Nema lijeka za leukemiju

“Montefarm” zaključio ugovor sa kompanijom “Glosarij” za nabavku vakcine protiv sezonskog gripa, vrijedan 47.379 eura
138 pregleda 3 komentar(a)
Lijek za leukemiju "Glivec"
Lijek za leukemiju "Glivec"
Ažurirano: 15.09.2017. 05:31h

Lijek “Glivec” koji koriste pacijenti oboljeli od leukemije, neće biti dostupan pojedinim pacijentima ovog mjeseca.

Iz “Montefarma”, koji je zadužen za nabavku ljekova u ime države, sapšteno je da proizvođač kasni sa isporukom tog lijeka u kapsulama od 100 miligrama.

“Lijek za određene pacijente koji nijesu podigli terapiju u septembru, neće biti dostupan do 10. oktobra, kada se očekuju dovoljne količine za sve pacijente”, saopšteno je “Vijestima”.

“Montefarm” je u avgustu raspisao tender za nabavku ljekova u vrijednosti od preko tri miliona eura. Na spisku za nabavku su 49 vrste, između ostalih, ljekovi za bolesti krvi, protiv hepatitisa i HIV-a, malignih tumora, srčani stimulatori, antibiotici..

O najpovoljnijim ponudama odlučeno je krajem prošle sedmice, dok se potpisivanje ugovora sa dobavljačima može očekivati do kraja septembra.

“Montefarm” je prošlog mjeseca zaključio ugovor sa kompanijom “Glosarij” za nabavku vakcine protiv sezonskog gripa, vrijedan 47.379 eura. Traženo je 18.580 doza za vakcinaciju osoba starijih od 65 godina, hroničnih bolesnika, osoba sa oslabljenim imunitetom i onih koji su izloženi povećanom riziku od infekcije u ovkiru zanimanja. Vakcinacija protiv sezonskog gripa obično se sprovodi svake godine u oktobru.

Ponuđač je na tenderu bio u obavezi da dostavi dokaz o kvalitetu, kao što je dozvola za stavljanje u promet Agencije za ljekove i medicinska sredstva.

Neophodno je bilo da rok upotrebe ne bude kraći od dvije trećine ukupnog roka trajanja proizvoda, ali i da izjavi da će za svaku seriju vakcine da dostave sertifikat analize izdat od proizvođača, nacionalne laboratorije za kontrolu ljekova država EU, SAD, Kanade, Norveške, Švajcarske i zemlje bivše SFRJ, potvrdu nadležnog organa države proizvođača da vakcina ima dozvolu za stavljanje vakcine u promet u toj zemlji, kao i potvrdu da je lijek proizveden prema načelima dobre proizvođačke prakse ili drugim standardima koji obezbjeđuju kvalitet.

Bonus video: