CŽP: Tužilaštvo da ispita navode o zastrašivanju Pejović, predložićemo Deklaraciju protiv nasilja nad ženama u politici

"Prijetnje i pritisci kojima se efektivno nastoji oduzeti pravo na javno i slobodno izražavanje političkog stava, moraju biti prepoznate kako neprihvatljiv oblik političkog djelovanja u javnom životu Crne Gore", saopštili su iz Centra za ženska prava

3073 pregleda 0 komentar(a)
Centar za ženska prava, Foto: Centar za ženska prava
Centar za ženska prava, Foto: Centar za ženska prava

Centar za ženska prava (CŽP) pozvao je državno tužilaštvo da ispita navode o zastrašivanju poslanice i odbornice, koju je Pokret Evropa sad (PES) nedavno isključio iz stranke, Jevrosime Pejović, te preduzme i druge mjere iz svoje nadležnosti.

"Prijetnje i pritisci kojima se efektivno nastoji oduzeti pravo na javno i slobodno izražavanje političkog stava, moraju biti prepoznate kako neprihvatljiv oblik političkog djelovanja u javnom životu Crne Gore", saopštili su iz CŽP.

Iz te nevladine organizacije su kazali da prate reakcije lidera političkih partija povodom optužbi koje je poslanica i odbornica, koju je Pokret Evropa sad (PES) nedavno isključio iz stranke, Jevrosima Pejović iznijela na račun funkcionera te partije Andreja Milovića.

Pejović je u esmisiji “Argumenti” na RTCG navela da joj je Milović uputio verbalne napade i prijetnju da će joj “od života napraviti pakao”, jer “ima služba preko službe”.

"Ovo naročito zabrinjava zbog spekulacija o mogućoj poziciji ministra pravde na koju Milović pretenduje. Sa zabrinutošću primjećujemo kako govor mržnje i psihološko nasilje nad ženama u politici uzimaju svoj danak, kako podrivaju demokratski kapacitet našeg društva i kako čine nesagledivu štetu slobodi izražavanja, presudnoj za svaki demokratski proces", rekli su iz CŽP.

Dodali su da se zbog toga mjeri sve manji broj žena u sazivu Skupštine, te da to vodi ka njihovim kontinuiranim isključivanjem iz pregovora o formiranju nove Vlade.

"Ovakvi pritisci predstavljaju ozbiljan rizik u smislu efektivnog oduzimanja prava na javno i slobodno izražavanje političkog stava. Svi imamo odgovornost da radimo na izgradnji političke kulture koja će javni prostor učiniti bezbjednim mjestom, u kojem će žene moći da slobodno politički djeluju, bez straha od različitih vrsta nasilja, izloženosti govoru mržnje i drugim oblicima zastrašivanja", naveli su iz CŽP.

Ta nevladina organizacija će, kako su kazali, u narednom periodu predložiti nacrt Deklaracije protiv govora mržnje i nasilja prema ženama u politici i tražiti da se partijski lideri obavežu na odgovornost da se lično zauzmu za suzbijanje ovog problema i nultu toleranciju prema bilo kojem obliku nasilja prema ženama koje djeluju u javnom i političkom životu zemlje.

Bonus video: