Pola miliona eura za ulicu na Seljanovu

Lokalna uprave Tivta renovira više saobraćajnica na teritoriji Opštine

5751 pregleda 0 komentar(a)
Radovi na novoj saobraćajnici na Seljanovu, Foto: Siniša Luković
Radovi na novoj saobraćajnici na Seljanovu, Foto: Siniša Luković

Opština Tivat započela je radove vrijedne 520.000 eura na izgradnji nove saobraćajnice na Seljanovu, na potezu od restorana “Tanjga” prema postojećoj Ulici braće Stipanić. Izvođač radova je kompanija RTG group, a završetak ove investicije očekuje se do sredine maja mjeseca.

U trasu nove saobraćajnice će biti ugrađena kompletna nova fekalna i atmosferska kanalizacija, kao i električne instalacije jake i slabe struje, te vodovodne instalacije čime će se riješiti dugogodišnji problem stanovnika tog dijela naselja.

Na Seljanovu je u poodmakloj fazi i izgradnja novog parkirališta kapaciteta 47 automobila u Bokeškoj ulici kod zgrada solidarnosti, a koju izvodi kompanija Sampetrol iz Tivta. Završetak ovog objekta sa izgradnjom atmosferske kanalizacije i hortikulturnim uređenjem okolnog terena, koštaće 76.000 eura.

Opština je početkom mjeseca započela i radove na izgradnji nove, 170 metara duge saobraćajnice S-11 u naselju Kava. Posao vrijedan 196.500 eura izvodi kompanija “Mantis” iz Kotora, a uz novu ulicu, u trupu saobraćajnice biće izgrađena i kompletna prateća nova kanalizaciona, elektro i vodovodna infrastruktura.

U toku je i asfaltiranje saobraćajnice preko Topliša, koja povezuje put prema Bigovi i saobraćajnicu MR1 za kompleks Luštica Bay. U pitanju je alternativna drumska veza sa ciljem rastrećenja saobraćaja na Jadranskoj magistrali od kružnog toka prema skretanju za Donji Grbalj, a vrijednost radova je 45 hiljada eura.

Lokalna uprava započela je i izradu projektne dokumentacije za još tri nove saobraćajnice u naseljima Vrijes, Gornji Kalimanj i Mažina, vrijednosti 21 hiljada eura. Kada budu izgrađene, tim ulicama, zajedno sa već započetom novom ulicom S-11 u Kavi, stvoriće se nova drumska veza paralelna sa Jadranskom magistralom u višim zonama grada, na potezu od Kave pa skoro do benzinske pumpe Jugopetrola u blizini centra grada, a što bi trebalo da mještanima olakša kretanje i djelimično smanji sada veoma izražene saobraćajne gužve na Jadranskoj magistrali kroz Tivat.

Pripremljen je za raspisivanje i novi tender za izbor izvođača radova koji će konačno završiti novu MR2 saobraćajnicu za turistički kompleks “Luštica bay” u Krtolima, a koju je dosadašnji izvođač, kompanija Civil Engineer iz Podgorice ljetos ostavila nedovršenu, nakon što je Opština sa tom firmom zbog nesavjesnog odnosa prema poslu i prekoračenja ugovorenih rokova, raskinula saradnju. Do sada je u MR2 Opština Tivat investirala oko 600.000 eura, a na tom projektu je završeno oko 50 odsto radova, ali je ostao ključni problem - poluzavršena kružna raskrsnica koja MR2 spaja sa postojećom saobraćajnicom MR1, odnosno lokalnim putem za Radoviće i kompleksom “Plavi horizont” u uvali Pržna. Prvi tender za izbor novog izvođača koji bi završio ovaj značajan saobraćajni objekat lani je propao jer nije bilo zainteresovanih da saobraćajnicu završe za iznos novca koji im je tada nudila Opština, prvenstveno zbog u međuvremenu značajnog poskupjelog građevinskog materijala.

Opština je sada procijenjenu vrijednost radova u novom tenderu uvećala na čak 1,7 miliona eura, što je za skoro 70 odsto više novca nego što je prvobitno taj posao 2020. sklopljen sa Civil Engineerom, pa se očekuje da se konačno dobije novi izvođač i MR 2 bude završen do početka špica ljetnje turističke sezone.

Bonus video: