miliona eura od Beograđanina Nenada Đorđevića, nekadašnjeg visokopozicioniranog funkcionera JUL-a.

Godinama je Đorđević, koji je bio i vlasnik zemljišnog kompleksa na ostrvu Sveti Nikola, a koga je potom prodao Stanku Subotiću Canetu, namjeravao da od JRB-a napravi hotel, izgradi omanju marinu i ostale prateće sadržaje za visokoplatežnu klijentelu, međutim, kako mu to nije bilo dozvoljeno, jer nije donijet planski dokument, odlučio se da je proda. Na scenu stupa, tada u zenitu poslovnog uspjeha, podgorička kompanija “Vektra”.

Ni Brkoviću nije pošlo za rukom da odmah, u vrijeme investicionog buma kada su mnogi inostrani biznismeni bili i te kako zainteresovani za ulaganje u Budvu, realizuje svoje vizije. Na svom sajtu “Vektra” je ranije imala detaljnu razradu svih projekata koje namjerava da realizuje, pa između ostalih i planove za JRB.

Brković je tu imovinu založio na ime kreditnih linija od ukupno 60 miliona eura kod domaćih i inostranih banaka. Zgrada godinama propada, a iz Opštine su i ranijih godina dolazile inicijative da se zgrada kupi i vrati u vlasništvo grada.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva je još prošle godine pokrenula postupak prinudne naplate poreskog potraživanja u iznosu od 170 hiljada eura od “Vektre Montenegro”, a nakon što to nije izmireno upisana je hipoteka na zgradu JRB.

Bonus video: