Zeleno svjetlo Ibrahimovića da se trajekt nazove "Ruka pravde", među predlozima bili "Herceg Novi" i "Mirko Komnenović"

Ministarstvo kapitalnih investicija prihvatiće predlog Morskog dobra

24908 pregleda 42 reakcija 41 komentar(a)
Brod pod novim imenom treba da se upiše u registar (ilustracija), Foto: Morsko dobro
Brod pod novim imenom treba da se upiše u registar (ilustracija), Foto: Morsko dobro

Ministarstvo kapitalnih investicija (MKI) u čijoj je to zakonskoj nadležnosti, odobriće davanje imena “Ruka pravde” trajektu kojeg je u Grčkoj kupilo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom, saznaju “Vijesti” iz izvora bliskih Vladi.

Druga dva predložena imena su “Herceg Novi” i “Mirko Komnenović” poznati hercegnovski političar, gradonačelnik i dobrotvor iz vremena Austrougarske i Kraljevine Jugoslavije.

Po zakonu o sigurnosti pomorske plovidbe, kada se novi brod upisuje u domaći registar i kada mu se određuje ime, vlasnik je dužan da resornom ministarstvu podnese predlog sa tri moguća imena. Po pravilu, brodu daje ono koje je prvo predloženo, ako za to ne postoje pravne ili smetnje u obliku narušavanja etike ili javnog morala sa takvim imenom.

Grčki trajekt nosi naziv “Telamon”.

Iako po zakonu, MKI može da ne prihvati predlog da se brod registruje pod imenom “Ruka pravde”, već da za ime broda izabere neki od druga dva predloga koje je kandidovalo Morsko dobro kao vlasnik plovila koje se upisuje u naš registar, iz resora koji vodi ministar Ervin Ibrahimović procijenili su, kako “Vijesti” saznaju, da bi u tom slučaju ministarstvo i Bošnjačka stranka čijji je predsjednik Ibrahimović, mogli u političkim spinovima biti optuženi da su protiv “ruke pravde” za koju se posebno sada u predizbornoj kampanji, upadljivo retorički zalažu premijer Dritan Abazović i njegovi partijski drugovi iz URA, a čiji je predsjednik UO Morskog dobra Blažo Rađenović.

Rađenović je prvi na svom Fejsbuk profilu najavio četvrti trajekt iz flote Morskog dobra koji je prošle sedmice kupljen za 3,2 miliona eura, napisavši da u Crnu Goru “ubrzo dolazi trajekt ‘Ruka pravde’”.

“Zahvaljujući saradnji Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, ministarke Ane Novaković Ðurović, lokalnih samouprava, mnogih državnih institucija i Vlade. Sitno, al hrabro se broji dan kad nam stiže brod pod crnogorskom zastavom s pravom registrovan pod imenom 'Ruka pravde'. Nek je sretno svim građankama i građanima Crne Gore”, napisao je Rađenović na svom Fejsbuk profilu.

Na društvenim mrežama je preovladavao kritički ton prema ovom predlogu nakon Rađenovićeve objave.

Prvi trajekt koje je kupilo Morsko dobro nazvan je “30. avgust” u spomen na datum parlamentarnih izbnora 2020. na kojima su partje koje sada vode državu došle na vlast.

“Ovaj brod nosi ime 'Trideseti avgust' kao spomen na dan kada je pao režim koji je sprovodio pljačkaške privatizacije, kao dana koji je simbol demokratije i slobode, dana koji nam je omogućio da u narednom periodu krenemo putem pomirenja i bolje budućnosti”, kazao je tada direktor Morskog dobra Mladen Mikijelj (Nova), koji je javnost obavijestio da je predlog za ime dao lider Nove i njen tadašnji kandidat na predsjedničkim izborima Andrija Mandić.

Kao alternativna imena za “Trideseti avgust” bila su predložena “Nikola” i “Stefan Mitrov Ljubiša”.

“Telamon”, odnosno “Ruka pravde” je Morsko dobro kupilo u postupku javne nabavke “pregovaračkim postupkom bez prethodnog objavljivanja poziva za javno nadmetanje”, na isti načlin na koji je krajem februara u Hrvatskoj kupljen trajekt “Prizna” – sadašnji “Trideseti avgust”. Zbog ovakve kupovine “Prizne”, Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet i započelo izviđaj.

Kupovinu dva broda po ovakvom modelu javne nabavke odobrila je Vlada.

Anketa "Vijesti"

Nermina Vlahović

“Nisam bila upućena da je trajekt dobio taj naziv. ‘Ruka pravde’ nije loše, s obzirom na ovu vlast i da su trajekti bili u rukama privatnika. neka, bolje što je tako”.

Dragomir Rajković

“Ne znam što ‘Ruka pravde’, da je takav naziv. Ima ovdje naziva planina, rijeka, i još prikladnih naziva za tu vrstu prevoznog sredstva, a ne ruka pravde”.

Radoš Malidžan

“Ne sviđa mi se naziv “Ruka pravde”, mislim da nije primjeren kontekstu u kojem se taj trajekt koristi i ne odgovara namjeni i ideji koja iza njega stoji”.

Milan Todorović

“Mislim da to nije okej, trebalo bi nešto vezano za Crnu Goru. Mislim da je politički razlog”.

Bonus video: