Ogradili svoju imovinu ili dio javnog dobra?

Mjesna zajednica, zakupci i građani traže hitnu reakciju nadležnih zbog postupka vlasnika parcele na obali mora u centru Prčanja, koji je počeo da zagrađuje prilaz mjesnom pristaništu i mandraću

11590 pregleda 4 komentar(a)
Ograđeni dio pristaništa, Foto: Siniša Luković
Ograđeni dio pristaništa, Foto: Siniša Luković

Mjesna zajednica Prčanj, pojedini zakupci obale i građani zatražili su hitnu reakciju Komunalne policije i Komunalne inspekcije Opštine Kotor i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, zbog toga što je vlasnik objekta nekadašnje kafane u centru tog mjesta počeo da zagrađuje prilaz obali na mjesnom pristaništu i mandraću sa sjeveroiostočne strane.

Radovi su, prema riječima mještana, počeli tom vikenda kada su se pojavili geometri koji su označavali granice parcele koja je navodno sada u vlasništvu biznismena iz Lastve Grbaljske, kao i radnici koji su počeli postavljanje metalne ograde na rivi ispod bivše prčanjske kafane i zgrade Pošte.

Na ogradi je više natpisa “Privatni posjed”, a ona je postavljena tako da fizički potpuno onemogućava pristup na dio rive gdje je vezano dvadesetak plovila mještana.

Morsko dobro je još prije tri godine tražilo od Uprave za katastar i državnu imovinu da se na osnovu elaborata o snimanju faktičkog stanja djelova morskog dobra u opštini Kotor koji je obavila podgorička firma “Civil Engineer” isprave granice i površina katastarske parcele na kojoj se nalaze nakadašnja mjesna kafana i objekat Pošte, jer kako su utvrdili geodeti, ta parcela po aktuelnom administrativnom stanju, zahvata čak i dio akvatorijuma u glavnom prčanjskom mandraću. Po tom nalazu, sporno je da su u granice te parcele ušli i još neki djelovi na kojima se nalazi navoz za izvlačenje barki iz mora, dio rive koji je svojevremeno dograđen za potrebe održavanja vaterpolo utakmica, kao i mjesta na kojima je Opština postavila reflektore za odrigravanje utakmica.

Tabla sa natpisom 'Privatni posjed'
Tabla sa natpisom "Privatni posjed"foto: Siniša Luković

Mještani Prčanja traže da se pod hitno reaguje i da se provjeri kako se u parcelu 565 “ucrtalo” i ono što joj ne pripada po svim starim autrougarskim kartama i drugoj dokumentaciji.

”Geometri iskolčavaju granice parcele, već stavljaju pikete i oznake čak i metar širine u zahvat lokalnog puta Tivat-Prčanj-Kotor, kao i na ulaz na obalno šetalište preko puta crkve i samostana Svetoga Nikole. To je, po njima, privatna svojina, i već je sa morske strane postavljena ograda koja onemogućava pristup”, kazali su “Vijestima” ogorčeni mještani.

Zakupac obližnjeg pristaništa na katastarskoj parceli 564 KO Prčanj I, Ilija Pajović iz firme “Montenegro Submarine” kaže da je još u decembru prošle godine upozorio JP Morsko dobro na postojanje nelegalnog objekta na parceli 565 i da je “onemogućen prolaz i korišćenje dijela akvatorijuma od strane trećih lica”.

Prema podacima iz katastra, parcela 565 ima ukupno 1.063 kvadrata, a na nju je upisano pravo korišćenja na ime Olivera Mihović. Ona je supruga biznismena Labuda Mihovića, vlasnika kompanije “Labud tende”, a čiji je brat Rajko Mihović bio dugogodišnji direktor JP Morsko dobro iz Budve. Na parceli 565 po katrastarskoj evidenciji postoje dvije zgrade od kojih je jednospratnu zgradu bivše kafane Mihović, kao i okolno zemljište, stekla kupovinom, dok se za prizemnuu zgradu mjesne Pošte kao osnov sticanja navodi “odluka državnog organa”.

Sve te nekretnine na sebi imaju upisan teret Morskog dobra, što znači da se na njima ne bi smio sprečavati pristup javnosti.

Mihović: Sve je legalno, štitimo našu imovinu i trpimo prijetnje

Olivera Mihović je “Vijestima” kazala da je nekretninu na Prčanju regularno stekla kupovinom u gabaritima i granicama u koja je ona upisana u katastru.

”Riječ je o privatnoj imovini i niko ništa ovdje ne uzrurpira mimo onog što su granice naše parcele. Ograda se postavlja samo da bi se zaštitila naša imovina od onih koji su je do sada na razne neprimjerene načine uzurpirali - bacanjem smeća, dovlačenjem kablova, bespravnim postavljanjem satova za struju na naše objekte i slično”, kazala je Mihovićeva, koja je na primjedbu da je ogradom zatvorila dio prčanjske rive, kazala da “to nije riva već privatna parcela”.

Naglasila je da je ograđivanje njene parcele bio jedini način da se ta imovina zaštiti i da je za postvaljanje ograde zatražila i navodno dobila urbanističko-tehničke uslove od Opštine Kotor. Po njenim riječima, sva dosadašnja “ljubazna obraćanja” onima koji su uzurpirali njenu imovinu nisu dala efekta, a njoj se navodno čak i prijetilo da će biti “bačena u more kada se ovdje pojavi”.

Bonus video: