Trećina zubara neće Ćalovića na čelu Stomatološke komore

Koordinacioni odbor, koji tvrdi da zastupa skoro trećinu stomatologa, pokušao je da nezadovoljstvo i sumnje u rukovodstvo Stomatološke komore riješi sa ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem i Ćalovićem, ali im, tvrde, to nije pošlo za rukom
522 pregleda 0 komentar(a)
zubar, stomatolog, ordinacija, Foto: Shutterstock
zubar, stomatolog, ordinacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.09.2017. 19:56h

Oko 200 stomatologa priprema novu izbornu skupštinu za strukovnu komoru, jer tvrde da je rukovodstvo postojeće nelegitimno, uprkos tome što je Ministarstvo zdravlja dalo saglasnost.

Na čelu Stomatološke komore je doktor Borislav Ćalović, a u Crnoj Gori ima oko 500-600 zubara koji uglavnom rade u privatnim ordinacijama.

Stomatološka zdravstvena zaštita je prije desetak godina premještena iz javnog u privatni sektor, a Komora je osnovana krajem prošle godine, nakon što je Zakonom o zdravstvenoj zaštiti definisano da stomatolozi treba da imaju posebno strukovno udruženje, poput ljekara i farmaceuta.

Koordinacioni odbor, koji tvrdi da zastupa skoro trećinu stomatologa, pokušao je da nezadovoljstvo i sumnje u rukovodstvo Stomatološke komore riješi sa ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem i Ćalovićem, ali im, tvrde, to nije pošlo za rukom.

U ime Koordinacionog odbora doktor Vladimir Jovetić kazao je “Vijestima” da su jedino u Nikšiću delegati za izbornu skupštinu Stomatološke komore izbarani legitimno, dok su ostali pozivani pojedinačno.

Koordinacioni odbor, koji osim Jovetića čine Ismar Bašić, Marija Čanak, Svetlana Obrenović i Branislav Kaluđerović, pozvao je delegate da se povuku sa funkcija ili da sazovu novu sjednicu, na kojoj bi vratili mandate i tražili raspisivanje novih izbora.

Jovetić je rekao da je predsjednik Inicijalne komisije Branko Rašović bio obavezan da obavijesti sve stomatologe koji imaju pravo da biraju i budu birani o održavanju osnivačke skupštine.

Međutim, samo pojedinci su, navodi Jovetić, pozivani telefonom.

Statutom komore predviđeno je da Skupština broji 31 člana, koji se biraju proporcionalno, srazmjerno broju doktora po crnogorskim opštinama, ali nije definisano na koji način ih biraju stomatolozi.

Jovetić je rekao da su se on i kolege, uočivši propuste u radu osnivačke skupštine, obratili Ćaloviću, tražeći da ih informiše kada će raspisati izbore na osnovu važećeg Statuta.

O tome su razgovarali u julu, i na tome je ostalo.

“Vijesti” juče nijesu uspjele da dobiju komentar Ćalovića na navode grupe stomatologa o nelegalnom radu udruženja na čijem je čelu.

Jovetić je naglasio da je “takvoj” Komori Ministarstvo zdravlja dalo legitimitet, jer je nekoliko mjeseci po održavanju osnivačke skupštine dalo saglasnost na Statut Komore, nakon čega je udruženju dozvoljen upis u Centralni registar privrednih subjekata.

Grupa od 70 doktora je zatim dostavila Ministarstvu zdravlja obavještenje o nelegitimnosti rada Komore, sa zahtjevom da im resor Hrapovića pomogne u rješavanju problema.

U odgovoru Ministarstva, u koji su “Vijesti” imale uvid, piše da je Statut dobio njihovu saglasnot, te da je to udruženje "dostavilo odluke o izboru organa, čime su se stekli organizacioni uslovi za vršenje prenesenih poslova u skladu sa zakonom".

Ministarstvo je poučilo nezadovoljne stomatologe da zaštitu svojih prava zatraže pred nadležnim organima Komore.

Jovetić smatra da je Ministarstvo zdravlja na ovaj način pokazuje da ima duple standarde, podsjetivši na osporavanje izbora rukovodstva u Ljekarskoj komori.

Vlada je u međuvremenu Borislava Ćalovića izabrala za člana UO Fonda zdravstva.

Stomatolozi iz državne poliklinike i dalje u Ljekarskoj

Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, koji je promijenjen 2016. kada je postojala samo Ljekarska komora, definisano je da se organizuju Ljekarska, Stomatološka i Farmaceutska komora. Međutim, kako je stomatološka zdravstvena zaštita prešla u privatni sektor, nije riješeno pitanje onih koji rade u državnim ustanovama, na primjer Stomatološkoj poliklinici Kliničkog centra.

Zbog toga su oni prinuđeni, kako su nam ispričali, da i dalje plaćaju članarinu Ljekarskoj komori. Dokaz za to dostavio nam je jedan od njih, faksimil zarade na kojoj se vidi i stavka za Ljekarsku komora. Ta komora inače ne funkcioniše, jer Ministartsvo zdravlja nije dalo saglasnost za upis.

Članarina u Stomatološkoj tri puta skuplja nego u Ljekarskoj

Stomatolozima su sporni i iznosi koje treba da plate Komori za članarine i licence. Po Pravilniku, mjesečna članarina je 15 eura, dok je godišnja naknada za licencu 150. Poređenja radi, ljekari plaćaju članstvo u Ljekarskoj komori pet eura mjesečno, dok licenca iznosi 50. “To i ne bi bio problem da je odluku izglasala legitimna i legalna Skupština, to jest onakva Skupština čije članove bi birali svi stomatolozi ili njihovi delegati", navela je grupa stomatologa u pismu Ćaloviću.

Stomatolozi koji ne plaćaju licencu, ne mogu da rade bez nje, a zakon o zdravstvenoj zaštiti ih obavezuje da je početkom naredne godine obnove.

Bonus video: