Država zaboravila „Adu”, čekaju da ih se Opština sjeti

Jedino rješenje izlaska iz dugogodišnjih problema je da Vlada ustupi vlasništvo pljevaljskoj lokalnoj upravi, ističe v. d. direktora Nikola Vukićević

16631 pregleda 30 reakcija 3 komentar(a)
Nagomilani problemi: SC “Ada”, Foto: Goran Malidžan
Nagomilani problemi: SC “Ada”, Foto: Goran Malidžan

Vlada je razriješila Milomira Drobnjaka članstva u Odboru direktora Sportskog centra (SC) Ada u Pljevljima nakon što je on nedavno podnio ostavku na tu funkciju.

Drobnjak je ostavku podnio nakon što je izabran za odbornika u lokalnom parlamentu.

Umjesto njega, Vlada je za članicu Odbora direktora SC “Ada” izabrala Goricu Knežević Jelovac, profesoricu engleskog jezika i književnosti.

Ostavku je nedavno podnio i Vladan Aničić koji je zastupao interese Vlade u Odboru direktora. Član Odbora ispred Opštine Pljevlja je Miki Jelovac.

Većinski vlasnik DOO SC “Ada” je Vlada, odnosno Ministarstvo finansija, sa 57,88 odsto, Uprava javnih radova ima 25,96 odsto, a Opština Pljevlja 16,16 odsto vlasničkog udjela.

Članovi Odbora direktora trebalo bi mjesečno da dobijaju naknadu od 300 eura, a predsjednik 50 više. Sadašnjim članovima Odbora direktora naknada nije isplaćivana zbog finansijskih problema u kojima se nalazi dioničarsko društvo.

Vršilac dužnosti direktora SC “Ada” Nikola Vukićević kazao je da je poslovanje dvorane godinama opterećeno finansijskim problemima.

“U početku je vlasnik dvorane bio Rudnik uglja i Direkcija javnih radova zajedno sa Opštinom Pljevlja. Već 2006. dolazi do promjene statusa i vlasnički udio Rudnika uglja preuzima Ministarstvo finansija. Od tada počinju problemi u funkcionisanju dvorane”, rekao je Vukićević.

Najveći problem je poreski dug koji je premašio iznos od 300 hiljada eura. Radnicima nije povezan radni staž za posljednjih deset godina.

“Tu su i problem sa električnom strujom gdje je dug dostigao iznos od 60 hiljada eura. Odgovorni iz Elektroprivrede su nam izašli u susret, dali su nam povoljan reprogram. Problem je i veliki dug koji imamo prema lokalnom preduzeću Čistoća kojem dugujemo 80 hiljada eura”, rekao je Vukićević.

Čistoća je u prethodnom periodu blokadama pokušavala da naplati potraživanja, što je dodatno komplikovalo poslovanje dvorane.

Od šesnaest sistematizovanih radnih mjesta, u SC Ada trenutno radi sedam radnika, uključujući i vršioca dužnosti direktora.

“Taj broj radnika je nedovoljan za održavanje dvorane. Iako nismo imali dovoljan broj radnika i finansijskih sredstava, trudili smo se svih ovih godina da održavamo objekat u skladu sa našim mogućnostima. Nismo bili u situaciji da sprovedemo investicije u infrastrukturu većeg obima. Nismo imali pomoći ni od Opštine ni od Vlade, a mi sami taj posao nismo mogli da uradimo. Zub vremena je odradio svoje i potrebno je pojedina oštećenja sanirati”, rekao je Vukićević.

Kazao je da je u najlošijem stanju krov, odnosno odvodni oluci i parket u dvorani.

“Potrebno je modrnizovati opremu, urediti svlačionice, zamijeniti koševe, golove, semafore”, rekao je Vukićević.

Jedino rješenje izlaska iz dugogodišnjih problema, prema njegovim riječima, jeste da država ustupi vlasništvo Opštini Pljevlja i da ona preuzme upravljanje.

“Čini mi se da postoji raspoloženje u lokalnoj upravi i Ministarstvu finansija i logično bi bilo da Opština preuzme upravljanje dvoranom”, rekao je Vukićević, koji je skoro dvije godine vršilac dužnosti direktora dvorane, a na tu funkciju je postavljen iz reda zaposlenih.

Ministarstvo je, kako ističe Vukićević, raspoloženo da svoj udio u vlasništvo prenese bespatno na Opštinu Pljevlja, što joj zakon omogućava ukoliko je riječ o javnom interesu, ali lokalna uprava treba da se zahtjevom obrati tom resoru kako bi se posao realizovao.

Vukićević je apelovao na Vladu i Opštinu Pljevlja da pronađu rješenje kako bi pljevaljski sportisti mogli nesmetano da koriste dvoranu za treninge i odigravanje utakmica.

“U sadašnjim uslovima to će biti veoma teško”.

Vukićević je kazao da dvorana godišnje prihoduje oko 100 hiljada eura, a da su rashodi 20 hiljada veći.

Oko 60.000 eura odlazi na zarade zaposlenih, koji tek od nedavno plate redovno primaju.

Opštinsko preduzeće Čistoća mjesečno Adi za uslugu odvoza smeća fakturiše 780 eura, a dodatnih 70 eura po turi za odvoz pepela iz kotlarnice.

Dvorana izdaje 11 poslovnih prostora, a još tri su slobodna.

“Mjesečno od kirije za zakup poslovnih prostora prihodujemo 4.090, a još 1.200 mjesečno od Srednje stručne škole koja koristi malu salu za održavanje časova fizičke kulture, s obzirom na to da ta obrazovna ustanova nema svoju salu. Ostatak prihodujemo od klubova koji koriste dvoranu za treninge i odigravanje utakmica”, rekao je Vukićević.

Ukupna dugovanja dvorane po svim osnovama iznose oko 400 hiljada eura, od čega se 290 hiljada odnosi na poreski dug.

Od sportskih klubova dvorana potražuje oko 28.000 eura.

SC “Ada” od 2013. ne uplaćuje državi poreze i doprinose na lična primanja.

Dug za struju Elektroprivredi otplaćuje u 95 mjesečnih rata.

Kao kratkoročno rješenje problema iz Ministarstva finansija su nedavno najavili mogućnost isplate kratkoročne drževne pomoći koja ne bi mogla biti veća od 200 hiljada eura.

Bez pomoći Države i Opštine Pljevlja, ističe Vukićević, SC Ada ne može da funkcioniše i redovno servisira sve obaveze.

“Teško je da ovakav tip objekta može samostalno da funkcioniše. Klubovi nemaju dovoljno sredstava da bi koristili dvoranu u obimu koliko su njihove potrebe, nego se prilagođavaju svojim finansijama”, kazao je Vukićević.

Istakao je da SC “Ada” nema sponzora i da jedino tokom sezone dobijaju besplatno ugalj od Rudnika uglja, na čemu je zahvalan rukovodstvu kompanije.

Tokom sezone grijanja, kotlarnica dvorane dnevno troši oko tri tone uglja.

Bonus video: