Ne dozvolite da psi završe na ulici: Vlasnica prihvatilišta u Kolašinu pozvala nadležne da pomognu

Danijela Vuksanović na ivici da zatvori prihvatilište - boksovi stari i dotrajali, ograda propala, a hrana se obezbjeđuje sve rjeđim pojedinačnim donacijama iz inostranstva

9991 pregleda 1 komentar(a)
Prihvatilište za pse u Kolašinu, Foto: Privatna arhiva
Prihvatilište za pse u Kolašinu, Foto: Privatna arhiva

Vlasnica privatnog prihvatilišta za pse u Kolašinu Danijela Vuksanović pozvala je nadležne da pomognu u obezbjeđivanju uslova za životinje koje je zbrinula, jer je infrastruktura u prihvatilištu ranije obezbijeđena dijelom kroz projekte finansirane državnim novcem, dotrajala.

Ona je “Vijestima” kazala da hranu za oko 100 pasa koji su godinama smješteni u azilu, s mukom obezbjeđuju i to, prije svega, zahvaljujući pojedinačnim donacijama iz inostranstva.

Prema njenim riječima, fali i radnika koji bi pomogli oko životinja, a nema novca za angažovanje dodatne radne snage.

“Problemi koje imam godinama sada su eskalirali, o čemu sam obavijestila sve nadležne. Uslovi u kojima radim su nepodnošljivi i zahtijevaju nadljudsku snagu i ogromne finansijske troškove. Prihvatilište je smještano na privatnoj imovini, a mjesečna renta je 500 eura. Boksovi za pse su stari od četiri do sedam godina i dotrajali su. Ograda je propala, pa životinje izlaze iz azila. Godinama hranu obezbjeđujem s velikom mukom i, uglavnom, zahvaljujući pojedinačnim donacijama iz inostranstva, koje su sve rjeđe, zbog aktuelne ekonomske situacije u svijetu. Tu podršku dobijam zahvaljujući svakodnevnim apelima sa društvenih mreža”, kaže ona.

Danijela Vuksanović
Danijela Vuksanovićfoto: Privatna arhiva

Vuksanović objašnjava da joj u azilu pomaže samo jedna osoba, a da je neophodno više radnika, kako za popravke na objektima, tako i za šetanje pasa. Kaže da je većina napuštenih životninja kod nje i po devet godina, te da su osuđeni na skučeni prostor, jer nema ko da ih šeta, pa zbog toga i obolijevaju. Trenutno je u azilu nepokošena trava, voda nije dovedena do svakog boksa, a ogroman je posao i redovno hranjenje pasa i čišćenje prostora u kojem žive.

“Svakodnevno je potrebno od 50 do 70 kilograma hrane za sve pse. Vrijednost ostalih poslova brige o životinjama nijesam ni izračunala. Dobro bi bilo da nadležni izračunaju kolika je vrijednost mog truda minulih skoro deceniju, to jest koliko sam na taj način pomogla Opštini. Nevjerovatno je svakome od iz inostranstva koliko je problem brige o napuštenim životinjama ovdje sveden na farsu i to je zajedničko bilo kojoj vlasti. Tvrdim da je na sjeveru samo nekoliko osoba, i to uglavnom žena, koji ovaj posao obavljaju kao i ja, uz nerazumijevanje sredine, ogromne troškove, cjelodnevni rad. Recimo, poslije godina rada na ovaj način, ja imam 10.000 eura duga, svakodnevni stres i strepnju od budućnosti”, kaže Vukasanović.

Ona upozorava na, kako kaže, “vrlo problematičan način na koji kolašinska lokalna uprava godinama sarađuje sa azilom u Beranama, u kojem se smještaju psi lutalice. Kaže da su troškovi takvog smještaja lutalica vrlo visoki, to jest, tvrdi, po 120 eura po psu mjesečno. Vuksanović podsjeća na obećanja i prethodne i aktuelne lokalne vlasti oko izgradnje opštinskog prihvatilišta, ali i kako kaže, “na zakonske obaveze i države i lokalne uprave kada je riječ o napuštenim životinjama, to jest pomoći onima koji o njima brinu”.

“Poslije ovoliko vremena muke i svakakvih izazova, gubim polako snagu da izađem na kraj sa neodgovornošću nadležnih, oskudicom i svakakvim problemima. Više puta nijesam bila daleko od toga da otvorim kapiju od prihvatilišta i pustim sve životinje na ulice. Svaki put me spriječila ogromna ljubav prema ovim psima i briga o tome šta bi sa njima bilo kada bih putila na milost i nemilost onima kojima napuštene životinje uopšte nijesu na listi prioriteta”, kaže vlasnica jedinog kolašinskog prihvatilišta za pse.

Opština Kolašin će, kako je na sjednici lokalnog parlamenta u martu kazao predsjednik Vladimir Martinović, “u granicama finansijskih i zakonskih mogućnosti rješavati probleme pasa lutalica”.

“Određeni koraci su preduzeti i mi ćemo i dalje raditi na tome. No, za javnost je važno da zna da su prethodne vlasti radile selektivno i na populistički način pristupale tom problemu, pa se dešavalo da se već uklonjeni psi sa ulica ponovo vraćaju u Kolašin. Nastojaćemo da se ponašamo drugačije i taj problem rješavamo u skladu sa zakonom, a u interesu građana”, rekao je on.

Predsjednik Opštine je kazao i da se i dalje dešava da se veliki broj pasa iz drugih mjesta ostavlja ispod Bablje grede što, prema njegovim riječima, dodatno usložnjava probleme na ulicama grada.

Bivša predsjednica Opštine, sada odbornica Pokreta Zajedno gradimo Kolašin Marta Šćepanović ranije je kazala “da je veliki dio procedura koje se tiču izgradnje prihvatilišta odrađen dok je ona bila na čelu lokalne izvršne vlasti. Ona je rekla da je tokom minulog ljeta određena lokacija i usvojen Plan privremenih objekata, a odrađen je i predlog projekta za azil. Kao odbornica, Šćepanović je aktuelnu vlast u martu pitala kada će početi izgradnja azila, u okviru kojeg bi, prema pređašnjim planovima, trebalo da bude i pansion za pse. Budžetom za ovu godinu opredijeljeno je 50.000 eura za izgradnju i još 30.000 eura za funkcionisanje prihvatilišta, koje bi trebalo da bude u Bakovićima.

Bonus video: