Katastar reagovao nakon sedam mjeseci

Upisan teret sudskog spora između Opštine Tivat i biznismena Rada Gaga Arsića i troje privatnih osoba na novoizgrađenu veliku stambeno-poslovnu zgradu na Seljanovu

13965 pregleda 5 komentar(a)
Sporna zgrada na Seljanovu, Foto: Siniša Luković
Sporna zgrada na Seljanovu, Foto: Siniša Luković

Uprava za katastar i državnu imovinu (UKDI) prihvatila je zahtjev Opštine Tivat i upisala teret zabilježbe postojanja sudskog spora na novoj velikoj stambeno-poslovnoj zgradi na Seljanovu, čija se izgradnja privodi kraju u zajedničkom poslu Opštine, lokalnog biznismena Rada Gaga Arsića i troje privatnih lica koji su sa Opštinom suvlasnici placa na kojem je Arsić podigao zgradu ukupne površine više od 13.000 kvadrata.

“Dozvoljava se zabilježba spora pred Osnovnim sudom u Kotoru po tužni Opštine Tivat koju zastupa Direkcija za imovinsko-pravne poslove, Odjeljenje za zaštitu imovinsko-pravnih interesa, protiv tuženih Andra Saulačića, Antonije Ilić, Erne Gal Đula i Rada Arsića radi utvrđenja ništavosti ugovora u ‘G’ listu lista nepokretnosti broj 2843 KO Tivat, na katastratskoj parceli 51/1, upisano u ‘B’ listu na Opština Tivat u obimu 1/1 svojina i 15724 sukorišćenje, Saulačič B. Andro..., Ilić B. Antonija.... i Gal Đ. Erne ...... u obimu po 3/24 sukorišćenje”, navodi se u rješenju UKDI - Područna jedinica Tivat u koji su “Vijesti” imale uvid.

Iako je Osnovni sud u Kotoru pred kojim Opština vodi spor protiv Arsića i troje suvlasnika velikog placa od 5.740 kvadrata na atraktivnoj lokaciji na Seljanovu na kojoj je Arsić izgradio novi objekat, još 25. novembra prošle godine izdao uvjerenje o ovom sporu, a Direkcija za imovinsko-pravne interese Opštine zahtjev za upisivanje tereta zabilježbe sudskog spora podnijela još 7. decembra, Uprava je preko svoje područne jedinice u Tivtu tek 20. jula ove godine donijela rješenje o stavljanju tereta.

To znači da je u međuvremenu skoro sedam mjeseci Arsiću i ostalim suvlasnicimam prostora omogućeno da prodaju ili iznajmljuju nekretnine - stanove i poslovne prostore u novoj zgradi trećim licima, a da na tim nekretninama nije bio upisan teret postojanja sudskog spora kojeg Opština kao većinski vlasnik placa na kojem je zgrada izgrađena, vodi protiv svojih partnera.

Lokalna uprava gradonačelnika Željka Komnenovića u februaru prošle godine je zbog kontroverznog posla, podnijela krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu na čijem je čelu tada bio Milivoje Katnić, protiv bivšeg predsjednika Opštine Siniše Kusovca zbog sumnje da je u poslovanju sa lokalnim biznismenom Radom Gagom Arsićem i Kotoraninom Androm Saulačićem, nanio milionsku štetu Opštini.

Sporna zgrada na Seljanovu
Sporna zgrada na Seljanovufoto: Siniša Luković

Riječ je o zajedničkoj izgradnji velikog stambeno-poslovnog objekta na atraktivnoj lokaciji na Seljanovu koju je sa Saulačićem još 2007. započeo bivši tivatski gradonačelnik Dragan Kankaraš, a koji su nastavile sve kasnije DPS-om predvođene uprave Tivta i u koji se kao glavni investitor, kasnije uključio toj partiji bliski lokalni biznismen Arsić.

Prijavom koju je protiv Kusovca podnijela Opština, bivšem predsjedniku Opštine se stavlja na teret da je izvršio krivično djelo zloupotreba službenog položaja time što je potpisivao ili davao saglasnost i ovlašćenje pravnom zastupniku lokalne uprave G. S. da potpisuje anekse ugovora o zajedničkoj izgradnji spornog objekta na Seljanovu, a kojima je Opštna Tivat pretrpjela veliku materijalnu štetu prilikom raspodjele izgrađenog prostora među partnerima u ovom poslu.

U prijavi piše da je Kusovac “prekoračenjem službenog položaja i nevršenjem službene dužnosti, istovremeno omogućio drugima pribavljanje imovinske koristi”. U prijavi se podsjeća na genezu posla iniciranog prije 15 godina od strane tadašnjeg tivatskog gradonačelnika Kankaraša da se započne izgradnja na parceli ukupne površine 5.740 kvadrata čiji je većinski vlasnik sa pet osmina udjela u idealnom dijelu, Opština Tivat. Po jedna osmina placa pripadaju Kotoraninu Andriji Saulačiću, Antoniji Ilić iz Risna i Erneu Galu iz Ljubljane, a svi oni, uključujući i Opštinu Tivat, svojevremeno su ovlastili Sulačića da ih zastupa u poslu zajedničkog traženja investitora sa kojim bi u partnerstvu, izgradili DUP-om predviđeni veliki poslovno-stambeni objekat na ovoj atraktivnoj lokaciji, neposredno uz Jadransku magistralu na Seljanovu.

Po inicijalnim ugovorima sa Saulačičem, odnosno Arsićem, Opština Tivat je za svojih pet osmina placa i oslobađanje investotira od obaveze plaćanja komunalija koje su iznosile više stotina hiljada eura, trebalo da dobije 30 odsto ukupnih površina u novosagrađenom objektu. Međutim, nakon što su u međuvremenu potpisivani sporni aneksi ugovora koje je aminovao Kusovac, na kraju se u zgradi bruto-građevinske površine 13.332 kvadrata, među partnerima u poslu dijelila neto-površina od samo 6.942 kvadrata. Iz toga je na kraju u procentima, objekat podijeljen na način da je Opština Tivat dobila samo 18,5 odsto, Saulačić 8,44 odsto, dok je Arsiću na kraju pripalo 72,81 posto nove zgrade.

Osim krivične prijave za zloupotrebu službenog položaja protiv bivšeg gradonačelnika, Opština je u jesen prošle godine pokrenula i tužbu pred Osnovnim sudom za utvrđivanje ništavosti ugovora sa suvlasnicima placa i investitorom Arsićem, koji su naknadno mijenjani na njenu štetu. Međutim, Uprava za katastar i državnu imovinu je čekala više od sedam mjeseci da na novoizgrađenu nekretninu zvanično stavi teret postojanja sudskog spora.

Bonus video: