Nabavljaju još 240 kutija trikafte

Vrijednost nabavke za terapiju protiv cistične fibroze 1,93 miliona eura

3214 pregleda 1 komentar(a)
Od cistične fibroze u Crnoj Gori boluje 38 osoba, Foto: Udruženje
Od cistične fibroze u Crnoj Gori boluje 38 osoba, Foto: Udruženje

Javna apotekarska ustanova “Montefarm” raspisala je juče još jedan tender za nabavku ljekova za cističnu fibrozu, u vrijednosti od oko 1,93 miliona eura.

Prema tenderskoj dokumentaciji, traženo je 32 kutije kaftrio film tableta 56x (37,5mg+25mg+50mg), 88 kutija kaftrio film tableta 56x (75mg+50mg+100mg), 32 kutije kalydeco film tableta, 28x75mg i 88 kutije kalydeco film tableta, 28x150mg.

“Montefarm” za godišnju nabavku lijeka raspolaže sa 5,2 miliona eura, a prethodno je u maju nabavljeno 168 kutija.

Institut za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED) izdao je u prvoj polovini februara saglasnost za uvoz ljekova namijenjenih za liječenje pacijenata oboljelih od cistične fibroze.

Time je, kako su kazali iz Ministarstva zdravlja, napravljen još jedan korak kako bi crnogorski osiguranici oboljeli od te bolesti dobili potrebnu terapiju.

Prethodno je Komisija Ministarstva, koja se bavi rijetkim bolestima, omogućila uvođenje lijeka trikafta pacijentima oboljelim od cistične fibroze, budući da se radi se o lijeku koji nije registrovan u Crnoj Gori.

“Terapija je odobrena za ukupno 19 pacijenata koji su prošli sve neophodne kontrolne preglede prije uvođenja lijeka u terapiju. Lijek je odobren za primjenu za sve pacijente uzrasta do 18 godina, njih 16 i za tri odrasla pacijenta”, kazali su ranije iz Ministarstva zdravlja.

U Crnoj Gori je 38 pacijenata sa cističnom fibrozom. Prema tvrdnjama nadležnih, nijesu svi pacijenti indikovani da odmah dobiju terapiju.

Prema ranijim procjenama, ukoliko bi svih 38 pacijenata bili kandidati za ovu vrstu terapije, u tu svrhu bilo bi neophodno opredijeliti oko sedam miliona eura.

Bonus video: