Propust Prihvatilišta za strance, snimak navodnog seksualnog uznemiravanja Indijki propao

Zaštitnik je putem elektronske pošte obaviješten sredinom avgusta da su dvije Indijke prijavile službenici pokušaj seksualnog zlostavljanja od strane policijskog službenika Prihvatilišta, koji je navodno bio u alkoholisanom stanju

9705 pregleda 1 komentar(a)
Foto: shutterstock.com
Foto: shutterstock.com

Propustom Prihvatilišta za strance da preduzme odgovarajuće mjere kako bi bili ispitani ozbiljni navodi o seksualnom uznemiravanju, prekršen je proceduralni aspekt Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda na štetu dvije državljanke Indije. To se zaključuje u mišljenju institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Zaštitnik je putem elektronske pošte obaviješten sredinom avgusta da su dvije Indijke prijavile službenici pokušaj seksualnog zlostavljanja od strane policijskog službenika Prihvatilišta, koji je navodno bio u alkoholisanom stanju.

Savjetnici Zaštitnika su istog dana obavili razgovor sa Indijkama. One su navele da je službenik rukama gestikulirao u pravcu sobe u kojoj se nalazio mlađi muškarac, da su one to protumačile kao da on navodi na njihovo zbližavanje i eventualni seksualni odnos, da su se zato zatvorile u svoju sobu i nisu više izlazile. Tom prilikom savjetnici Zaštitnika su obavili razgovor sa načelnikom Prihvatilišta, koji je saopštio da ga je koleginica izvjestila da je službenik navodno bio u alkoholisanom stanju, ali da nije upućen da se desio bilo kakav incident.

Policijski službenik je istakao da je uredno došao na posao i da nije ni prije, a ni u toku radnog vremena konzumirao alkohol. Za navedene optužbe odgovorno tvrdi da su neistinite, da su one gestikulirale rukama u njegovom pravcu kao da ga pitaju koliko je sati, na šta je kroz neotvorena vrata sa staklom okrenuo i pokazao telefon kako bi one mogle da vide koliko je sati. Dodao je da se kao dokaz mogu provjeriti sigurnosne kamere koje se nalaze u tom dijelu.

Poslat je dopis Odjeljenju za telekomunikacione i elektronske tehnologije, za izuzimanje video-zapisa sa sigurnosnih kamera. Međutim, ustanovljeno je da je HDD (hard disk) neispravan, zbog čega nije bilo moguće izvršiti uvid u traženi video-materijal.

Šefica smjene odbacila je optužbe da je ovaj službenik došao u alkoholisanom stanju i da je seksualno uznemiravao državljanke Indije.

”U trenutku uzimanja izjava od službenika, podnositeljke pritužbe su već bile prinudno udaljenje, tako da izjavu od njih nije bilo moguće uzeti. Državni službenici (uključujući policijske i zatvorske službenike), koji rade u ovim jedinicama imaju dužnost da vode računa o svim licima smještenim u Prihvatilištu. Ovo podrazumijeva i dužnost da o indicijama o zlostavljanju bez odlaganja obavijeste i nadležni organi”, navodi se u zaključnim ocjenama zamjenice zaštitnika Mirjane Radović.

Kako se radi o djelima koja se gone po službenoj dužnosti, dodaje se da obaveza sprovođenja istrage postoji i bez krivične prijave ili tvrdnje o zlostavljanju kada postoje druge dovoljno jasne indicije koje ukazuju da je do toga došlo. Da bi se istraga smatrala djelotvornom, ona mora da zadovolji nekoliko zahtjeva koji su razrađeni u praksi Evropskog suda za ljudska prava - nezavisnost i nepristrasnost, hitnost, temeljnost, učešće žrtve, kontrola javnosti i odgovarajuće kažnjavanje odgovornih učinilaca.

Zaštitnik podsjeća da odgovorno lice u Prihvatilištu ne smije donositi odluke samo na osnovu dokumenata ili informacija koje mu dostave službenici, koji su pod sumnjom da su učestvovali u radnjama na štetu žrtve, već mora pokazati da ih je kritički ispitao. Od odgovornog lica se zahtijeva da aktivno djeluje i da uvijek ulaže ozbiljan napor kako bi utvrdili sve činjenice i prikupili svi dokazi potrebni da bi utvrdili da li se zlostavljanje u konkretnom slučaju dogodilo ili ne, i, ako je tako, da označe sve odgovorne osobe, uključujući i nadređena službena lica.

”Uzimajući u obzir specifičnost djela seksualnog uznemiravanja i nedostatak prakse organa koji preduzimaju službene radnje u istražnom postupku, policija bi trebalo da obavijesti tužilaštvo o predmetnoj prijavi, kako bi tužilaštvo dalo uputstvo o preduzimanju budućih istražnih radnji. Konačno, ukoliko je u pitanju djelo seksualnog uznemiravanja koje je u skorije vrijeme počinjeno, po mogućnosti oštećenu treba uputiti na pregled psihologu”, navodi se u mišljenju.

Radović je dala preporuku Upravi policije i Prihvatilištu za strance da preispita postupanje službenika u vezi sa ovom prijavom i da se bez odlaganja stavi u funkciju video-nadzor u objektu i obezbijedi odgovarajuće skladištenje i dostupnost video-zapisa.

Bonus video: