Kapetan korvete Laković upućen u pomorsku misiju Evropske unije

Cilj misije je, kako su pojasnili iz Ministarstva odbrane, suzbijanje piraterije u vodama Roga Afrike i zapadnog Indijskog okeana

2734 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Kapetan korvete Ivan Laković, će biti upućen u pomorsku misiju Evropske unije NAVFOR Atalanta, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Laković je razgovarao sa načelnikom Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnim generalom Zoranom Lazarevićem.

Cilj misije je, kako su pojasnili iz nadležnog resora, suzbijanje piraterije u vodama Roga Afrike i zapadnog Indijskog okeana.

Iz Ministarstva su kazali da će Laković boraviti na brodu Ratne mornarice Oružanih snaga Španije “Reina Sofia”, kao štabni oficir u komandi snaga.

Lazarević je kazao da je siguran da će Laković časno i profesionalno izvršiti sve zadatke i poželio mu srećan put i mirno more tokom angažovanja.

Takođe je naglasio da je ponosan na doprinos pripadnika MVCG u Atalanti, koji duže od deceniju obavljaju komandne, ali i dužnosti zaštite brodova koji prevoze hranu i humanitarnu pomoć za stanovništvo Somalije.

Dodao je kako je ova misija jedan od pokazatelja kako VCG doprinosi miru i stabilnosti u svijetu, kao i da su rad u multinacionalnom okruženju i razmjena iskustava sa kolegama iz savezničkih i partnerskih snaga od neprocjenjivog značaja.

Laković je kazao da mu je čast da predstavlja Crnu Goru i Vojsku, kao i da će iskustva iz misije primijeniti nakon povratka u svom daljem radu.

Bonus video: