Fešta ispod drevnih ulcinjskih zidina

Svi posjetioci imaju priliku da uživaju uz zvuke tradicionalne, pop, rok i džez muzike i da na devet štandova probaju tople napitke, slatkiše, razna pića i autentična jela, ali i da kupe suvenire iz grada starog više od dva i po milenijuma

8090 pregleda 1 komentar(a)
Jedan od štandova, Foto: Samir Adrović
Jedan od štandova, Foto: Samir Adrović

Ne trebaju nam spektakularni koncerti i megazvijezde da bismo pjevali, đuskali i osjećali se zadovoljno i ponosno na svoj grad. Ovo je sasvim dovoljno da nas učini srećnim. To je poruka svim mojim sugrađanima ali i gostima - pustite politiku i makar za ove praznične dane dođite do Male plaže i radujte se životu na ovom čarobnom mjestu, kaže Ulcinjanin Bljerim Holaj, dok sa bine na Pristanu odjekuju poznati taktovi lokalnih bendova "Milf hunters" i "Ajna&Andi".

Osim njih, u četvrtak veče na Pristanu su nastupili i lokalni di-džejevi Fl3nd, Macaroni, Sela i Kadrok

U Ulcinju od 15. decembra lokalna Turistička organizacija (TO) i Opština organizuju manifestaciju "Sweet december", prvu takvog tipa u gradu, koja će trajati do 10. januara. Svi posjetioci imaju priliku da uživaju uz zvuke tradicionalne, pop, rok i džez muzike i da na devet štandova probaju tople napitke, slatkiše, razna pića i autentična jela, ali i da kupe suvenire iz grada starog više od dva i po milenijuma.

DJ Fredi Kaplani (Fl3nd) kazao je da je atmosfera svih prethodnih noći bila odlična.

"Vidimo raspoloženje kod posjetilaca, to nam je posao i pustimo im muziku koju oni žele, za igru ili ples, nama svejedno, važno da se njima dopada i da oni uživaju. Važno je da nema padavina, možda je malo hladno, prirodno jer zima je, ali atmosfera i pozitivna energija sve nas ugrije", kazao je Kaplani "Vijestima".

Redžović i Kaplani
Redžović i Kaplanifoto: Samir Adrović

Na štandu NVO “Žene stvaraoci Ulcinja” u ponudi su ručno rađeni suveniri, umjetničke slike, prirodni sapuni od maslinovog ulja, ali i starinske vanilice, domaće krofne, sokovi, sirevi, čajevi, slatkiši, svježe i sušeno voće i povrće...

"Imamo i ručno rađeni nakit, ali i mnoge suvenire od različitih prirodnih materijala. Ovdje smo prije svega da se još jednom predstavimo, ali se nadamo da će biti i prodaje. Inače, ovo je jako lijepa manifestacija", kazala je "Vijestima" Eleonora Redžepagić.

Na jednom od štandova gosti mogu probati toplu čokoladu, kuvano vino, razne čajeve, pivo, sokove, žestoka pića, domaću rakiju...

"Na zavidnom smo nivou, tako nam svi kažu. Organizacija je odlična, imali smo dosta posjetilaca i nadamo se da će ih u narednim danima biti sve više", kaže Ulcinjanin Džihad Redžović.

Pojedini vlasnici privremenih štandova, pa i onih koji služe hranu, nijesu bili raspoloženi za priču...

Bljerim Holaj
Bljerim Holajfoto: Samir Adrović

Da će u narednom periodu biti sve više posjetilaca nada se i direktor TO Ćazim Hodžić. Kazao je da očekuje da će do narednog vikenda prostor na Pristanu od oko hiljadu kvadrata, ispod drevnih zidina, biti ispunjen do posljednjeg mjesta.

"Za petak veče (sinoć) imamo nastupe Marka Luisa sa bendom i našeg DJ Kadrok. Subota veče rezervisana je za ‘Aqustic band’, Egzona Salaja i poznatog albanskog pjevača Albana Skenderaja", kazao je Hodžić.

Jedan od najpoznatijih crnogorskih pjevača, Sergej Ćetković, na Pristanu će gostovati u srijedu 28. decembra. Iste noći, nastupiće Hristina Dragović i "Duo Espressivo". Noć ranije gostovaće Ledri Vula.

Hodžić je kazao da su objekti na Pristanu besplatno ustupljeni mještanima.

"Oni samo imaju obavezu da od 30. 12 do 3. 1. sami organizuju doček Nove godine, budući da smo se mi fokusirali na period prije i poslije dočeka. To stoga što nijesmo u mogućnosti da za doček budemo konkurentni ostalim primorskim gradovima", kazao je Hodžić.

Ipak, kako je naveo, Ulcinj se može pohvaliti manifestacijom "koja će oživjeti Ulcinj u ovom periodu, a kojom možemo privući goste iz cijelog regiona".

Veselo na Pristanu
Veselo na Pristanufoto: Samir Adrović

Iz TO ranije su najavili da će na Maloj plaži Novogodišnji bazar sa drvenim kućicama biti centralni praznični kutak, gdje će svi građani i posjetioci moći "da osjete duh božićnih i novogodišnjih praznika i da uživaju na šetalištu otvorenog srca sa društvom i porodicama".

Prema podavima TO, u Ulcinju zvanično boravi 850 gostiju, od čega 835 inostranih.

"Naravno, tu su i gosti koji dolaze vikendom, a računamo da će manifestaciju posjetiti i većina i oni koji ovdje imaju stanove i kuće i povremeno ih obilaze", kazao je Hodžić.

Bonus video: