I Montefarm zaposlene šalje po diplome u BiH: Vaše je samo da odete

Iz studentske službe privatnog Farmaceutskog fakulteta u Bijeljini brucošima kazali da imaju saradnju sa Montefarmom i da predavanja nijesu obavezna. U Montefarmu tvrde da je dopis informativnog karaktera i da još ništa nijesu dogovorili i odlučili. Uprava Medicinskog fakulteta UCG podsjeća da su studije farmacije besplatne, ali i da bi društvo i akademska zajednica trebalo da se zabrinu zbog povećanog priliva diploma sa privatnih univerziteta BIH

50679 pregleda 161 reakcija 61 komentar(a)
Foto: Arhiva Vijesti
Foto: Arhiva Vijesti

Kada dođete, sve ćemo se dogovoriti, imate više termina i tačan raspored kada treba da dođete, kad ne…. Predavanja nijesu obavezna.

Tako iz studentske službe privatnog Univerziteta Bijeljina, s kojim je javna ustanova Montefarm u državnom vlasništvu dogovorila saradnju, objašnjavaju zaposlenima te ustanove, farmaceutskim tehničarima, kakve su mogućnosti studiranja na njihovom Farmaceutskom fakultetu.

U razgovoru sa zainteresovanim brucošima potvrdili su da imaju saradnju sa javnom apotekarskom ustanovom “Montefarm” i kazali da godina studiranja na Farmaceutskom fakultetu u Bijeljini košta 1.300 eura.

Na tom fakultetu tvrde i da je Univerzitet Bijeljina priznat u Crnoj Gori.

“Sigurno možete nostrifikovati diplomu”, poručuju iz studentske službe.

Zaposleni u državnim “Montefarm” apotekama dobili su u ponedjeljak obavještenje da mogu da se jave upravi te ustanove u što kraćem roku ako žele da studiraju na Farmaceutskom fakultetu u Bijeljini.

“Evidentan rast poslovanja apoteka Montefarm nesumnjivo iziskuje potrebu za povećanjem broja nosilaca farmaceutske djelatnosti, te smo svjedoci konstantnog problema u vezi sa nedostatkom visokoškolovanog farmaceutskog kadra - farmaceuta u većini naših apoteka, kao i na samom tržištu rada, što neminovno utiče na samu organizaciju rada. S tim u vezi, u namjeri dugoročnog rješenja, obavještavamo vas da postoji mogućnost saradnje sa Univerzitetom Bijeljina, u čijem je sastavu Farmaceutski fakultet gdje se izvodi nastava na studijskom programu integrisane akademske studije farmacije…”, piše u obavještenju koje potpisuje direktor “Montefarma” Goran Marinović.

Navodi se da studijski program traje pet godina, a predviđen je kao jedinstveni studijski program koji obuhvata prvi i drugi ciklus studija. U obavještenju piše da Univerzitet omogućava i direktan upis na doktorske studije, odnosno treći ciklus studija.

Marinović: Najavljena finansijska podrška bila bi iz sredstava Montefarma
Marinović: Najavljena finansijska podrška bila bi iz sredstava Montefarmafoto: Luka Zeković

“Ukoliko postoji interesovanje kolega/koleginica farmaceutskih tehničara za sticanje visokog nivoa obrazovanja u trajanju od pet godina ili interesovanje diplomiranih farmaceuta za upis na doktorske studije, molimo vas da u što kraćem roku pošaljete ime i prezime koleginica na mejl. U zavisnosti od interesovanja potencijalne kandidate ćemo obavijestiti o detaljima, uz napomenu da će matična firma nadoknaditi dio troškova tokom odabranog ciklusa studiranja…”, navodi se u obavještenju.

Univerzitet Bijeljina, kako se navodi na sajtu te visokoobrazovne institucije, “osnovan je od strane Visoke škole ‘Koledž zdravstvene njege’ Bijeljina, na osnovu saglasnosti Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske. Na sajtu piše da Univerzitet ima četiri fakulteta - Farmaceutski, Fakultet za psihologiju, Fakultet zdravstvenih studija (program sestrinstvo), kao i Poljoprivredni fakultet.

Medicinski fakultet UCG: Zabrinjavajuća situacija

Iz uprave Medicinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore “Vijestima” su ocijenili da je zabrinjavajuće da se pored Studijskog programa farmacija, gdje su studije besplatne, neko upućuje na privatni Univerzitet u Bijeljini gdje studenti plaćaju školarinu.

“Postavlja se pitanje upisa, jer su završeni upisi na svim državnim univerzitetima, kao i mogućnost pravdanja odsustva s posla za zaposlene, prisustvo nastavi i tokom obavljanja kliničke prakse, što je obavezujuće, itd. Nastava počinje 25. 9. 2023. na našem, ali i svim fakultetima u regionu”, odgovorili su.

Iz Medicinskog fakulteta UCG “Vijestima” su kazali da akademski program Medicina, Stomatologija, Farmacija i primijenjeni studijski programi Zdravstvena njega, Visoka medicinska škola i Primijenjena fizioterapija Medicinskog fakulteta UCG, shodno nastavnom planu zahtijevaju redovno pohađanje nastave i obavezno obavljanje kliničke prakse u Kliničkom centru, Stomatološkoj poliklinici, bolnicama, domovima zdravlja i apotekama, odnosno naučno-nastavnim bazama Medicinskog fakulteta UCG.

Medicinski fakultet u Podgorici
Medicinski fakultet u Podgorici

Smatraju da bi društvo, kao i akademska zajednica Crne Gore, trebalo da se zabrinu zbog povećanog priliva diploma iz regiona, prvenstveno iz privatnih Univerziteta BIH kao i škole, studije sestrinstva iz Srbije.

“Postavlja se pitanje koji je motiv i kako ti studenti obavljaju radne obaveze u Crnoj Gori i primaju platu, a istovremeno prisustvuju predavanjima na tim fakultetima i obavljaju kliničku praksu u zahtijevanom broju časova u skladu sa Evropskim direktivama, a potom polažu ispite i donesu diplome završenih studija.

S obzirom na to, prije dva mjeseca je pokrenuta inicijativa od strane institucija sistema za provjeru validnosti određenih diploma, vjerujemo da će doći do saznanja da li su diplome koje donesu studenti iz regiona validne i u skladu sa zakonom”, piše u odgovoru Medicinskog fakulteta.

Montefarm: Dopis je informativnog karaktera

Iz “Montefarma” su juče odgovorili “Vijestima” da je obavještenje upućeno apotekama interni dokument kojim se, tvrde, isključivo prosleđuje informacija da postoji mogućnost studiranja na osnovnim i doktorskim studijama na Univerzitetu Bijeljina.

“Jedini cilj je bio da se utvrdi da li postoji interesovanje farmaceutskog kadra za daljim školovanjem i usavršavanjem, bilo da su u pitanju osnovne ili doktorske studije. S obzirom da Montefarm apoteke posluju u svim opštinama u Crnoj Gori, a da je naročito izražen nedovoljan broj visokoškolovanog farmaceutskog kadra u sjevernoj regiji, tek nakon iskazanog interesovanja izvršiće se procjena da li ćemo uspostaviti saradnju s nekim od akreditovanih univerziteta u okviru kojih postoji farmaceutski fakultet, što podrazumijeva i državne i privatne”, navodi se u odgovoru.

Tvrde da su priznati u Crnoj Gori
Tvrde da su priznati u Crnoj Gorifoto: Univerzitet Bijeljina

U “Montefarmu” tvrde da za sada ne postoji nikakav dogovor, ugovor, niti finalna odluka, već namjera da se utvrdi broj zainteresovanih kolega koji nijesu imali priliku, sticajem različitih životnih okolnosti, da pohađaju osnovne studije ili doktoriraju na nekom od akreditovanih fakulteta za farmaciju.

“Stoga, najavljena finansijska podrška isključivo bi bila iz sopstvenih sredstava Montefarma”, istakli su iz ove ustanove.

Kazali su da je deficitarnost visokoškolovanog farmaceutskog kadra na tržištu rada konstantna već decenijama i da se radi o profesiji koju dominantno biraju žene.

“...Te su, sasvim prirodno, česta porodiljska odsustva. U prilog navedenom podatak da Medicinski fakultet UCG u Podgorici godišnje na studijskom programu Farmacija upiše 30 brucoša, dok u prosjeku u roku diplomira 10-15. Montefarm pokušava da riješi navedeni problem i na ovaj način pruži podršku svom kadru ukoliko iskažu interesovanje, a prilikom eventualnog odabira mjesta studiranja vodiće se računa i o potrebi ustanove, kao i o potrebama samih kolega”, piše u odgovoru.

Optimalan izbor je UCG ili renomirani fakulteti u regionu i šire

Iz Farmaceutske komore juče su saopštili da im je drago da se pokreće pitanje školovanja i usavršavanja farmaceutskog kadra.

Podsjećaju da su, između ostalog, osnovani kako bi podizali nivo farmaceutskog djelovanja u opsegu djelatnosti, a pogotovo u kvalitetu.

“Mišljenja smo da je optimalan izbor u domenu mogućeg UCG ili renomirani fakulteti, priznati i poznati po svom kvalitetu, ne samo u regionu nego i šire... u razvijenim zemljama u kojima farmaceutska djelatnost zauzima mjesto koje joj pripada u zdravstvenom sistemu”, istakli su iz Farmaceutske komore.

Kazali su da se od osnivanja zalažu da se za kvalitetno obavljanje te profesije napravi adekvatan zakonski preduslov, koji će apoteku i suštinski prepoznati kao zdravstvenu ustanovu, ljekarnu, a ne biznis, i napraviti mrežu apoteka po demografskom i geografskom principu.

Tek tada, tvrde, moći ćemo da govorimo o potrebnom broju farmaceuta/tehničara koji nam nedostaju.

“Naši prioriteti su uvođenje novih servisa, bolja farmaceutska zdravstvena zaštita i vrednovanje naše profesije. Vjerujemo da nadležni organi odgovorni za nostrifikaciju svih diploma razumiju ozbiljnost i važnost naše profesije za cijelo društvo i da su maksimalno posvećeni vrednovanju diploma koje dolaze sa raznih univerziteta.”

Bonus video: