"Ministarstvo prosvjete pokušava da napravi otklon od činjenjica koje su stavile mrlju na ovogodišnji Oktoih"

"Činjenice su sljedeće: 1. U žiri su imenovana dva člana Školskog odbora iz škole iz koje je prvi dobitnik. 2. U žiri je imenovan jedan član zaposlen u školi iz koje je drugi dobitnik. 3. U žiri su imenovana dva člana iz ustanove iz koje je treći dobitnik. 4. Jedan od dobitnika bio je angažovan ekspertsko - konsultantskim ugovorom 2020 - 2021. godine u Ministarstvu prosvjete"

2377 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Ministarstvo prosvjete
Foto: Ministarstvo prosvjete

Biljana Vukmanović (Bar), Senada Đešević (Plav), Krsto Vuković (Budva), Seka Slavković (Budva) Ana Vujačić (Nikšić) i Mirjana Rajović (Danilovgrad), grupa kandidata za Državnu nagradu "Oktoih" koja je reagovala povodom ovogodišnjih okolnosti u vezi sa odlukom o dobitnicima, nakon oglašavanja Ministarstva prosvjete u vezi sa njihovim navodima, reagovala je novim obavještenjem.

Prenosimo ga integralno...

"Prije nego bilo šta kažemo, Ministarstvo prosvjete trebalo bi da bude svjesno činjenice da su se oglasili i reagovali prosvjetni radnici sa decenijskim radnim stažom u crnogorskom obrazovanju, zavidnim profesionalnim referencama i radnim biografijama koje su zavrijedili isključivo svojim radom, zalaganjem i predanom odnosu prema svom pozivu. U suprotnom, ne bismo ni imali osnov da se kandidujemo za ovu prestižnu nagradu. Stoga bismo zamolili da nam se putem formalnih javnih obavještenja na Fejsbuk stranici resornog Ministarstva ne vrijeđa inteligencija, ali ni dostojanstvo koje još imamo i imaćemo ga.

Vraćenjem kandidata sa vrata Ministarstva prosvjete, koji je tražio samo svoje pravo na slobodan pristup informacijama, samo po sebi dovoljno govori o odnosu Ministarstva prema najboljima u prosvjeti.

Slanje poruka od strane Milice Žižić preko portira je čin koji nije dostojan komentara i koji jasno govori o 'profesionalnosti' pojedinih zaposlenih, onih zaposlenih koje ste Vi angažovali, gospodine Vojinoviću. To je Vaš kadar. Stoga je upitno zvanično saopštenje Vaše PR službe u kome pominjete pravo na slobodan pristup informacijama.

Kada smo u srijedu, 28. decembra, ovo pravo pokušali da iskoristimo, Vaši uposlenici, gospodine ministre, nam to nisu dozvolili. Očito nisu bili spremni da dokumentaciju daju na uvid u tom trenutku. Zašto - to znaju oni. Zato, molimo Vas, ne pokušavajte da otćutite na ovu činjenicu. Ne zataškavajte je demagogijom. Mi nismo stranke na šalteru koje ćete lako da vratite. Naše radne biografije to Vam neće dozvoliti.

Saopštenje Ministarstva prosvjete u kojem se poziva na Zakon bezuspješan je i blijed pokušaj pravljenja otklona od svih činjenja koja su stavila mrlju na ovogodišnji Oktoih i na trenutak ugasile njegov višedecenijski sjaj. Mi ćemo govoriti jedino jezikom činjenica.

Najprije ćemo Vas, gospodine ministre, zamoliti da ne izvrćete naše riječi. Podrazumijeva se da je konkurs javni, a ne 'tajni', kako ste rekli, što nismo ni osporili. Raspisan je u skladu sa Zakonom o državnim nagradama i to je jedino što je urađeno po Zakonu. Sve ostalo je tajno i netransparentno.

Nijednog trenutka nijesmo rekli da ste Vi uticali na odluku žirija, niti da ste učestvovali u odlučivanju. Na odgovornost smo Vas pozvali po pitanju imenovanja članova žirija, u kojem svaki od članova 'slučajno' radi u ustanovi ili je angažovan u radu nekog tijela ustanove iz koje je jedan od kandidata. Da li zaista mislite da ćemo povjerovati da je to slučajnost? I ne samo mi, već cjelokupma crnogorska javnost.

Činjenice su sljedeće:

1. U žiri su imenovana dva člana Školskog odbora iz škole iz koje je prvi dobitnik

2. U žiri je imenovan jedan član zaposlen u školi iz koje je drugi dobitnik

3. U žiri su imenovana dva člana iz ustanove iz koje je treći dobitnik

4. Jedan od dobitnika bio je angažovan ekspertsko - konsultantskim ugovorom 2020 - 2021. godine u Ministarstvu prosvjete

Ko će da povjeruje u regularnost? Ko će da povjeruje u toliko slučajnosti? Iako se u posljednjem saopštenju pominju 'izuzeća' u trenutku glasanja, ovo je u suprotnosti sa prvim zvaničnom saopštenjem Ministarstva prosvjete kojim su objavljena imena dobitnika, a u kojem se kaže 'jednoglasnom odlukom žirija'. To znači da su svi glasali za svakog kandidata, i nikako drugačije. Saopštenje je glasilo:

'Žiri za dodjelu Državne nagrade Oktoih je nakon detaljnog razmatranja i vrednovanja pristiglih prijedloga za dodjelu Nagrade, a u skladu sa Pravilnikom o bližem načinu, postupku i vrednovanju kriterijuma za dodjelu Državne nagrade Oktoih JEDNOGLASNO odlučio da se Državna nagrada Oktoih za 2022. godinu dodijeli Martinu Ćalasanu, docentu na Elektrotehničkom fakultetu, Univerzitet Crne Gore, Podgorica, Svetlani Varagić, nastavnici hemije u JU Gimnazija Slobodan Škerović, Podgorica i Milici Vojinović, nastavnici ekonomske grupe predmeta, JU Srednje ekonomske škole Mirko Vešović, Podgorica. Ovu odluku u skladu sa Zakonom o državnim nagradama donio je žiri za dodjelu Državne nagrade Oktoih u sastavu: prof. dr Milivoje Radović, predsjednik; Prof. dr Božidar Popović, član; Milica Žižić, članica; Mijajlo Đurić, član i Marko Spaić, član.'

Iz zvaničnog saopštenja evidentno je da je žiri odlučivao jednoglasno, u punom sastavu, za svakog od kandidata. Isto tako uočava se da pored imena članova žirija nije istaknuta njihova djelatnost, niti navedena njihova djelatnost, odnosno radna angažovanost. Ni to nije slučajnost. Stoga dodatno sumnjamo u 'naknadnu pamet' izuzeća, nakon što smo u javnost iznijeli svoje sumnje.

Nadalje, član 46 Zakona o državnim nagradama glasi:

Nagradu Oktoih dodjeljuje žiri koje imenuje Ministarstvo prosvjete iz reda istaknutih prosvjetnih, naučnih i kulturnih radnika Crne Gore.

Konstatujemo da žiri nije imenovan u skladu sa članom 46 ovog Zakona. Tačnije, ni Mijajlo Đurić niti Milica Žižić ne pripadaju nijednoj od kategorija koje za ovo imenovanje propisuje Zakon. Oni su državni službenici, ne istaknuti prosvjetni, naučni ili kulturni radnici. Imajući u vidu godište člana žirija Marka Spaića, koji ima svega 28 godina, a pritom ne dovodeći u pitanje radnu biografiju istoga jer je kolega tek na početku svog radnog vijeka, logično se nameće pitanje: gdje su svi oni prosvjetni i kulturni radnici širom Crne Gore, od sjevera do juga, koji su upravo svojim decenijskim radom i zaslugama stekli epitet istaknutih? Zašto su izopšteni? Zašto član žirija nije bio neko od prethodnih dobitnika? Zar to nisu istaknuti prosvjetni radnici? Ima ih mnogo. Pritom, zašto su i svi članovi žirija i svi dobitnici iz Podgorice? Zašto su svi iz istih ustanova?

Na sva ova pitanja tražimo odgovor. Znamo da neće biti lako da nam ga date. Štaviše, možda ga ni nemate, jer sve je očitije da ništa nije slučajnost i da puno toga nije kako je trebalo da bude. Pokrenućemo pitanje regularnosti sastava žirija.

I, na kraju, ne treba Ministarstvo prosvjete dobitnike da 'brani'. Njih treba da 'odbrani' bodovna lista i priložena dokumentacija, kao dokaz. Juče smo drugi put poslali mejl za slobodan pristup informacijama, odnosno kompletnoj dokumentaciji u vezi sa konkursom. Očekujemo da nam isti omogućite 4. januara 2023. godine, prvog radnog dana nakon praznika.

Nakon toga, odlučićemo o daljim koracima. Takođe, postoji nešto što je mimo svih zakona i pravilnika - tiče se nekih etičkih normi, za koje vjerujemo da još postoje. Stoga, javno tražimo prijem kod Vas, gospodine Vojinoviću", navode u saopštenju.

Bonus video: