Kad država zakaže, bjegunci slobodni

Pravnik Vasilije Radulović, saradnik na programima CGO, kaže da su sve relevantne institucije u ovom slučaju zakazale u primjeni svojih nadležnosti. Advokat Veselin Radulović za “Vijesti” je rekao da ni sud ni tužilaštvo nisu postupali blagovremeno

27407 pregleda 39 reakcija 4 komentar(a)
Postupak prema maloljetnicima zahtijeva blisku saradnju više institucija (ilustracija), Foto: shutterstock.com
Postupak prema maloljetnicima zahtijeva blisku saradnju više institucija (ilustracija), Foto: shutterstock.com

U mjesec, dva tužilaštva dostavila su sudovima predlog da se maloljetnom L. H. (2006) iz Podgorice zbog produženog djela teška krađa, potom i krivičnog djela teško ubistvo, izrekne kazna maloljetničkog zatvora.

Prvi predlog za maloljetnički zatvor, Osnovni državni tužilac (ODT) u Podgorici podnio je podgoričkom Osnovnom sudu 4. jula.

U to vrijeme, sedamnaestogodišnjak se nalazio u pritvoru zbog sumnje da je ubio stariju žensku osobu.

On je zbog tog krivičnog djela uhapšen 6. juna, pet dana pošto je, kako je “Vijestima” potvrđeno iz Uprave policije (UP), na čijem je čelu Nikola Terzić, pobjegao iz policijskog pritvora u Podgorici.

Drugi predlog, kažu iz Višeg suda Podgorica, stigao je kasno, 7. avgusta, dva dana po isteku pritvora, pa nisu mogli da postupe drugačije, osim da L. H. upute u Centar “Ljubović”.

Sedamnaestogodišnjak se dvije sedmice po smještaju samovoljno udaljio iz te ustanove, a nekoliko sati potom, kako se sumnja, izvršio novo krivično djelo - teška krađa.

Nakon trodnevne policijske potrage, lišen je slobode i određen mu je pritvor u trajanju od 30 dana.

U odnosu na postupanje nadležnih u slučaju maloljetnog L. H., advokat Veselin Radulović za “Vijesti” je rekao da “ni sud, a ni tužilaštvo nisu postupali blagovremeno”.

Pravnik Vasilije Radulović, saradnik na programima Centra za građansko obrazovanje (CGO), kaže da su “sve relevantne institucije u ovom slučaju zakazale u primjeni svojih nadležnosti”, ali i da je najveća odgovornost na Ministarstvu pravde.

Iz tog resora, na čijem je čelu Marko Kovač, juče su “Vijestima” kazali da će se “o mogućim scenarijima i eventualnom propustima” izjašnjavati nadležne institucije.

Bojan Božović, predstavnik Ministarstva pravde u Tužilačkom savjetu (TS), rekao je juče da će TS na sljedećoj sjednici tražiti dodatne konsultacije povodom slučaja L. H.

“Nakon čega se eventualno mogu steći uslovi da neko od ovlašćenih inicijatora za pokretanje disciplinskog postupka to svoje pravo iskoristi i da pokrene postupak zbog težeg disciplinskog prekršaja. Pravo na pokretanje disciplinskog postupka imaju vrhovni državni tužilac, ministar pravde, rukovodilac tužilaštva, rukovodilac neposredno višeg tužilaštva i Komisija za praćenje primjene Etičkog kodeksa”, rekao je on “Vijestima”.

Sjednica TS zakazana je za 6. septembar.

Prvi predlog za maloljetnički zatvor

Iz ODT Podgorica u srijedu su “Vijestima” rekli da je kod tog tužilaštva, protiv L. H. i još dva maloljetnika, V. Z. i B. Z., formiran predmet zbog osnovane sumnje da su izvršili produženo krivično djelo teška krađa, da su potom lišeni slobode, a sudu predloženo da im odredi pritvor.

“Ovo tužilastvo je dana 04. 07. 2023. godine Osnovnom sudu u Podgorici protiv navedenih lica podnijelo predlog za izricanje kazne maloljetničkog zatvora”, piše u odgovoru rukovodioca Duška Milanovića.

Ti maloljetnici 1. juna nalazili su se u pritvoru u Odjeljenju bezbjednosti Podgorica, odakle je L. H. prema potvrdi UP, toga dana pobjegao. “Vijesti” su juče objavile da su, prema nezvaničnim izvorima, sa njim istog dana iz pritvora pobjegla i druga dva maloljetnika.

Vršilac dužnosti direktora UP Nikola Terzić prije dva dana za TV Nova M rekao je da se, kao i u svim ostalim sistemima, propusti u UP moraju dešavati, naročito u onima gdje se intenzivno radi.

“Ovo je propust koji se desio u Odjeljenju bezbjednosti Podgorica, ja sam obaviješten tog dana. Policija je preduzimala sve mjere i radnje nakon toga da se pronađe ovo lice i ono se u vrlo kratkom roku pronašlo, čini mi se u dijelu grada Konika ili Starog aerodroma”, rekao je Terzić.

Terzić
Terzićfoto: Boris Pejović

Nakon bjekstva iz pritvora, L. H. je lišen slobode pet dana kasnije, 6. juna, zbog sumnje da je počinio krivičnog djelo teško ubistvo na štetu sedamdesetdvogodišnje F. B.

Njeno beživotno tijelo nađeno je u blizini jedne porodične kuće u naselju Konik, na Vrelima ribničkim.

Zbog toga što im je pobjegao pritvorenik, UP je, kako su rekli, protiv jednog službenika pokrenuo postupak zbog teže povrede službene dužnosti.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) rekli su da je Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije postupak utvrđivanja odgovornosti pokrenulo pošto su o događajima saznali iz “Vijesti”.

Drugi predlog za maloljetnički zatvor

Iz Višeg državnog tužilaštva (VDT) u Podgorici, koje je formiralo predmet u tom slučaju, juče su podsjetili na hronologiju postupanja - da je donijeta naredba za pokretanje pripremnog postupka sa predlogom za određivanje pritvora, da je rješenjem Višeg suda određen pritvor od 30 dana, da je po predlogu tužilaštva pritvor produžen za još 30, odnosno ukupno 60 dana, koliko prema Zakonu o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, može najdruže da traje.

Više državno tužilaštvo
foto: Luka Zeković

“Nakon okončanog pripremnog postupka, koji je završen u najkraćem mogućem roku, posebno imajući u vidu da se radi o krivičnom djelu teško ubistvo, tužilaštvo je Višem sudu podnijelo predlog za izricanje kazne maloljetničkog zatvora, bez predloga za dalje produžavanje pritvora maloljetniku, imajući u vidu da za to ne postoje zakonske mogućnosti, a Viši sud je po službenoj dužnosti donio rješenje kojim se određuje mjera privremenog smještaja u vaspitnu ustanovu, Centar za djecu i mlade ‘Ljubović’”, navodi u odgovoru “Vijestima” rukovoditeljka Lepa Medenica.

Viši sud: Predlog podnijet kasno

Iz Višeg suda prije nekoliko dana za RTCG kazali su da je predlog za izricanje kazne maloljetničkog zatvora od nadležnog tužilaštva podnijet nakon isteka pritvora maloljetnom L. H., i da zbog toga sud nije mogao do kraja isteka pritvora donijetu takvu odluku. U srijedu “Vijestima” su rekli da je predlog nadležnog tužilaštva dostavljen 7. avgusta, što je dva dana od isteka pritvora.

Kazali su i da ne mogu komentarisati rad tužilaštva.

Advokat Radulović: Propust i suda i tužioca

Na navode Višeg tužilaštva da su postupili u najkraće mogućem roku, advokat Veselin Radulović kaže da je moralo ranije.

“Predlog za izricanje kazne zatvora maloljetniku za djelo teško ubistvo podnesen je tužilaštvu prekasno, iako je tužilaštvo to moglo i moralo mnogo ranije da uradi, jer se radilo o slučaju gdje je maloljetnik okrivljen za jedno od najtežih krivičnih djela”, kazao je on.

Takođe, kako je dodao, tužilaštvu je poznata činjenica da u Crnoj Gori nema vaspitne ustanove zatvorenog tipa i da se maloljetnik nakon isteka 60 dana pritvora može uputiti jedino u “Ljubović”.

“Odnosno, da će nakon isteka pritvora faktički biti pušten na slobodu”, kazao je advokat Radulović “Vijestima”.

Veselin Radulović
Veselin Radulovićfoto: Privatna arhiva

Prema Zakonu o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, kako je rekao, kaznu maloljetničkog zatvora sud može izreći samo nakon održanog glavnog pretresa, koji se zakazuje u roku od osam dana od dana prijema predloga za izricanje krivične sankcije.

“Dakle, tužilaštvo je moralo znatno ranije da podnese predlog za izricanje kazne zatvora, kako bi sud blagovremeno mogao za zakaže i održi glavni pretres, a nakon toga donese odluku. S obzirom na to da se u ovom slučaju radilo o povratniku, postojala je realna opasnost da će boravkom na slobodi izvršiti novo krivično djelo, što se na kraju i desilo. Stoga je očigledno da u konkretnom slučaju postoji odgovornost na strani tužilaštva jer, s obzirom na navedene okolnosti, očigledno je da tužilaštvo nije postupalo blagovremeno”, rekao je advokat Radulović.

U odnosu na prvi predlog za izricanje kazne maloljetničkog zatvora koji je zbog krivičnog djela teška krađa ODT podnijelo 4. jula, advokat kaže da se može govoriti i o odgovornosti suda, “jer je po tom predlogu glavni pretres morao biti zakazan u roku od osam dana i sud je imao vremena da donese odluku i maloljetniku izrekne kaznu zatvora”.

“Dakle, u odnosu na maloljetnika L.H. ni sud i tužilaštvo nisu postupali blagovremeno. Prvo je sud propustio da odluči o prvom predlogu tužilaštva za izricanje kazne maloljetničkog zatvora, gdje je postojala mogućnost da sud taj predlog prihvati zbog visokog stepena krivice, vaspitne zapuštenosti, okolnosti pod kojima je krivično djelo teške krađe učinjeno, kao i prirode i težine krivičnog djela. Nakon toga, tužilaštvo nije blagovremeno podnijelo predlog za izricanje kazne maloljetničkog zatvora zbog jednog od najtežih krivičnih djela, i maloljetnik se našao na slobodi i izvršio je još jedno krivično djelo”, rekao je sagovornik “Vijesti”.

CGO: Izostala saradnja institucija

Vasilije Radulović autor je publikacije “Mjere i sankcije prema maloljetnim učiniocima krivičnih djela”, koju je CGO objavio u septembru 2022.

Kaže da se čitav slučaj u vezi sa L. H. mora pažljivo analizirati i utvrditi vremenski slijed preduzetih mjera i radnji.

On je rekao i da je krivični postupak prema maloljetnicima vrlo kompleksan, “jer zahtijeva blisku saradnju više institucija - sudova, tužilaštva, njihovih stručnih službi, policije, centara za socijalni rad”.

“Očito je, a vidimo i po ovom slučaju, da te institucije nisu dovoljno efikasne i da ne sarađuju dobro, pa imamo konstatno prebacivanje odgovornosti, a gotovo da je svako u tom lancu u nekom dijelu zakazao. Uostalom, da maloljetnik nije u međuvremenu počinio novo krivično djelo, on bi i dalje, zbog neprimjenljivih zakonskih rješenja, institucionalnih i infrastrukturnih nedostataka, predstavljao opasnost po društvo”, rekao je Vasilije Radulović.

Vasilije Radulović
Vasilije Radulovićfoto: Centar za građansko obrazovanje

Prema njegorim riječima, “najveću odgovornost za ono čemu svjedočimo posljednjih nedjelja u slučaju maloljetnika L. H. nosi Ministarstvo pravde”.

“Jer godinama su upoznati o svim ovim problemima, a njihovi najviši predstavnici su učestvovali i prije više od godinu na našoj konferenciji na kojoj smo ukazivali da će ovo prije ili kasnije eskalirati sa sličnim slučajem. Nažalost, Ministarstvu pravde ova oblast nije bila prioritet, pa shodno tome nema ni pomaka”, rekao je on i dodao da jasno treba utvrditi odgovornost svakog pojedinca, te da “disciplinske mjere neće preduprijediti da se ovakve situacije više ne dešavaju, jer se bavimo samo posljedicama, a ne uzrocima”.

“A potreban je sistemski odgovor”, poručio je on.

Izmjene Zakona još kod EK

“Zakon o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku u najvećoj mjeri usaglašen je sa međunarodnim standardima, ali je bilo neophodno obezbijediti jačanje procesnih garancija za djecu koja su osumnjičena ili optužena u postupku, u kom cilju je Ministarstvo pravde i pripremilo Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona”, rekla je juče “Vijestima” Jelena Grdinić, generalna direktorica Direktorata za krivično i građansko zakonodavstvo u resoru pravde.

Predlog je, kako su ranije rekli iz tog Ministarstva, u julu upućen Evropskoj komisiji (EK) radi sugestija i preporuka.

U radu na predlogu, kako je kazala Grdinićeva, učestvovala je radna grupa koju su činili predstavnici sudstva, tužilaštva, advokature, NVO sektora, Ministarstva rada i socijalnog staranja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja.

Šta kažu procedure

Pojašnjavajući procedure, u postupanju u odnosu na maloljetne učionice krivičnih djela, Jelena Grdinić kazala je da, u skladu sa članom 78 stav 1 Zakona državni tužilac za maloljetnike podnosi sudu obrazloženi predlog za izricanje krivične sankcije, kada prikupljeni podaci koji se odnose na krivično djelo i ličnost maloljetnika daju dovoljno osnova za podnošenje takvog predloga.

“Predlog mora, između ostalog, sadržati dokaze iz kojih proizlazi osnovana sumnja da je maloljetnik učinio krivično djelo, obrazloženje koje, pored objašnjenja ocjene državnog tužioca da postoji osnovana sumnja da je maloljetnik učinio krivično djelo, sadrži i ocjenu stepena zrelosti, kao i svojstva njegove ličnosti”, rekla je ona i dodala da, prema Zakonu, tužilaštvo može tražiti nalaz i mišljenje stručne službe prije podnošenja predloga.

Bonus video: