Granični prelaz Ranče se još radi, donesene prve presude

Upravni sud poništio rješenje Ministarstva finansija na koje su se žalili mještani pljevaljskog sela Ranče, nezadovoljni cijenama za eksproprijaciju zemljišta

10624 pregleda 3 komentar(a)
Novi granični prelaz Ranče, Foto: Goran Malidžan
Novi granični prelaz Ranče, Foto: Goran Malidžan

Upravni sud Crne Gore donio je prve presude u kojima je poništio rješenje Ministarstva finansija i predmet vratio na ponovni postupak po žalbi nekoliko mještana pljevaljskog sela Ranče, koji su nezadovoljni cijenama po kojim im je eksproprisan dio imanja zbog izgradnje novog graničnog prelaza Ranče, na granici sa Srbijom.

Presude Upravnog suda još nije dobilo nekoliko vlasnika imanja koji su izjavili žalbu na rješenje pljevaljskog katastra, prema kojoj im je zemljište otkupljeno po cijeni od šest eura po metru kvadratnom.

Rješenje je potvrdilo i Ministarstvo finansija, na koji su mještani izjavili žalbu Upravnom sudu.

Član Savjeta Mjesne zajednice Otilovići i Vijenaca Darko Gačević kazao je da će nakon što svi mještani dobiju presude odlučiti koje će korake dalje preduzeti.

Ranije su najavljivali i mogućnost blokade otvaranja novog graničnog prelaza čije otvaranje kasni godinu i devet mjeseci, iako je već odavno većina posla završena.

Mještani tvrde da nisu ometali izvođenje radova, iako nisu bili zadovoljni cijenom jer se rješenjem Uprave za katastar i državnu imovinu, Područna jedinica Pljevlja, iz 2021. godine obavezuju da eksproprisane nepokretnosti predaju u posjed državi Crnoj Gori radi izvođenja radova izgradnje i proširenja graničnog prelaza Ranče.

Nedavno je iz policije saopšteno da se očekuje da će novi granični prelaz biti otvoren krajem mjeseca.

”Jasno je da nisu ispunjeni uslovi za stupanje u posjed korisnika eksproprijacije, a u smislu člana 28 Zakona o eksproprijaciji u kome su koncizno i jasno određeni uslovi koje treba da ispuni korisnik eksproprijacije kako bi stupio u posjed, pa suvlasnici nisu dužni da postupe po prethodno navedenom stavu citiranog rješenja, sve dok se ne ispune propisani uslovi iz člana 28 Zakona o eksproprijaciji a prvenstveno dio koji se odnosi da je korisnik eksproprijacije isplatio naknadu iz člana 22 istog zakona bivšim vlasnicima eksproprisane nepokretnosti. Naknada, osim što nije isplaćena, još nije pravilno ni određena”, naveli su u žalbi vlasnici zemljišta Upravnom sudu koji su dostavili još krajem 2021. godine.

Mještani su tražili izgradnju prilaznog puta prije, a ne poslije graničnog prelaza, kako bi izbjegli prelazak i čekanja na granici.

Oni ističu da su stanovnici Crne Gore i da nema potrebe da prilikom svakog odlaska u Pljevlja moraju da prelaze granični prelaz.

Mještani su se u više navrata obraćali Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao investitoru, i lokalnoj upravi koja je obećala da će riješiti problem.

Gačević je kazao da je urađen projekat za dio puta i da se čeka njegova revizija nakon kojeg bi se raspisao tender za odabir izvođača radova. Nije mogao da precizira kada će se to dogoditi.

Pojasnio je da bi put izgradila Opština o svom trošku. Gačević je kazao da su od izvođača radova obaviješteni da se u ugovoru nigdje ne pominje prilazni put do njihovih kuća i da oni nemaju obavezu da ga izgrade.

MUP se krajem 2020. godine obratio Opštini Pljevlja tražeči da lokalna uprava uradi pristupni put od sela Ranče do uključenja na magistralni put Pljevlja Prijepolje.

Za izgradnju novog graničnog prelaza sa Srbijom, Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore izdvojilo je 2,5 miliona eura.

GP Ranče gradi se na novoj lokaciji, jer pozicija i kapacitet postojećeg graničnog prelaza ne zadovoljavaju sve potrebne uslove i standarde koje moraju ispunjavati granični prelazi. U sklopu graničnog prelaza gradi se šest saobraćajnih traka, od toga dvije za teretna vozila i po dvije saobraćajne trake u oba smjera za putnička vozila i autobuse, zatim administrativni objekat, nadstrešnica, objekat za detaljni pregled vozila, carinska vaga, kontrolne policijske i carinske kabine i drugi neophodni sadržaji.

Radovi je trebalo da budu završeni u avgustu 2021. godine.

Bonus video: