Saobraćajna dozvola usporila maturante

"Po kojoj tački zakona policija nije odobrila da moj autobus vozi đake?" pita Gorčin Kovačević
155 pregleda 4 komentar(a)
autobus, NK prevoz, maturanti, Foto: Privatna arhiva
autobus, NK prevoz, maturanti, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 09.09.2017. 06:51h

Izvršni direktor kompanije „Nikšić prevoz“ Gorčin Kovačević tvrdi da je autobus, koji je na matursku ekskurziju trebao da vozi đake Srednje stručne škole „Sergije Stanić“ ispravan.

Kovačević je kazao da je šokiran saznanjem da je autobus njegove kompanije po nalogu Uprave policije, ocijenjen kao tehnički neispravan.

„Oba tehnička pregleda, jedan rađen 30. avgusta ove godine i drugi rađen 5. septembra pokazali su da je autobus tehnički ispravan. Mene interesuje po kojoj tački zakona nije odobreno da moj autobus vozi đake“, kazao je Kovačević.

Prema dokumentaciji u koju su „Vijesti“ imale uvid, jedina zamjerka na isparavnost autobusa odnosila se na to što su oba zadnja i prednji desni pokazivač pravca bili bijele boje.

Podgorički maturanti su 5. septembra na ekskurziju pošli sa zakašnjenjem, jer su nadležni iz Saobraćajne policije procijenili da je jedan, od dva, autobusa potrebno dodatno prekontrolisati.

Đaci su na put krenuli nakon što je turistička agencija poslala drugi autobus.

„Vijesti“ nezvanično saznaju da autobus nije imao dokumentaciju koja je neophodna za učestvovanje u saobraćaju u skladu sa Zakonom o bezbijednosti saobraćaja na putevima.

Saobraćajna dozvola isključenog autobusa ističe 12. septembra, a ekskurzija maturanata traje do 13. septembra, što se tumači kao tehnička neispravnost. Kovačević je potvrdio da saobraćajna dozvola ističe 12. septembra, ali da je on predao dokumentaciju za izdavanje nove, te da je planirao da novu saobraćajnu preda vozaču autobusa tokom puta.

Iz UP-a su ranije saopštili da će, zbog tehničke neispravnosti autobusa, Sudu za prekršaje podnijeti prijavu protiv odgovornog lica.

Zbog probema sa saobraćajnom dozvolom jednog od autobusa, maturanti Srednje mješovite škole “Mladost“ iz Tivta juče ujutro su, sa zakašnjenjem od dva sata, otputovali na devetodnevnu ekskurziju tokom koje će posjetiti Veneciju, Prag, Drezden i Beč. I oni su pošli u aranžmanu podgoričke turističke agencije “Atlas Tours”, a prilikom pregleda dva atobusa,policija je ustanovila da je kod jednog - podgoričkog prevoznika BLT, saobraćajna dozvola greškom upisana do 4.jula 2017. umjesto godinu dana kasnije.

Direktorica škole Jovanka Vujačić izvinila se roditeljima zbog kašnjenja u polasku, dok je vlasnik i direktor kompanije BLT, Božo Bulatović, “Vijestima” je rekao da je autobus koji je trebalo da vozi tivatska maturante, kao i sva druga njegova vozila, potpuno tehnički ispravan i siguran.

On je rekao da je do problema došlo na samom polasku, kada je utvrđeno da je vozač, pripremajući dokumentaciju za put, greškom uzeo staru saobraćajnu dozvolu, koja mu je ostala u posjedu i nakon što je vozilu izdata nova saobraćajna dozvola.

“Pošto vozač nije bio siguran gdje se nalazi nova saobraćajna dozvola, bili smo primorani da pošaljemo drugi autobus iz Podgorice. “ U svakom slučaju, jako mi je neprijatno zbog toga i ja se ovim putem izvinjavam i školi i djeci i njihovim roditeljima, ” istakao je Bulatović.

Bonus video: