Loš optužni predlog oslobodio Lepu Medenicu

Tužilački savjet odbio predlog za razrješenje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici. Tužilački savjet je sve rekao ovakvom odlukom, kazala je Medenica Vijestima

20409 pregleda 150 reakcija 36 komentar(a)
Da li je neprimjereno uticala na kolegu: Medenica, Foto: Savo Prelevic
Da li je neprimjereno uticala na kolegu: Medenica, Foto: Savo Prelevic

Tužilački savjet većinom glasova odbio je predlog za razrješenje Lepe Medenice, čime je stavljena tačka na višemjesečni slučaj navodnog neprimjerenog uticaja rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici na tužioca Vukasa Radonjića.

Članovi tog tijela konstatovali su da je predlog odbijen zbog činjeničnih manjkavosti optužnog akta.

Nakon takve odluke najvažnijeg tijela unutar tužilačke organizacije, javnost je ostala uskraćena za odgovor da li je i u kojoj mjeri bilo neprimjerenog uticaja na tužioca Radonjića, odnosno da li se 13. na 14. oktobar 2021. godine nešto čudno i nezakonito dešavalo u trouglu - Osnovno državno tužilaštvo - Više državno tužilaštvo u Podgorici - Vrhovno državno tužilaštvo...

“Tužilački savjet je sve rekao ovakvom odlukom”, kazala je Medenica juče Vijestima.

Devetoro članova TS glasalo je da to tijelo odbije optužni predlog zamjenice disciplinske tužiteljke Tanje Nišavić, dok su Stevo Muk i predstavnik Ministarstva pravde Bojan Božović imali drugačiji stav.

Nakon sjednice, koja je u uvodnom dijelu zatvorena za javnost, Tužilački savjet je objavio saopštenje u kojem su obrazložili odluku...

“U postupku prethodnog ispitivanja Tužilački savjet je utvrdio da podnijeti optužni predlog ne sadrži opis djela iz kojeg proizilaze zakonska obilježja razloga za razrješenje, kao što su, između ostalog, opis radnje i načina izvršenja radnje koja se rukovoditeljki Višeg državnog tužilaštva stavljaju na teret, nije navedeno svojstvo, odnosno funkcija koju imenovana obavlja, a što sve predstavlja bitne elemente razloga za razrješenje. Takođe, u činjeničnom opisu podnijetog optužnog akta navedeno je da je imenovana tužiteljka navodno postupala suprotno Zakonu o Državnom tužilaštvu, ali nije navedena konkretna norma koja bi eventualno bila prekršena”, piše u saopštenju TS.

TS je zbog toga većinom glasova donio odluku da se optužni predlog odbije, shodno članu 453 stav 1 u vezi člana 294 stav 1 tačka 1 Zakonika o krivičnom postupku.

Član TS Stevo Muk kazao je nakon sjednice tog tijela da zbog formalno-pravnih razloga “nije trebalo odbaciti predlog disciplinske tužiteljke za razrješenje rukovoditeljke Višeg državnog tužilaštva Lepe Medenice”.

“Mislim da ta odluka, koja je danas donijeta nije dobra, da smo kao Tužilački savjet morali da omogućimo da se ovaj postupak nastavi. Odluka je donijeta iz pretežno formalno-pravnih razloga za koje jeste odgovorna zamjenica disciplinskog tužioca, koja je sastavila optužni predlog koji nije kvalitetan, ali da smo uprkos tome morali naći način da se ovaj proces odblokira”, kazao je Muk.

Zamjenica disciplinske tužiteljke, u optužnom predlogu koji je 31. maja ove godine dostavila TS, navela je da je rukovoditeljka Višeg državnog tužilaštva u Podgorici Lepa Medenica nazvala poslije ponoći tužioca Vukasa Radonjića i na “grub i neprimjeren način”, suprotno odredbama Zakona o državnom tužilaštvu, tražila od njega da pusti na slobodu dvojicu uhapšenih službenika Uprave policije.

U optužnom predlogu, a u koji su “Vijesti” imale uvid, Nišavić tvrdi da je rukovoditeljka VDT Podgorica, 13. na 14. oktobar 2021. godine, vršeći uticaj na Vukasa Radonjića, pozvala u 00.08 časova tužioca, te zahtijevala od njega da pusti na slobodu Sašu Đurovića i Aleksandra Boškovića, koji su po nalogu Radonjića uhapšeni u predmetu formiranom povodom ukidanja zabrane ulaska u Crnu Goru bezbjednosno interesantnim licima - Veljku Belivuku i Marku Miljkoviću.

“Čime je izvršila radnje koje predstavljaju razlog za razrješenje dužnosti rukovodioca državnog tužilaštva iz čl.125 st.1. tač.3. Zakona o državnom tužilaštvu”, piše u optužnom predlogu zamjenice disciplinske tužiteljke, koji je 31. maja ove godine predala Tužilačkom savjetu.

U optužnom predlogu Nišavić je predložila da se pred Tužilačkim savjetom zakaže rasprava, na koju bi trebalo pozvati tužiteljku Medenicu, čija se odgovornost utvrđuje, ali i svjedoke Vukasa Radonjića i tužioce Nikolu Boričića i Dražena Burića.

Disciplinska tužiteljka je u optužnom predlogu pobrojala i da se na raspravi pred Tužilačkim savjetom pročitaju brojni dopisi i obavještenja koja su tužioci jedni drugima slali - 14. oktobra 2021, ali i obavještenje Radonjića koje je 21. oktobra poslao tadašnjem zamjeniku ODT-a Podgorica Nikoli Boričiću. Tražila je i da se pročita dopis Boričića od 21. 10. 2021. godine upućen rukovoditeljki VDT Podgorica...

Pitanje smjene Medenice pokrenuo je ministar pravde Marko Kovač, nakon burne sjednice skupštinskog Odbora za pravosuđe, na kojoj je otvoreno pitanje ponašanja tužilaca, ali i policajaca u slučaju Belivuk, kada su Boričić i Radonjić optužili rukovoditeljku Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

Na skupštinskom tijelu saslušano je više tužilaca, funkcionera policije i Vlade, a zbog činjenice da je neko otvorio granicu za pripadnike kavačkog klana, koji su par mjeseci ranije, prema optužbama SDT-a, direktno učestvovali u ubistvu dvije osobe u Spužu.

Tužilac Radonjić pred poslanicima tada je kazao da iz UP nisu poslušali njegov, najprije usmeni nalog da se uhapse dva službenika policije, te da ga je, nakon što je dao i pisani nalog, oko ponoći nazvala Medenica i tražila mu da pusti službenike UP i “optužila ga da postupa nezakonito”.

Njegove riječi potvrdio je i Boričić, tadašnji šef ODT-a Podgorica, koji je naveo da ga je Medenica “tri puta zvala bezuspješno tražeći istu stvar, a da se nakon njega “okomila na Radonjića”...

"Mislim da ta odluka, koja je danas donijeta nije dobra, da smo kao Tužilački savjet morali da omogućimo da se ovaj postupak nastavi. Odluka je donijeta iz pretežno formalno-pravnih razloga za koje jeste odgovorna zamjenica disciplinskog tužioca, koja je sastavila optužni predlog koji nije kvalitetan, ali da smo uprkos tome morali naći način da se ovaj proces odblokira”, kazao je Muk

Sakrili se iza formalizma

Tužilački savjet se krije iza formalizma i to nije put put ka ozdravljenju tužilačke organizacije.

Tako je ministar pravde Marko Kovač prokomentarisao odluku da se odbaci predlog za smjenu tužiteljke Medenice.

“Povodom današnje odluke Tuzilačkog savjeta o odbijanju optužnog predloga... mišljenja sam da skrivanje iza strogog formalizma i na taj način sprečavanja da se nastavi postupak za razrješenje... i otkriju sve okolnosti slučaja, pozivajući se na navodne nedostatke u optužnom predlogu od strane zamjenice disciplinske komisije, nije put ka ozdravljenju tužilačke organizacije”, saopštio je Kovač.

Konstatovao je da su u njegovoj inicijativi za razrješenje uneseni svi potrebni elementi neophodni za dalje procesuiranje.

“Kao predlagača razrješenja, a poštujući nezavisnost Tužilačkog savjeta, prihvatam odluku koja je donijeta. Bez namjere da dalje komentarišem istu, iako ona kao takva nema karakter niti snagu sudske presude, bojim se da je odlučivanjem u ovom slučaju stvoren opasan presedan koji može uticati na zaštitu funkcionalnog imuniteta državnih tužilaca, posebno u odnosu na pritiske koje mogu trpjeti u okviru samog tužilaštva. Ovo je naročito za brigu u situacijama kao što je predmetna, gdje bi tužioci višeg ranga mogli bez posljedica vršiti neprimjeren i protivzakonit uticaj na tužioce nižeg ranga”, naveo je Kovač.

Bonus video: