Pokret za Pljevlja: Donijeti zakon o borbi protiv prosvjetne mafije

"Treba donijeti Zakon o borbi protiv prosvjetne mafije i jednako kažnjavati one koji su kupili diplome i one koji su ih prodali"

4188 pregleda 2 komentar(a)
Pljevlja (ilustracija), Foto: Goran Malidžan
Pljevlja (ilustracija), Foto: Goran Malidžan

Pokret za Pljevlja pozvao je nadležne u državi da donesu zakon o borbi protiv prosvjetne mafije koji bi omogućio kažnjavanje onih "koji su kupili diplome i one koji su ih prodali".

"Ako se to ne uradi možda i sačuvamo Crnu Goru od narko kartela, ali od kupljenih diploma sigurno nećemo”, navodi se u saopštenju Pokreta za Pljevlja, čiji je predsjednik bivši poslanik Novica Stanić.

U toj partiji smatraju da je kupovina diploma toliko uzela maha da zemlju vodi u ambisi da je najviše vlasnika takvih diploma zaposleno u državnoj službi, pogotovu zdravstvu i policiji.

"Tako su preko noći prodavačice postajale medicinske sestre, a sitni kriminalci cijenjeni policajci. Kada je prije petnaestak godina u pljevaljskoj bolnici najavljena republička inspekcije za kontrolu diploma nastala je trka dobrog dijela zaposlenih da povuku iz dosijea kupljene diplome. Inspekcija nije ni došla, a njima su plate smanjene na nivo koji je odgovarao stvarnom obrazovanju. Ali ni to nije trajalo dugo, oni koji su im prodali diplome omogućili su da ih legalizuju fiktivnim polaganjem ispita. Ima li rešenja za ovo kupo-prodajno usmjereno obrazovanje, koje, polako ali sigurno, čitavo društvo vodi u ambis. Treba donijeti Zakon o borbi protiv prosvjetne mafije i jednako kažnjavati one koji su kupili diplome i one koji su ih prodali. Ako se to ne uradi možda i sačuvamo Crnu Goru od narko kartela, ali od kupljenih diploma sigurno nećemo", navodi se u saopštenju.

Pljevlja
foto: Goran Malidžan

U Pokretu za Pljevlja kažu da je kupovina diploma opasna za narod i državu jer je podmuklija.

"Prije više od pola vijeka, vo vremja ono jednopartijsko i diktatorsko, u kome nije bilo mnogo slobode, ali je bilo mnogo više reda, a obrazovanje u isključivoj nadležnosti države, pojavio se u pljevaljskoj Gimnaziji profesor fizičkog vaspitanja a švercovanom diplomom.Ostala je priča kako je na časovima fizičkog vaspitanja, uglavnom, koristio dvije vežbe. Na komandu „poplava“ đaci su se peli na gimnastičke sprave da spašavaju glavu, a na komandu „avioni“ tražili su zaklon od bombardovanja. Kad je osjetio da će biti otkriven pobjegao je iz Pljevalja, vodeći sa sobom jednu učenicu koja nije odoljela šarmu lažnog profesora”, stoji u saopštenju.

Podsjećaju da se u to vrijeme diploma nije mogla kupiti u srednjim i višim školama, a pogotovu na fakultetima.

U pokretu očekuju da će država izaći na kraj sa kriminalom i narko kartelima.

"Davno je rečeno da nema države bez mafije, ali samo crnogorska mafija ima svoju državu. Dokaz za to su brojna hapšenja, čelnih ili dočelnih ljudi, u sudstvu, tužilaštvu i policiji, što nedvosmisleno potvrđuje da je bolest sistemska, jer se ne zna granica gdje počinje država, a završava mafija. Otvoreni Balkan na crnogorski način. Ali ne treba se tome čuditi. Crnu Goru su nekada stvarali svetitelji na čelu sa Svetim Petrom Cetinjskim i Njagošem Lovćenskim Tajnovidcem, a današnji Montenegro organizovani kriminal i njegovo političko krilo DPS, na čelu sa Milom Đukanovićem. Da podsjetimo, sukob u jedinstvenom DPS–u 1997. godine, poznatijem kao sukob Mila i Momira, nastao je na odnosu prema dva pitanja. Prvo je bilo odnos prema zajedničkoj državi sa Srbijom, a drugo prema organizovanom kriminalu, odnosno švercu duvana i nafte. Kao što je poznato pobijedili su šverceri i kriminalci. A 'što se grbo rodi, vrijeme ne ispravi'", navodi se u saopštenju.

Bonus video: