Upoznajte Nikoletu, prvu ženu civilnog pilota u Crnoj Gori: Ambicioznost razbija predrasude

Odličan uspjeh i velika volja i želja nisu dovoljne za upis na akademiju. Kandidat mora biti potpuno zdrav i prije upisa proći specifičan ljekarski pregled koji obuhvata kompletan test psiho-fizičke spremnosti

41709 pregleda 34 reakcija 33 komentar(a)
Nikoleta Kralj Mujić, Foto: Privatna arhiva
Nikoleta Kralj Mujić, Foto: Privatna arhiva

Da želi da postane pilot Nikoleta Kralj Mujić znala je od djetinjstva, a ta želja je samo rasla godinama.

Danas je Nikoleta prva žena civilni vazduhoplovni pilot u Crnoj Gori. Njena ambicija nije bila da bude prva, već da ostvari svoj san, u čemu je i uspjela, a danas je motivacija mnogim djevojkama.

"To mi je jako drago i uvijek bih rado pomogla svakome ko mi se obrati za savjet ili pomoć”.

Kralj Mujić za „Vijesti“ kaže da se prvi san o letjenju i želja za visinama javila u djetinjstvu i nikad nije nestala.

“Vremenom sam se sve više informisala o avijaciji uopšte i samom školovanju i sve više mi se sviđalo, pa su želja i interesovanje bili sve jači. Vjerovatno je svemu tome doprinijelo to što sam dosta kao dijete letjela avionom”, priča Nikoleta.

Njen izbor ovog, za žene neobičnog zanimanja, porodica je lako prihvatila.

“Znajući me nisu se puno začudili i ni u jednom trenutku nisu sumnjali u mene. Majka je bila malo protiv u početku, kao i svaka majka previše brine… Ali je vidjela da me to ispunjava i čini srećnom pa je prihvatila. Sada je razumijem jer i ja imam dijete”, kaže Nikoleta.

Nikoleta Kralj Mujić
foto: Privatna arhiva

A ljudi koji je upoznaju pozitivno reaguju kada čuju koji je njen životni poziv.

“Bude nekad i nekih predrasuda, ali to je baš rijetko. I kad se desi, ne osvrćem se na to jer svako ima pravo na svoje mišljenje. U ovom poslu je neophodno biti psihički jak i ne dozvoliti da na nas utiče ništa sa strane”.

PILOT MORA BITI ZDRAV

Odličan uspjeh i velika volja i želja nisu dovoljne za upis na akademiju. Kandidat mora biti potpuno zdrav i prije upisa proći specifičan ljekarski pregled koji obuhvata kompletan test psiho-fizičke spremnosti.

Nakon dobijenog ljekarskog uvjerenja Nikoleta je polagala prijemni ispit na “SMATSA” akademiji u Vršcu.

“Što se tiče prijemnog ispita, on obuhvata provjeru znanja iz engleskog jezika, matematike i fizike i nije toliko strašan. Za tu provjeru se spremate obnavljanjem znanja iz srednje škole. Koliko vremena treba zavisi od osobe do osobe”, objašnjava Nikoleta.

Školovanje na ovoj akademiji je podijeljeno u dvije faze, na teorijski i praktični dio obuke, a traje tri do maksimum četiri godine.

“Teorijski dio obično traje od sedam do osam mjeseci i obuhvata predavanja i ispite. Nakon toga kreće praktični dio tj. letjenje kao i uporedno polaganje teorijskih i letačkih ispita. Što se tiče praktičnog dijela, nikada se ne zna tačno koliko će vremena potrajati kao ni cjelokupno školovanje jer više faktora utiče na to, kao što su vremenski uslovi”, kaže Kralj Mujić.

Nikoleta Kralj Mujić
foto: Privatna arhiva

Nije svaki dan i dio dana pogodan za letjenje, zbog toga je vrlo bitno biti posvećen školovanju i prisutan na akademiji tokom cijelog dana.

JEDINA ŽENA U GENERACIJI

Tokom obuke Nikoleta je bila jedina žena u generaciji i na Akademiji.

“U godinama prije i poslije dešavalo se da bude po neka djevojka”.

Zbog toga što je bila jedina kolege su prema njoj bile zaštitnički nastrojene.

“Na početku mi je bilo neobično što sam okružena samo muškim društvom, jer se nikada prije nisam susrela sa tim. Moram priznati, bilo to nama ženama milo ili ne, nekada je stvarno lakše funkcionisati sa njima. Nisu toliko zamjerljivi kao mi žene… Zavisi i od toga kako se postavite prema njima. Ja sam od prvog dana bila tu za njih ako mogu da im pomognem, pa samim tim i oni za mene. Znali su to da cijene”, kaže Kralj Mujić.

Nikoleta Kralj Mujić
foto: Privatna arhiva

RAD, TRUD I ODRICANJE

Kralj Mujić ističe da pohađanje vazduhoplovne akademije zahtijeva puno napora i odricanja.

“Morate svakog dana vrijedno raditi, rano ustajati, učiti za ispite, letjeti, pripremati svaki sledeći let kod kuće i mnogo toga što sve zajedno ne ostavlja puno slobodnog vremena”, objašnjava.

Ali ni toliki broj obaveza nije je obeshrabrio jer, kaže, tada najbolje funkcioniše.

“Nije mi bilo teško da sve postignem. Najbolje se organizujem kada imam dosta obaveza”.

Nikoleta ne osjeća strah kada je u avionu, jer tada zna da je sve u njenim rukama, i da se jedino oslanja na sebe i kontrolu leta. Najveće iskušenje bilo je pred sam početak školovanja.

“Najteži trenutak bio je pred sam početak školovanja, kada mi je iznenada preminuo otac. To je bio veliki šok i za mene i za moju porodicu, ali nisam odustala. Mislim da to dosta govori o mojoj ljubavi prema ovom poslu”, kaže Kralj Mujić.

Na pitanje koliko je izazovno za ženu da se školuje, radi jedan posao sa specifičnim radnim vremenom i stvara porodicu, Nikoleta odgovara da je to izazov u svakom poslu, a u ovom čak i muškarcima.

“Ženama je možda malo lakše samo u smislu organizacije jer im je to svojstveno više nego muškarcima kao i discpilina koja je za ovaj poziv potrebna. Sa druge strane, u našem društvu je i dalje prirodnije da je muškarac taj koji ide da radi i odsutan je, a žena je ta koja sjedi kući. Ali sposobna i ambiciozna žena koja voli posao kojim se bavi može razbiti sve predrasude”, navodi ona.

Nikoletina želja je da se, ukoliko to bude moguće, zaposli u državnoj kompaniji “Air Montenegro”.

“To želim od početka školovanja. Najljepše je raditi u svojoj zemlji. Naravno, i da kao i do sada uspijem da održim balans i organizujem se između porodice i posla”, zaključuje.

Bonus video: