Komunalni mobilijar u Tivtu na meti vandala

U Tivtu je tokom godine zabilježeno nekoliko incidenata paljenja kontejnera, pa je nabavka novih 16 kontejnera i njihova zamjena na određenom broju lokacija na Seljanovu iznosila 6.368 eura

4018 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Opština Tivat
Foto: Opština Tivat

Opština Tivat na godišnjem nivou izdvaja značajna budžetska sredstva za popravku oštećenog mobilijara na dječjim igralištima i drugim javnim površinama, koji je sve češće na meti vandala.

Na novoizgrađenom igralištu na Seljanovu pričinjena je velika materijalna šteta početkom godine, kada su uništene cijevi tobogana, a njihova sanacija koštala je 1.911 eura.

Na istom igralištu polomljena je i ljuljaška za djecu sa invaliditetom.

Oštećenja su pretrpjeli i drugi elementi na dječjim igralištima u gradu.

U Tivtu je tokom godine zabilježeno i nekoliko incidenata paljenja kontejnera, pa je nabavka novih 16 kontejnera i njihova zamjena na određenom broju lokacija na Seljanovu iznosila 6.368 eura.

mobilijar Tivat
foto: Opština Tivat

Ovi incidenti, osim štete po budžet, nose sa sobom i veliku opasnost da požar zahvati obližnja vozila, stabla i stambene objekte.

Nedavno je zabilježen i slučaj podmetanja požara u naselju "Pendrek siti", koji je brzom intervencijom Službe zaštite i spašavanja uspješno ugašen, saopšteno je tim povodom iz Opštine Tivat.

"Situacija sa vandalizmom ne smije se zanemarivati, jer pored toga što ruži grad, takođe ugrožava bezbjednost građana i puno košta. Umjesto za postavljanje novog sadržaja, značajna budžetska sredstva izdvajamo za popravke postojećeg mobilijara", istakla je menadžerka Opštine Tivat Patricia Pobrić.

mobilijar Tivat
foto: Opština Tivat

Dodala je da Opština ovaj problem ne može da riješi sama.

"Potrebna je pomoć i uključivanje cjelokupne zajednice. Problem je takođe i što se u većini slučajeva radi o maloljetnim licima, a tada su ingerencije institucija ograničene", navela je Pobrić i istakla da je potrebno raditi na prevenciji, te da Opština Tivat u saradnji sa osnovnim školama planira projekte edukacije djece, sa fokusom na građansko obrazovanje.

Bonus video: