Notarska komora: Notarska djelatnost je oblast u kojoj je zabranjeno reklamiranje

Reagovanje Notarske komore Crne Gore povodom angažovanja notara u Opštini Zeta

1846 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Notarska djelatnost je oblast u kojoj je zabranjeno reklamiranje, rekli su iz Notarske komore Crne Gore.

Oni su reagovali na saopštenje Opštine Zeta u kojem se između ostalog navodi da je u Zeti počeo sa rado notar.

Povezani članci

20. Jun 2023.

Počeo sa radom notar u Zeti

Iz Notarske komore su naveli da se osjećaju obaveznim da u odnosu na navode iznijete u navedenom saopštenju iznese određena pojašnjenja.

"Prije svega Notarska komora čestita novoimenovanoj notarki na početku rada, te čestita i novoformiranoj opštini Zeta na pribavljanju još jedne bitne karakteristike opštine kao lokalne samouprave (a početak rada notara kao lica od javnog povjerenja to svakako jeste). Ali, Notarska komora mora ukazati da se navodima u saopštenju da “Sve poslove koje su naši građani morali da obavljaju kod notara u Podgorici, sada mogu obavljati u našoj Opštini” postoji dosta elemenata koji bi mogli da zbune i dovedu u zabludu građane Zete i navedu na pogrešno uvjerenje da poslove iz nadležnosti notara mogu da obavljaju samo kod notara u Zeti. Zbog toga Notarska komora obavještava javnost da notari imenovani za službeno područje Osnovnog suda u Podgorici imaju teritorijalnu nadležnost da obavljaju notarske poslove za sve opštine koje spadaju u to područje. To praktično znači da notari sa sjedištem u Podgorici mogu i dalje da obavljaju poslove i za područje opština Zeta i Tuzi, a notari sa sjedištem u Tuzima i Zeti mogu da obavljaju poslove i za područje Podgorice.", navodi se u saopštenju.

Poručili su da takođe treba znati da je notarska djelatnost oblast u kojoj je zabranjeno reklamiranje.

"Notarska komora nevoljno primjećuje da u objavljenom saopštenju lokalne samouprave ima elemenata indirektne reklame i promocije jednog notara (navođenje kontakt detalja, adrese i sl.) što je u suprotnosti sa Kodeksom notarske etike. Čak šta više, kada bi saopštenje ovakvog sadržaja i karaktera objavio neki notar to bi bio osnov za pokretanje disciplinskog postupka za težu povredu notarske dužnosti iz člana 112 stav 2. tačka 3 Zakona o notarima. Zbog toga smatramo da autori ovakvih saopštenja treba da paze koje informacije i na kakav način objavljuju kako ne bi dolazili u situaciju da krše zakon ili iznose poluinformacije koje bi građane mogle dovesti u zabludu.", zaključuju iz Notarske komore Crne Gore.

Bonus video: