Dio vakcina isporučen ustanovama

Iz Montefarma kazali da nemaju spor sa Ministarstvom, već da je na potezu Fond za zdravstveno osiguranje

10642 pregleda 4 komentar(a)
Pacijenti na hemodijalizi nisu mogli da prime vakcinu, Foto: Shuttestock
Pacijenti na hemodijalizi nisu mogli da prime vakcinu, Foto: Shuttestock

Vakcine protiv hepatitisa B, koje je državi prije mjesec pozajmila Sjeverna Makedonija, juče su napokon stigle u više zdravstvenih ustanova.

Oko 1.200 doza vakcina bile su lagerovane u Montefarmu, a nadležne institucije tokom cijelog septembra nijesu mogle da se dogovore na koji način će da fakturišu doze koje su dobile kao pozajmicu.

“Vijesti” su juče objavile da najmanje 40 pacijenata na hemodijalizi čeka vakcinu protiv hepatitisa B i rizikuje da se inficira jer Ministarstvo zdravlja i “Montefarm” ne mogu da se dogovore na koji način će da fakturišu doze koje su kao pozajmicu dobili od Sjeverne Makedonije.

Četiri ljekara Klinike za nefrologiju Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), prema dopisu u koji su “Vijesti” imale uvid, obratila su se molbom nadležnim institucijama prije tri dana tražeći da se hitno nabavi vakcina. Upozorili su da okultna hepatitis B infekcija kod nevakcinisanih pacijenata može uvijek da se desi i da onda postoji rizik od prenošenja na ostale, preko istih aparata koji se koriste u više smjena, uprkos tome što u Centru za hemodijalizu strogo vode računa o dezinfekciji nakon svakog postupka.

“Pojedini pacijenti su se više puta obraćali Institutu za javno zdravlje, ali im je rečeno da nema potrebne vakcine”, naveli su ljekari i naglasili “da pretpostavljaju da je i u 11 ostalih centara za dijalizu u državi slična situacija”.

Iz Montefarma su juče saopštili da ta ustanova i Ministarstvo zdravlja nemaju apsolutno nikakav spor u vezi sa načinom distribucije vakcine protiv hepatitisa B, već je, zahvaljujući njihovoj saradnji prevaziđen problem u nabavci vakcina.

“S obzirom da Fond za zdravstveno osiguranje vrši plaćanja, kontroliše nabavku Montefarma, kao i fakture koje ispostavljamo pomenutoj instituciji, neophodna je njihova saglasnost na način isporuke jer je u pitanju pozajmica 1.200 doza vakcina protiv hepatitsa B iz Sjeverne Makedonije sa kojom se naša ustanova po prvi put susrijeće. Dakle, nije u pitanju redovna nabavka, niti donacija, već pozajmica koju je obezbijedilo Ministarstvo zdravlja, te je neophodno bilo da Fond odobri isporuku javnim zdravstvenim ustanovama takozvanim reversom ili sugeriše neko drugo rješenje”, kazali su iz Montefarma.

Iz te ustanove podsjetili su da problem nabavke vakcine protiv hepatitisa B i za djecu i za odrasle postoji već duži period i ponavlja se iz godine u godinu.

“...Na nekoliko posljednjih tenderskih postupaka nije bilo ponuda od ovlašćenih uvoznika vakcina, te smo o istom obavijestili nadležne. Vakcina protiv hepatitisa B uvozi se iz uglavnom iz Velike Britanije pod nazivom Engerix B, proizvođača GlaxoSmithKline-London što uslovljava dug rok isporuke. Dodatni problem predstavlja činjenica da su vakcine vrlo specifičan lijek koji nema dug rok trajanja, pa sve navedeno usložnjava nabavku i količinski i vremenski. Kao što se i u tekstu pominje, rok isporuke vakcine shodno važećim zakonskim odredbama od dana potpisivanja ugovora sa dobavljačem je 130 dana, dakle nešto više od četiri mjeseca”, kazali su iz Montefarma.

Rekli su da su o tome obavijestili Ministarstvo koje je pozajmicom obezbijedilo vakcine, a ta ustanova ih je uskladištila 1. septembra i o tome istog dana obavijestili Vladin resor.

Tvrde da su tražili rješenje administrativne prepreke, odnosno način fakturisanja pozajmljenih vakcina i obavijestili Fond o tome, ali kako nijesu dobili konkretan odgovor uputili su zvaničan dopis toj ustanovi, ministarstvima zdravlja i finansija i Institutu za javno zdravlje ne bi li hitno riješili problem.

Bonus video: