Montefarm: Nemamo nadležnost nad otpadom u CKCG

Iz “Montefarma” kažu da nisu prihvatali isporuku i skladištenje ljekova, niti su dali ikakvu garanciju

15002 pregleda 5 komentar(a)
Direktor “Montefarma” Goran Marinović, Foto: Luka Zekovic
Direktor “Montefarma” Goran Marinović, Foto: Luka Zekovic

U zdravstvenoj ustanovi Apoteke Crne Gore “Montefarm” tvrde da nemaju nikakvu obavezu ili odgovornost kada su u pitanju ljekovi deponovani u skladištu Crvenog krsta Crne Gore (CKCG), a kojima je davno istekao rok trajanja i čekaju na uništenje.

Reagovanje “Montefarma” prenosimo u cjelosti:

“Ugovorom o uskladištenju br. 01-425 od 16. 9. 2003. godine Montefarm nije naveden kao imalac odnosno vlasnik spornih ljekova deponovanih u skladištu Crvenog krsta prije dvadeset godina, te se u čl. 7 navodi:

’Ostavodavac DOO DONZE se obavezuje da, na ime nadoknade uskladištenja i čuvanja robe koja je predmet ugovora, plaća Crvenom krstu mjesečni iznos od 300,00 eura’. Dalje u čl. 8 se navodi:

’Garant obaveze iz čl. 7 je Ministarstvo zdravlja Vlade Crne Gore koji, u slučaju neizvršenja obaveza plaćanja nadoknade iz čl. 7 Ugovora u utvrđenom roku, preuzima obavezu da, u narednom roku, do 10. u mjesecu, izvrši plaćanje nadoknade skladištaru.’

Napominjemo da Ugovor sadrži osam članova i da se ni u jednom od njih ne pominje ZUACG Montefarm što nedvosmisleno i činjenično potvrđuje našu prethodnu izjavu da apsolutno nemamo nikakvu obavezu ili odgovornost kada su u pitanju ljekovi deponovani u skladištu Crvenog krsta.

U objavljenom tekstu se navodi da su ‘Vijestima’ iz Crvenog krsta potvrdili da se u njihovom skladištu nalazi spornih između 30 i 40 tona ljekova i medicinskog materijala ‘u skladu sa ugovorom zaključenim sa Montefarmom i kompanijom Don Ze’, što apsolutno nije tačno jer gore navedeni čl. 7 jasno navodi da je ostavodavac Don Ze, te su ovakve izjave i njihovo citiranje bez prethodnog uvida u Ugovor, u najmanju ruku tendenciozne i direktno optužuju Montefarm bez ikakve pravne osnove.

Dakle, iz svega navedenog da se zaključiti da Montefarm nije prihvatao isporuku ovih ljekova, skladištio, distribuirao ili davao ikakve garancije, već se po inerciji, bez pravno utvrđenih činjenica, povezuje s ovim problemom jer smo jedina državna ustanova koja se bavi farmaceutskom djelatnošću.

Takođe, u današnjem tekstu (30. 8. 2023) se pominje da je Uprava za inspekcijske poslove - Odsjek za ekološku inspekciju uputila Rješenje Montefarmu da izvrši provjeru otpada u skladištu Crvenog ksta, na šta je naša Ustanova uložila žalbu Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, upravo zbog svih članova spornog Ugovora iz 2003. godine. Žalbeni postupak je u toku.”

Bonus video: