Arheološka istraživanja srednjovjekovnog grada i rudnika Brskovo: Iskopali i drevnu radionicu?

Istraživanje je usmjereno na nekoliko lokacija u Doganjicama, gdje se nekada nalazio grad i rudnik, kao i na lokalitetu Gradina gdje se nalazila tvrđava

16203 pregleda 118 reakcija 0 komentar(a)
Ovogodišnja kampanja istraživanja počela u junu i trajaće još nekoliko dana, Foto: Privatna arhiva
Ovogodišnja kampanja istraživanja počela u junu i trajaće još nekoliko dana, Foto: Privatna arhiva

Arheološka istraživanja srednjovjekovnog grada i rudnika Brskovo nastavljena su i ove godine, a sprovodi ih Centar za konzervaciju i arheologiju Crne Gore, pod rukovodstvom Miloša Živanovića.

Ovogodišnja kampanja istraživanja otpočela je u junu i trajaće još nekoliko dana.

Istraživanje je usmjereno na nekoliko lokacija u Doganjicama, gdje se nekada nalazio grad i rudnik, kao i na lokalitetu Gradina gdje se nalazila tvrđava.

“U Doganjicama proučavani su ostaci rudarskih i metalurških aktivnosti, odnosno, rudarska okna i ostaci topioničarskog postrojenja kod rijeke Rudnice. Način ekstrakcije, prerade i finalne obrade metala u srednjem vijeku veoma je malo poznat, te su dobijeni podaci od izuzetnog značaja. Istovremeno s ovim radovima iskopavao se objekat koji je bio rađen upotrebom drvne građe, za koji, za sada, još nismo sigurni da li je imao stambenu funkciju ili je bila neka vrsta radionice na šta nas upućuju fragmenti alata otkriveni tokom iskopavanja”, kazao je Živanović za “Vijesti”.

Timom rukovodi Miloš Živanović: Sa iskopavanja
Timom rukovodi Miloš Živanović: Sa iskopavanjafoto: Privatna arhiva

Podsjeća da je objekat, koji su iskopavali, “datovan srebrnim novcem kralja Milutina početkom 14. vijeka”.

Prema Živanovićevim riječima, kontinuirano s iskopavanjem radi se na antropološkoj analizi skeleta otkrivenih unutar srednjovjekovne nekropole kod Saške crkve.

“Od zanimljivih patoloških promjena prisutna su infektivna oboljenja kostiju, zaliječene povrede oštrim sječivom na kostima lobanje. Takođe, i zaliječeni prelomi kostiju ruku i nogu, od kojih se izdvaja nepravilno srastao i zaliječen prelom butne kosti, što se rijetko viđa u antropološkom materijalu”, objašnjava rukovodilac istraživanja.

Način ekstrakcije, prerade i finalalne obrade metala u srednjem vijeku veoma je malo poznat
Način ekstrakcije, prerade i finalalne obrade metala u srednjem vijeku veoma je malo poznatfoto: Privatna arhiva

Na posebnom lokalitetu, odnosno, brskovskom utvrđenju Gradina u toku su radovi na istraživanju zapadne pravougaone kule, kao i definisanje izgleda zapadnog dijela utvrđenja.

Taj, kako Živanović kaže, posebni i najstariji dio tvrđave od posebnog je značaja za istraživanja Brskova. On podsjeća da su upravo na tom prostoru, još prošle godine našli luksuzni stakleni materijal “koji upućuje da se u okviru njenih zidina sastajala vlastela, a moguće i pripadnici kraljevske porodice Nemanjića”.

“Iako se ovogodišnja kampanja ne može pohvaliti velikim brojem arheološkog materijala na ovom mjestu, ostaci arhitekture jasno nam pokazuju izgled nekadašnje tvrđave, kao i faze njene izgradnje. Paralelno s arheološkim iskopavanjima, obavljena je i naučna obrada dijela materijala otkrivenog u prethodnoj kampanji Gradine. Posebna pažnja posvetila se životinjskim kostima i detaljnoj analizi”, objašnjava Živanović.

Kako kaže, utvrđeno je da su stanovnici Gradine pretežno konzumirali meso ovaca i koza. Na osnovu pronađenih životinjskih kostiju zaključeno je i da su se “rjeđe hranili divljim vrstama od kojih su zabilježene jelen, srndać i zec”.

Otkrivena je i jedna kost divlje mačke - risa, koja, kako kaže sagovornik “Vijesti”, za sada, predstavlja jedini takav nalaz na arheološkim nalazištima u Crnoj Gori.

Arheološka istraživanja finansira Ministarstvo kulture, u saradnji s Opštinom Mojkovac.

Tim koji radi istraživanja sastavljen je od stručnjaka različitih specijalnosti u oblasti srednjovjekovne arheologije.

Bonus video: