Zaposleni koji su radili najmanje 12 godina u Morskom dobru moći će da uzmu otpremninu od 24 bruto zarade

Izmjenom kolektivnog ugovora, svi zaposleni koji su radili najmanje 12 godina u Morskom dobru, moći će da uzmu otpremninu - umjesto dosadašnjih 12, sada ih sljeduju 24 bruto zarade

22825 pregleda 31 reakcija 33 komentar(a)
Blažo Rađenović, Foto: Vuk Lajović
Blažo Rađenović, Foto: Vuk Lajović

Zaposleni koji su radili najmanje 12 godina u Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom ubuduće će moći da uzmu otpremninu, umjesto dosadašnjih 12, u iznosu od čak 24 bruto zarade.

To je jedna od novina izmjena i dopuna kolektivnog ugovora koje je usvojio Odbor direktora te državne kompanije, čime je dodatno zaštitio zaposlene.

Predsjednik Upravnog odbora javnog preduzeća Blažo Rađenović kazao je za “Vijesti” da se otpremnine ne odnose na menadžment.

“One se ne odnose na izvršnog direktora Mladena Mikijelja niti mene, koji se biramo na mandate, već na zaposlene koji imaju zasnovan radni odnos na neodređeno i najmanje su zaposleni javnom preduzeću 12 godina”, pojasnio je Rađenović i odbacio spekulacije da bi rukovodstvo kompanije moglo uzeti otpremnine.

On je potvrdio da je na 42. redovnoj sjednici Upravni odbor usvojio izmjene kolektivnog ugovora, koje su rezultat pregovora Sindikata preduzeća i menadžmenta.

“Tako usaglašene izmjene kolektivnog ugovora su kandidovane na sjednici Upravnog odbora Morskog dobra i dobile su jednoglasnu podršku. Da bi bile na snazi potrebna je saglasnost Vlade. Na otpremnine stiču pravo radnici koji su najmanje 12 godina proveli u JPMD, a radi se o situaciji kada dođe do sporazumnog raskida ugovora o radu gdje obje strane moraju da budu saglasne”, naglasio je Rađenović.

Prema njegovim riječima, ovom izmjenom se pokazuje da Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom pored odgovornog odnosa i vođenja računa o održivom razvoju i zaštiti zone morskog dobra, donošenju novih vrijednosti preduzeću, vraćanju otetih resursa građanima, te prihodima i rashodima, vodi i te kako računa i o svojim zaposlenima i njihovim porodicama.

“Te onog trenutka kad eventualno za njihovim angažovanjem prestane potreba, a oni su do tada preko deceniju svojim radom doprinosili rezultatima firme biće adekvatno obeštećeni. Cijeneći činjenicu da zakon u dijelu otpremnina kaže da zaposleni nakon prestanka radnog odnosa i uzimanja otpremnine nema mogućnost ponovnog zasnivanja radnog odnosa u državnim ili opštinskim preduzećima najmanje pet godina, ovo je jedna vrsta pravde koja godinama iza nas nije postojala, a koja daje sigurnost zaposlenima u našem kolektivu i njihovim porodicama”, poručio je Rađenović.

On je dodao da je vrijedno spomenuti da cijena rada u javnom preduzeću nije promijenjena od 2018, godine iako su se od tada značajno stvari promijenile, od minimalne zarade do prosječne plate kao i globalne inflacije.

“Ova odluka se ne odnosi na predsjednika ili članove upravnog odbora preduzeća ili menadžmenta, te smo time pokazali da bez zadovoljnog radnika nema ni rezultata, što naš kolektiv svakog dana pokazuje. Podigli smo prihode sa četiri i po miliona eura kada smo 2021. godine stupili na funkcije na 17,5 miliona eura koliko smo projektovali za 2023. godinu”, naglasio je Rađenović.

On je istakao da za ovu godinu nema zahtjeva, niti su otpremnine po ovoj odluci planirane planom sredstava za ovu godinu.

“Tako da ćemo nastaviti i ubuduće sa odgovornom i politikom koja će biti u interesu i građana i države, ali i radnika zaposlenih u našem kolektivu”, kazao je Rađenović.

U Javnom preduzeću ima 75 zaposlenih na neodređeno. U izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora zarada zaposlenog uvećava se za svaku navršenu godinu radnog, i to do deset godina 0,5 odsto, od 10 do 20 godina 0,75 odsto i preko 20 godina jedan odsto.

75

zaposlenih na neodređeno ima u Javnom preduzeću. U izmjenama i dopunama kolektivnog ugovora zarada zaposlenog uvećava se za svaku navršenu godinu radnog, i to do 10 godina 0,5 odsto, od 10 do 20 godina 0,75 odsto i preko 20 godina jedan odsto.

Bonus video: